Zimowe przygotowania - suszymy zioła

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Posty: 3800
Rejestracja: 14 lip 2013, 12:18
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Lokalizacja: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Re: Zimowe przygotowania - suszymy zioła

Post autor: Jack Daniel's »

Na pewno ziele. Co do kwiatu, to nie słyszałem, żeby był trujący, ale też nie słyszałem, żeby ktoś tym świnki karmił. Tutaj jeszcze jedna rozpiska z ziołami, bardziej pod świnkę, na nie pod królika :P : http://www.forum.swinkimorskie.eu/ziola.php
Podpis usunięty przez administratora.
Domika

Re: Zimowe przygotowania - suszymy zioła

Post autor: Domika »

Asia909, dziękuję za odpowiedź :)
Luna_Luna
Posty: 438
Rejestracja: 08 lip 2013, 19:51
Miejscowość: Gdynia
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Zimowe przygotowania - suszymy zioła

Post autor: Luna_Luna »

Ja suszę- trawę,krwawnik,dziurawiec,babkę,koniczynę,miętę,lucernę,mniszek,pokrzywę,
liście malin,jabłoni,gruszki,brzozy,poziomek,truskawek,jagód,
nać marchwi,selera,pietruszki,liście buraka,rzodkiewki.
Suszymy też koper,szpinak,rukole i liście kukurydzy.
Obrazek
Obrazek

Wszystko jest suszone w cieniu w przewiewnym miejscu.
Dropsio

Re: Zimowe przygotowania - suszymy zioła

Post autor: Dropsio »

To ja się biorę za suszenie! Jak wrócę, to idę na ziołobranie :D
Czyli do zamrażarki wsadzić przed suszeniem/podaniem, tak?
twojawiernafanka

Re: Zimowe przygotowania - suszymy zioła

Post autor: twojawiernafanka »

Nie do zamrażarki, a do lodówki. Przed suszeniem :)
Ale niech ktoś jeszcze zweryfikuje. Zdaje się, że na starym forum pisał o tym Jack Daniel's?
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Posty: 3800
Rejestracja: 14 lip 2013, 12:18
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Lokalizacja: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Re: Zimowe przygotowania - suszymy zioła

Post autor: Jack Daniel's »

No bo jak się zamrozi, przed suszeniem, to cząsteczki wody w roślinie zmienią nieco konfigurację i po rozmrożeniu będzie się tylko do wywalenia nadawało.
Raz mi niechcący natka marchwi przywarła do tylnej ścianki w lodówce...
Podpis usunięty przez administratora.
Saint_Lilith

Re: Zimowe przygotowania - suszymy zioła

Post autor: Saint_Lilith »

Pięciornik (świeży) i krwawnik (suszony w całości, razem z kwiatami) to chyba najulubieńsze przysmaki moich chłopaków ;)
Bodajże Hani@ na poprzednim forum o nich pisała, więc zaczęłam podawać i był to strzał w dziesiątkę.

Od przyszłego tygodnia zaczynam zbiór i suszenie :fingerscrossed:
Madzior

Re: Zimowe przygotowania - suszymy zioła

Post autor: Madzior »

Moje właśnie też z checią zajadają pięciornik :) Nawet jak daję im razem ze swieżą trawą i mleczem, to najpierw w obroty idzie pięciornik. Dużo tego u mnie nad jeziorem rośnie :)
sempreverde

Re: Zimowe przygotowania - suszymy zioła

Post autor: sempreverde »

A marchew polna? Mam tego całe mnóstwo pod ręką i nie wiem, czy suszyć... I jakie części ewentualnie?
speedy

Re: Zimowe przygotowania - suszymy zioła

Post autor: speedy »

Dzisiaj też zabrałam się za suszenie ziół(taaak, w tym upale je zbierałam :?) i świnki będą mieć babke, krwawnik, pokrzywy, liście malin i liście porzeczki.

A co do spisu ziół na stronie głównej - co prawda nie jest przeznaczony dla królików, zato dla szynszyli :D Na dole w zakładce "Zawartość pierwiastków i witamin" napisana jest fasola, groch, rodzynki, papaja, orzechy arachidowe, jarzębina i por, które jak sądze nie są przeznaczone dla świnek. W ziołach to ja się nie orientuję, te może są ok, ale ja bym usunęła te zakładke, bo może ona być myląca(raz jest napisane, że fasola jest niejadalna dla świnek, a potem jest tam wpisana, jak by była ok).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”