U nas niestety ciężko.
Wczoraj szykowałam się na 11 do wyjścia na uczelnię. O 9:30 Tofiś zaczął się dziwnie formować w rogalika. Zainteresowało mnie to od razu, bo nigdy tak nie spał. Wyjęłam go z norki i okazało się, że wykręca go w każdą stronę, oczka mu uciekały, główka przekrzywiona. Zaczęłam płakać, a on, gdy poczuł na sobie moje łzy... zaczął lizać mnie po rękach dając znać "nie płacz".
Od razu pobiegłam do osiedlowego weterynarza, nie wiedziałam co się stało. Tam zostałam oddelegowana do doktora Bożydara Kicka, czekałam od godziny 12 do 18 na wieści. Podpięli Tofisia pod kroplówkę, cały czas był pod tlenem.
Niestety doktor podejrzewa pierwotniaka mózgu, czyli zapalenie mózgu wywołane pierwotniakiem. Drugim podejrzeniem jest udar mózgu.
Otrzymaliśmy leki, między innymi Clexane i Karsivan na rozbicie skrzepu w mózgu i poprawę krążenia. Maluszek ma problemy z krwią, bardzo słabo mu krzepnie. Kolejnym lekiem jest steryd i antybiotyk.
Dziennie muszę mu robić trzy zastrzyki oraz podawać 1/4 tabletki 2x dziennie. Właśnie jesteśmy po pierwszych zastrzykach... Udały się bez problemowo.
Wczoraj Tofiś przewracał się na plecki, nie mógł ustać, ściągało mu główkę na prawą stronę.
Dziś jest prawostronnie sparaliżowany, potrafi chodzić, ale gdy machnie główką to traci równowagę. Łepek jest wykrzywiony na prawo, a gdy łapie go "ściąganie" na prawą stronę, to wraz z lewym oczkiem i widać białko.
Oczywiście walczymy, będziemy walczyć i nawet jeśli się nie uda usunąć powstałe już zmiany neurologiczne, to i tak nie pozwolimy mu odejść. Udar nie boli, Tofiś jest w pełni świadomy. Cieszy się przy głaskaniu, strzela zębami jak jest znudzony, grucha jak złapie coś dobrego do jedzenia...
Mam nadzieję, że skrzep w mózgu da się rozpuścić i paraliż ustąpi... Wczoraj przewracał się na plecy, nie mógł nawet ustać, od razu na prawy boczek, a z boczku na plecy. Dziś już jest lepiej, w takim sensie, że przewraca się tylko wtedy, gdy przekręci za bardzo główkę, albo trzepnie łepkiem. Z racji tego, że problem dotyczy mózgu, to problemy z błędnikiem również się pojawiły.