Zenek - bardzo, bardzo specyficzna świnka. jak do mnie trafił i zaczęły się jego intensywne zabiegi pielęgnacyjne to na początku spierniczał jak tylko mnie zobaczył. Potem siedział i się gapił bo skumał, że i tak go dorwę. Teraz natomiast ze zwieszoną główką czeka na kolejną porcję "miętoszenia".
Jak wiecie było kilka wrzodów, które systematycznie trzeba było usuwać. Za każdym razem narkoza, potem ich czyszczenie, zmiany opatrunku itp. Jak się domyślacie nie jest to przyjemne, a nawet może sprawiać ból. Z wszystkich zabiegów pielęgnacyjnych najbardziej lubi smarowanie miodem manuka bo po prostu lubi jego smak

Kilka dni temu usunęłam kolejny wrzód. Mały źle zniósł narkozę, to znaczy bardzo ciężko się wybudzał, musiałam go umieścić w inkubatorze z wysoką temperaturą i pod tlenem. Teraz już niby doszedł do siebie, ale jest zdecydowanie powolniejszy nić dotąd. Obawiam się, że może mieć jakiś przerzut do narządów wewnętrznych. W poniedziałek będzie mieć usg to się okaże.
Cały czas w mojej firmie poszukujemy faga dla jego bakterii. Niestety nie jest to proste - każdy szczep bakterii jest inny i trzeba znaleźć faga specyficznego tylko dla tej konkretnej. Powoli kończą się nam możliwości poszukań.
Dlatego mam prośbę do tych, którym los Zenka nie jest obojętny. Potrzebujemy próbek do poszukiwań fagów. Konkretnie chodzi o wymazy ze skóry głowy. Trzeba zakupić (albo można dostać ode mnie) wymazówkę z podłożem transportowym. Zmoczyć ten patyczek z wacikiem w przegotowanej gorącej wodzie i mocno pocierać chwilę po głowie (po skórze). Również wymazy ze skóry świnek będą super pomocne.
Tak więc wielka prośba o pomoc dla Zenka.
Jeśli ktoś chciałby dostać ode mnie wymazówkę to proszę o wiadomość PW. Proszę napisać ile wymazówek jest potrzebne (od ilu osób, świnek będą pobrane wymazy), podać adres do wysyłki. A ja będę je rozsyłać. Ewentualnie w aptekach są takie wymazówki do kupienia za grosze, ale w takim przypadku poproszę też o wiadomość PW i podam adres do wysyłki.
Stworzę bazę fagów, być może będzie ona mogła być wykorzsytana dla innych chorych świnek.
Jeśli coś jest niejasne to proszę pytać.
Iceberg1976