Wybredna świnka :(
Moderator: pastuszek
Re: Wybredna świnka :(
Wyrażę się może konkretniej. Świnka je marchew, pomidora, jabłko, sałatę rzymską, koperek, natkę, wczoraj dałam jej paprykę i banana ale nie chciała jeść. Ogórka świeżego nie lubi....
- Jack Daniel's
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
Nadal uboga dieta...
Ale jak wspomniałem - samotne świnki są wybredne. I krócej żyją.
to pana zdaniem co mam jej podać??Jack Daniel's pisze:Nadal uboga dieta...
- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Dokładnie druga świnka tej samej płci najlepiej adoptowana sprawi, że świnka będzie jeszcze więcej nowych smaków poznawała (jak kiedyś miałam dwie świnki pamiętam, że jedna nauczyła drugą jeść paprykę ), a ten śmieciowy Vitapol najlepiej od razu usunąć z menu świnka na pewno nie umrze z głodu, a się przekona z czasem do dobrej karmy. Ja też moje prosiaczki uczyłam jedzenia nowych warzyw w taki sposób, że do warzywa, które już znają i lubią skraplałam sokiem z tego nowego co chce wprowadzić. W ten sposób moje się nauczyły jeść np marchewkę, za którą nie przepadały, najpierw ich ulubioną natkę pietruszki nacierałam marchewką, potem skraplałam natkę sokiem z marchwi, a na końcu zaczęłam ją podawać w małych ilościach, aż w końcu weszła do diety i świnki ją lubią. Spróbuj czegoś takiego
- Candi9
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
A co jest nie tak ze szpinakiem? Moje świnki bardzo go lubią, to jeden z ich ulubionych przysmaków...Jack Daniel's pisze:Jak jest sama, to się nie dziwię, że jest wybredna.
Co do żywienia - z doświadczenia zawodowego - szpinaku bym nie dawał. Niskobudżetowej karmy też nie ma sensu, szkoda zdrowia
- Renika
- Miejscowość: okolice Krakowa
- Kontakt:
Mogą się tworzyć kamienie w pęcherzu. Moje świnki - nie licząc tych najpopularniejszych warzyw - lubią też owies, kiełki słnecznika, brokuł, przepadają za cykorią i roszponką. Oprócz jednorodnej karmy (moje akurat wybrały Vitakraft Vita special junior all in one) świnki jedzą mieszanki Herbal pets zioła + warzywa, sama im robię mieszanki z suszonch warzyw (brokuł, marchew, grysik z płatkami róży), troszkę płatków grochu i pestek dyni. Oczywiście muszą mieć dobrej jakości sianko i wodę.
-
- Miejscowość: Łowicz
- Kontakt:
Moja swinka tez jest wybredna nie chce jesc natki pietruszki,kapusty pekinskiej czy innej zielonki jedynie to zje arbuza i marchewke.A z suchej karmy jaka by nie była czy Vitapolu,czy innej jakiejs tanszej to tylko wybierze co jej pasuje a reszte musze wyrzucic.
- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Dlatego nie podajemy karmy Vitapolu, Vitakraftu czy innych podobnych mieszanek.
Polecamy bardzo Versele Laga Cavia Complete, jest to granulat, dzięki czemu świnka nie wybrzydza przy jedzeniu. Dlaczego nie można podawać tamtych karm? Bo zawierają szkodliwe dla świnek ziarna zbóż, które powodują ropnie i otłuszczają wątrobę świnkom.
Polecamy bardzo Versele Laga Cavia Complete, jest to granulat, dzięki czemu świnka nie wybrzydza przy jedzeniu. Dlaczego nie można podawać tamtych karm? Bo zawierają szkodliwe dla świnek ziarna zbóż, które powodują ropnie i otłuszczają wątrobę świnkom.
-
- Miejscowość: Łowicz
- Kontakt:
[quote="Bulletproof"]Dlatego nie podajemy karmy Vitapolu, Vitakraftu czy innych podobnych mieszanek.
Polecamy bardzo Versele Laga Cavia Complete, jest to granulat, dzięki czemu świnka nie wybrzydza przy jedzeniu. Dlaczego nie można podawać tamtych karm? Bo zawierają szkodliwe dla świnek ziarna zbóż, które powodują ropnie i otłuszczają wątrobę świnkom.[/quote]
Właśnie ja kupuję VlCC i tez prosiaczek wybiera co mu pasuje a resztę zostawia.Więc teraz niewiem czy szukac innej karmy,czy zostać przy tej.
Polecamy bardzo Versele Laga Cavia Complete, jest to granulat, dzięki czemu świnka nie wybrzydza przy jedzeniu. Dlaczego nie można podawać tamtych karm? Bo zawierają szkodliwe dla świnek ziarna zbóż, które powodują ropnie i otłuszczają wątrobę świnkom.[/quote]
Właśnie ja kupuję VlCC i tez prosiaczek wybiera co mu pasuje a resztę zostawia.Więc teraz niewiem czy szukac innej karmy,czy zostać przy tej.