Nie piją wody

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

kiszkor2

Re: Nie piją wody

Post autor: kiszkor2 »

Myślałem o tym, nie ukrywam, ale te stwory walą klocki jak z armaty :D
Awatar użytkownika
Bulletproof
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Bulletproof »

Ale co to za różnica? Tak czy inaczej chyba sprząta się bobki codziennie? A tak to sucho w łapki i do tego miękko
kiszkor2

Macie racje. Zostałem przekonany :) a czy postawienie kamienia pod paśnikiem uważacie za dobry pomysł?
Awatar użytkownika
Bulletproof
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Bulletproof »

Kamienia?
kiszkor2

Płaski kamień do ścierania pazurków :)
Chocolate Monster

Post autor: Chocolate Monster »

Jeśli chodzi o picie to powiem,że niektóre nie piją-pobierają wodę np. z ogórków lub piją potajemnie 8-) .U mnie Stefek [*] Pił w lecie 400 ml na tydzień a w zimie znacznie mniej-trudno powiedzieć ile :idontknow: Ja świnkę uczyłam picia z poidła-Trzepałam palcem kulkę i pokazywałam,że woda leci :lol: Są też nieuki co piją z miseczki,ale to też problem,bo woda szybko brudna się robi i nieraz się wylewa (sama ,bo przecież taka grzeczna świnka nie rozleje :twisted: )

E:Pomyliłam się i zamiast 400 dałam 300 :roll:
Ostatnio zmieniony 15 paź 2016, 22:14 przez Chocolate Monster, łącznie zmieniany 1 raz.
lubię

Post autor: lubię »

kiszkor2 pisze:Myślałem o tym, nie ukrywam, ale te stwory walą klocki jak z armaty
Bo to świnki, obieg stały tylko częściowo zamknięty :lol: Ale przykryj, bo za parę będziesz brał urlopy i wywalał kupę kasy na leczenie pododermatitis, nie żartuję. To bardzo groźna i uciążliwa przypadłość, a ostre krawędzie granulek poważnie zwiększają szanse, że to do Was powędruje diagnoza, więc przykryj i miej z głowy. Tanim i całkiem dobrym sposobem jest zwykła mata łazienkowa, bobki można zamieść zmiotką lub odkurzyć, raz na tydzień do prania i tyle. Albo zmień żwirek na roślinny (nie bentonitowy czy silikatowy!) zbrylający, typu Cat's Best Eco Plus, bo on jest drobny, nieregularny i znacznie mniej ostry, bardziej przypomina drobne kamyczki.
Jeśli się boisz, że coś się stanie świniom, bo nie piją to tak: odwodnienie przejawia się najpierw lekkim zapadnięciem oczek i przyschnięciem rogówki. Potem skóra traci turgor i przestaje być elastyczna - odciągnięta powieka dłużej wraca na miejsce, następnie skóra przyszczypnięta w dowolnym miejscu wraca na miejsce leniwie. Przy dużym odwodnieniu w ogóle zostaje, ale wtedy jest też szereg innych objawów i ogólnie nie jest dobrze. Obserwuj świniaki, nie ma innej rady ;) Ale to normalne, że jak dostają dużo świeżego, to nie chcą pić. Mam tymczasa, któremu poidło 300 ml starcza chyba na tydzień, w każdym razie nie widziałam jeszcze, żeby je poważniej opróżnił - taka świnia :idontknow: Poidełka opanowują same błyskawicznie, nie trzeba im tego przesadnie tłumaczyć ;)
Kamień możesz postawić, ale pazury i tak będziesz musiał przycinać, nie łudź się, że świniaki je sobie zetrą nie biegając po prerii ;)
kiszkor2

Muszę się pochwalić, że druga świnka z mojego stada zaczęła pić z poidełka :jupi: coraz mniej warzyw i owoców chyba robi swoje ;) czekam, aż najstarsza da czadu :P
Alex

Post autor: Alex »

Ja mialem kiedys maty lazienkowe i zrezygnowalem bo swinki i tak siedzialy pod mata i ile sposobow probowalem zeby zabezpieczyc krawedzie zeby nie mialy dostepu pod mate to wygryzly dziure przez kora wlazily pod mate
marekkostrz

Post autor: marekkostrz »

moja świnka też na początku nie chciała pić z poidełka, ale po pewnym czasie się oswoiła :) lekarz zapewnił mnie, że puki je owoce i warzywa i nie słabnie to nie trzeba się martwic
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”