Nie piją wody
Moderator: pastuszek
Re: Nie piją wody
Myślałem o tym, nie ukrywam, ale te stwory walą klocki jak z armaty
- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Ale co to za różnica? Tak czy inaczej chyba sprząta się bobki codziennie? A tak to sucho w łapki i do tego miękko
Macie racje. Zostałem przekonany a czy postawienie kamienia pod paśnikiem uważacie za dobry pomysł?
- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Jeśli chodzi o picie to powiem,że niektóre nie piją-pobierają wodę np. z ogórków lub piją potajemnie .U mnie Stefek [*] Pił w lecie 400 ml na tydzień a w zimie znacznie mniej-trudno powiedzieć ile Ja świnkę uczyłam picia z poidła-Trzepałam palcem kulkę i pokazywałam,że woda leci Są też nieuki co piją z miseczki,ale to też problem,bo woda szybko brudna się robi i nieraz się wylewa (sama ,bo przecież taka grzeczna świnka nie rozleje )
E:Pomyliłam się i zamiast 400 dałam 300
E:Pomyliłam się i zamiast 400 dałam 300
Ostatnio zmieniony 15 paź 2016, 22:14 przez Chocolate Monster, łącznie zmieniany 1 raz.
Bo to świnki, obieg stały tylko częściowo zamknięty Ale przykryj, bo za parę będziesz brał urlopy i wywalał kupę kasy na leczenie pododermatitis, nie żartuję. To bardzo groźna i uciążliwa przypadłość, a ostre krawędzie granulek poważnie zwiększają szanse, że to do Was powędruje diagnoza, więc przykryj i miej z głowy. Tanim i całkiem dobrym sposobem jest zwykła mata łazienkowa, bobki można zamieść zmiotką lub odkurzyć, raz na tydzień do prania i tyle. Albo zmień żwirek na roślinny (nie bentonitowy czy silikatowy!) zbrylający, typu Cat's Best Eco Plus, bo on jest drobny, nieregularny i znacznie mniej ostry, bardziej przypomina drobne kamyczki.kiszkor2 pisze:Myślałem o tym, nie ukrywam, ale te stwory walą klocki jak z armaty
Jeśli się boisz, że coś się stanie świniom, bo nie piją to tak: odwodnienie przejawia się najpierw lekkim zapadnięciem oczek i przyschnięciem rogówki. Potem skóra traci turgor i przestaje być elastyczna - odciągnięta powieka dłużej wraca na miejsce, następnie skóra przyszczypnięta w dowolnym miejscu wraca na miejsce leniwie. Przy dużym odwodnieniu w ogóle zostaje, ale wtedy jest też szereg innych objawów i ogólnie nie jest dobrze. Obserwuj świniaki, nie ma innej rady Ale to normalne, że jak dostają dużo świeżego, to nie chcą pić. Mam tymczasa, któremu poidło 300 ml starcza chyba na tydzień, w każdym razie nie widziałam jeszcze, żeby je poważniej opróżnił - taka świnia Poidełka opanowują same błyskawicznie, nie trzeba im tego przesadnie tłumaczyć
Kamień możesz postawić, ale pazury i tak będziesz musiał przycinać, nie łudź się, że świniaki je sobie zetrą nie biegając po prerii
Muszę się pochwalić, że druga świnka z mojego stada zaczęła pić z poidełka coraz mniej warzyw i owoców chyba robi swoje czekam, aż najstarsza da czadu
Ja mialem kiedys maty lazienkowe i zrezygnowalem bo swinki i tak siedzialy pod mata i ile sposobow probowalem zeby zabezpieczyc krawedzie zeby nie mialy dostepu pod mate to wygryzly dziure przez kora wlazily pod mate
moja świnka też na początku nie chciała pić z poidełka, ale po pewnym czasie się oswoiła lekarz zapewnił mnie, że puki je owoce i warzywa i nie słabnie to nie trzeba się martwic