Pozbywanie się oprysków z roślin

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

asta223

Warzywa i owoce pryskane - które można podawać?

Post autor: asta223 »

Witam. Szukałam i nie znalazłam podobnego tematu, jeśli był, przepraszam, proszę o odesłanie mnie do niego i usunięcie tego tematu.
Przeglądałam ostatnio spis owoców i warzyw, które można podawać świnkom. Wybór jest duży, tylko większość z opisanych roślin można znaleźć jedynie w sklepach, nie wyhoduje się tego we własnym ogródku. A jak wiadomo - owoce i warzywa sklepowe to owoce i warzywa pryskane. Czy mogę bez obaw podać takie produkty świnkom? Wszystkie? Jeśli nie - to które? Nie chcę im zrobić krzywdy...
Zwłaszcza martwię się o te warzywa, które cieszą się pod tym względem złą sławą - pomidory, ogórki, sałata...
Zazwyczaj podaję prosiaczkom warzywa ''własnego chowu'', ale ze względu na porę roku takie są jeszcze niedostępne, a chcę, by ich dieta pozostała raczej urozmaicona.
Za wszelkie odpowiedzi serdecznie dziękuję :)
MojProsiaczekTolek

Re: Warzywa i owoce pryskane - które można podawać?

Post autor: MojProsiaczekTolek »

Tak jak słusznie zauważyłaś złą sławą cieszą się pomidory, ogórki i sałata, z powodu skarbnicy oprysków. Oczywiście nie oznacza to, że nie wolno ich podawać, ale na pewno z tymi produktami nie ma żartów. Ogórki jak i pomidory można obrać ze skórki, w której to ''dom budują sobie chemikalia'', ale co należy zrobić z sałatą oraz cykorią ? Otóż z tym pojawia się problem i jak dotąd nie wynaleziono (przynajmniej nie słyszałam) na to sposobu.
Więc ogórki i pomidory bez skóry jak najbardziej TAK, sałata i cykoria - TAK, ale z własnego ogródka.
Asia909

Post autor: Asia909 »

Moje świnie normalnie jedzą wszystkie warzywa. Ogórka ostatnio sobie zjadły ze smakiem, cykorie także. Warzywa po prostu obmywam pod ciepłą wodą i tyle. Ja nie kupuję warzyw i owoców w hipermarketach, ale w warzywniaku pod moim blokiem.
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Mój nie chce tknąć nic, oprócz korzeniowych, które moim zdaniem są najmniej "chemiczne". Nawet pietruszki czy ogóra za bardzo nie chce, a to coś znaczy, bo latem potrafi objadać się trawą i warzywami z grządek bez umiaru... Tak więc podaję tylko marchewkę, korzeń pietruchy i buraka, czasem świń zje jabłko, zależy od humoru...
(dziś zaczął się sezon na mniszka, przynajmniej u nas po tych deszczach wszędzie tego pełno, więc warzywa nie potrzebne ;) )
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”