Czym karmić wybredne świnki?
Moderator: pastuszek
Re: Czym karmić wybredne świnki?
Moje przyrastają średnio 40-60g tygodniowo. Teraz, w wieku dwóch miesięcy ważą ok. 540g - i nawet nie wiem, czy to dużo, czy mało. Nie wyglądają na grube, boczki mają raczej wklęsłe niż wypukłe, więc chyba wszystko ok.
- Marikaaa
- Miejscowość: Piaseczno/W-wa
- Kontakt:
Znalazłam w necie coś takiego:
po urodzeniu 90g
21 dni 240-250g
30 dni 350-360g
150dni 400-450g
18miesięcy 800 lub więcej
Plus z tego co pamiętam dorosła samiczka powinna mieć między 700-1000g, a samiec ok. 1200g.
Wychodzi na to, że twoje świnki przybierają bardzo elegancko.
po urodzeniu 90g
21 dni 240-250g
30 dni 350-360g
150dni 400-450g
18miesięcy 800 lub więcej
Plus z tego co pamiętam dorosła samiczka powinna mieć między 700-1000g, a samiec ok. 1200g.
Wychodzi na to, że twoje świnki przybierają bardzo elegancko.

Teraz: Florek od 22.07.2015 + Zdzisio od 22.10.2018
Nasz wątek: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=5805
Dawniej: Czarnulka, Mała, Naleśnik, Nicek, Orzeszek, Wicherek

- Jack Daniel's
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
Fajna rozpiska, ale totalnie nie ma zastosowania.
A możesz powiedzieć coś więcej (dlaczego)?Jack Daniel's pisze:Fajna rozpiska, ale totalnie nie ma zastosowania.

- Lilith88
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Dlatego, że na wzrost świnki wpływa wiele czynników i ze świnką jak z człowiekiem, jeśli ma dużych rodziców będzie większa, jeśli mniejszych analogicznie mniejsza, jeśli matka była dobrze karmiona w ciąży będzie większa, jeśli jest z pseudo i nie miała za zdrowej diety to małe będą słabiej rosnąć, jeśli w pierwszych tygodniach życia coś zaburzy wzrost np. zła dieta malucha czy choroba będzie mniejsza itd.
TO w takim razie jak taka tabelka powinna wyglądać? Czy w przypadku świnek w ogóle nie ma sensu stosować takich rozpisek (bo według tej wychodzi na to, że moje przybierają dwa razy szybciej niż średnia)? Czy w ogóle przyrostem wagi należy zacząć się przejmować po roku?
- Lilith88
- Kontakt:
Tabelka nie ma w ogóle sensu. Powiem tak świnki mają różną wagę urodzeniową, bo od 60 do nawet 120 gram, jakby nie patrzeć to już duży przestrzał na starcie. Około miesiąca życia faktycznie świnka powinna mieć 300-350 gram i z taką wagą są wypuszczane w świat z porządnych hodowli ale czasem ważą mniej i się czeka aż osiągną to minimum i np. mój świnek z hodowli wyjechał do mnie mając 6 tyg bo dopiero wtedy dobił do 350 gram, teraz ma 5 miesięcy i gdzieś 820 gram i oczywiście wciąż rośnie
Według podanych w poście wyżej danych ważyłby praktycznie dwa razy tyle co powinien a wiem, że to nie prawda. W ogóle trochę bzdurne te dane świnka się rodzi ma załóżmy 100 gram, przez miesiąc przybiera do 350 czyli 250 gram a mając 5 miesięcy ma tylko 40-90 gram więcej? Świnka rośnie tygodniowo po 10-20 gram czasem więcej więc tabelka do kitu.

Moje jak dotąd rosną po 40-60g (choć ostatnio przybrały tylko ok. 20, więc może wytracają impet). To w takim razie jak rozpoznać roztytą świnkę?
- Lilith88
- Kontakt:
W tym wieku nie ma się co martwić o rozpoznanie roztytej świnki
One rosną i możesz im dawać dużo jedzenia bez obaw co najmniej przez pierwszy rok życia. Jeśli chodzi o dorosłą świnkę to po prostu widać jak jest gruba, ma wielkie boczki i problem z poruszaniem się, nie sięga przy myciu wszędzie tak jak świnka z prawidłową wagą, nie wiem jak to opisać tak dokładnie
U normalniej świnki widać proporcje ciała, nóżki, dupkę głowę u grubaska wszystko się zlewa w jedną masę. Co do przyrostu to z moich obserwacji tak właśnie jest, że maluch do 4 miesięcy przybiera najwięcej a później już coraz mniej i mniej.

- Marikaaa
- Miejscowość: Piaseczno/W-wa
- Kontakt:
Całkowicie się zgadzam. To podobnie jak ze współczynnikiem BMI u ludzi, każdy jest inny, ale człowiek ma czasem ochotę zobaczyć czy się mieści w tej sztucznej normie.Lilith88 pisze:Dlatego, że na wzrost świnki wpływa wiele czynników i ze świnką jak z człowiekiem, jeśli ma dużych rodziców będzie większa, jeśli mniejszych analogicznie mniejsza, jeśli matka była dobrze karmiona w ciąży będzie większa, jeśli jest z pseudo i nie miała za zdrowej diety to małe będą słabiej rosnąć, jeśli w pierwszych tygodniach życia coś zaburzy wzrost np. zła dieta malucha czy choroba będzie mniejsza itd.
Teraz: Florek od 22.07.2015 + Zdzisio od 22.10.2018