Żywienie świnki bez karmy i bez siana

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Re: Żywienie świnki bez karmy i bez siana

Post autor: Jack Daniel's »

Ale nie porównujmy gatunku całkowicie odmiennego, od domowych świnek morskich.
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

MojProsiaczekTolek pisze:
Lilith88 pisze:
MojProsiaczekTolek pisze:Nie wiem czy żywienie bez siana jest dla świnki zdrowe. Przecież to podstawa jej diety! :x
A gdzie w naturze masz siano?
Świnki morskie pochodzą z górzystych terenów Ameryki Południowej, gdzie ani myślą o zjadaniu soczystej trawy - tam przeważają suche ździebła, czyli coś na wzór dzisiejszego siana.
Nie.. Świnki morskie to gatunek wyhodowany przez człowieka jak pies z łaciny Cavia porcellus a Ty mówisz o Cavia aperea czyli zwierzęciu od którego pochodzi świnka, takim wilku w wydaniu Cavia http://www.google.pl/search?q=cavia+ape ... Q&tbm=isch
To nie jest do końca tak że to siano, są to rośliny żywe wiec nie mogą do końca być suche ;) moje ostatnio jedzą duże ilości perzu i ziół z ogródka i ani w głowie im ruszyć sianko.
Ostatnio zmieniony 02 cze 2015, 10:51 przez Lilith88, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Kontakt:

Tylko jedno ale ;) Nazwę gatunkową zwykle zapisujemy małą literą.
Awatar użytkownika
Lilith88
Kontakt:

Jack Daniel's pisze:Tylko jedno ale ;) Nazwę gatunkową zwykle zapisujemy małą literą.
Wiem chciałam żeby była lepiej widoczna :P zamienię na pogrubienie ;)
sempreverde

Post autor: sempreverde »

korni89 pisze:Aha, i jeszcze jedno:
@sempreverde - masz może link do takiego poidełka?
http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/wyp ... zoni/31068
Sensibles

Post autor: Sensibles »

No tylko problem jest taki, że jeszcze zanim zaczęłam dawać trawę i zieleninę, to prosiak nie jadł nic. Nie, że "będzie chciał zjeść, to zje", bo nie jadł, waga leciała w dół. Więc to nie taki prosty przypadek - przypominam, że Funiek jest po chorobie, po zabiegach, i ciągle mam wrażenie, że to wina tych perturbacji z jego zdrowiem, dlatego pytam o takie rzeczy.
Awatar użytkownika
Lilith88
Kontakt:

Jeśli leci z wagi i jest po chorobie to po prostu musisz go dokarmiać, nie zmusisz go żeby sam jadł. Tak jak pisała Sempre próbuj inne sianka, inne karmy, urozmaicaj mu dietę. Je mokre to dobrze, dawaj mu trawę na tym też zetrze zęby, najlepiej perz, bo raz, że jest twardy a dwa bardzo zdrowy i świnie go uwielbiają.
Sensibles

Post autor: Sensibles »

Próbowałam inne sianka, aktualnie mam w domu trzy rodzaje - dwa kupione i jedno własne. Nie będę biegać za jeszcze kolejnym rodzajem, bo któreś musi zacząć jeść, szczególnie, że jadł je przed całą chorobową historią.
Karmy kupiłam już dwa rodzaje, on coś tam podskubuje z tej karmy, więc nie jest najgorzej.
Najbardziej martwiło mnie to, że nie je siana, ale skoro mówicie, że trawa zastępuje siano, to przestałam się tak przejmować. Trochę nie wiem, co będzie zimą... on je dużo innych świeżych rzeczy (mam na myśli warzywa), ale z tego co wiem, to to nie może stanowić substytutu składników, które świniak przyjmuje, jedząc siano czy trawę. Jeśli nie zacznie mi jeść siana, a zimą trawy już nie będzie, to nie wiem, co mam zrobić. I o to właśnie chciałam zapytać, a dostaję odpowiedzi, żeby dokarmiać świnkę strzykawką, jeśli leci z wagi, bo po chorobie tak trzeba..... ludzie, naprawdę? Borykam się z tym prosiakiem od miesiąca i nie dokarmiam go już od kilkunastu dni. Waga trzyma mu się w miarę, jeśli daję mu dużo zieleniny. Pytałam, czy to nie będzie niezdrowe i czy da się tak, że będzie jadł zieleninę, a siana nie, i karmy w niewielkich ilościach. A nie, co mam robić, kiedy prosiakowi waga leci w dół.
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Kontakt:

http://www.niezle-ziolko.com/zasady-zyw ... b-kliszcz/
To tak odnośnie "substytutu składników".
Awatar użytkownika
Lilith88
Kontakt:

A zdajesz sobie sprawę, że ja nie muszę znać przypadków wszystkich świnek na forum? Nie wiem w jakim stanie jest Twoja świnka i czy ją wcześniej dokarmiałaś, wiem to co tu przeczytałam.. Komentarz wcześniej napisałaś, że leci z wagi to napisałam żeby dokarmiać a teraz piszesz, że trzyma wagę, to się zdecyduj.

Odpowiadam, bo chcę pomóc, uważasz, że informacja Ci się nie przyda to zawsze możesz ją pominąć i zignorować.

Mam jedną propozycję karmy jeśli Twoja świnka nie bardzo je granulat (tak wiem pisałaś, że coś tam podjada z tego co akurat masz) http://hipcio.sklep.pl/produkt/jr-farm- ... nka-morska jest to karma w formie suszków, ziółka i płatki grochu i inne smakołyki. Świetnie pachnie i składa się z fajnych drobnych kawałków "trawek", moje świnie się o nią zabijają, może i Twojemu prosiakowi zasmakuje a spełni przy okazji funkcję i karmy i sianka.

Do zimy jest jeszcze daleko, może w tym czasie świnka dojdzie do siebie i zacznie jeść normalnie siano. Jeśli nie to jest na forum kilka takich przypadków gdzie świnka po chorobie nie zaczęła jeść samodzielnie i jest karmiona ze strzykawki przez co nie ściera zębów i musi mieć skracane co jakiś czas u weterynarza.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”