gryzaki

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

quincy

Re: gryzaki

Post autor: quincy »

tak, mozna powiedziec, ze tutaj maja swira na punkcie swinek. moja to peruwianka z papierami. skora swinki wyglada dobrze, nie dzieje sie na niej nic. wet widzial i tez nic niepokojacego nie zauwazyl. jednak mnie cos martwi-swiniak nie lubi glaskania,drapania. po chwili piszczy. i to glosno, warczy, zgrzyta zebami. nie wiem jak mamy go przyzwyczaic. teraz mysle, ze moze to jest zwiazane z tym drapaniem? przestaje glaskac, swiniak przestaje piszczec. bywa tez, ze piszczy nawet jak lezy na mnie i zasypia( wlasnie teraz to robi :love: ). nie rozumiemy jeszcze wielu sygnalow prosiaka. je mi z reki, zalatwia sie do kuwetki, takze nie mam wielu problemow z nim, oprocz tego, ze on nie czuje potrzeby glaskania. np teraz mruzy oczy, po prostu lezy, ja go nie dotykam i zgrzyta zebami...
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

To jednak może być objaw problemów ze skórą. Jeśli nie wszoły ani grzybica, to może świerzbowce? Powodują dotkliwe swędzenie i ból, przez co świnki są nerwowe i nie lubią, żeby je głaskać. Przeciwko świerzbowcom najlepsze są preparaty przeciwpasożytnicze z iwermektyną, selamektyną lub moksydektyną, np. Advocate dla kotów. Musisz tylko ustalić z weterynarzem odpowiednią dawkę - podaje się krople na skórę.
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Post autor: joanna ch »

A wet zebrał zeskrobiny? Bo bez tego takie ocenianie "na oko" nie jest dużo warte. Moja też piszczała przy dotykaniu a okazało się że ma pasożyta-łupież wędrujący (cheyletiella).
quincy

a jak wygladala skora waszych swinek? u mojej jest wszystko ok. oprocz tego, jeszcze linieje, nie wiem czy duzo czy malo. no zostawia na mnie swoje wlosy. wet nie pobral zeskrobiny.
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Post autor: joanna ch »

Jak dla mnie wyglądała normalnie, poza tym przy gęstym futrze to ciężko coś zauważyć. Oczywiście w gorszym stadium jak już choroba bardziej zaatakuje to widać łysiny, strupy itp ale ja akurat wyłapałam to pierwszego dnia jak świnia zaczęła się nienormalnie zachowywać i po tygodniu było już wyleczone.

poza tym świnki w nowym domu często dostają na dzień dobry grzybicy - ze stresu z nowego miejsca.
quincy

okej. dzieki wielkie, ciesze sie,ze tu sie odezwalam. przejde sie do weta. nie ma co czekac. jeszcze raz dziekuje.
swinka123

Post autor: swinka123 »

Ja swojej kupuję gryzaki melisowe. Melisa działa uspokajająco, przeciwbakteryjnie na przewód pokarmowy.Dodatkowo umożliwia ścieranie zębów świnkom morskim. Więc masz 2 pieczenie na 1 ogniu:)
pagzik

Post autor: pagzik »

Co sądzicie o kolbach Vitacraft?
sempreverde

Post autor: sempreverde »

Których konkretnie?
Awatar użytkownika
Monalisa
Miejscowość: Poznań
Kontakt:

Post autor: Monalisa »

Dawałam moim te z lucerną, bo wydawały mi się najbardziej ok, ale już ich nei lubię bo prawdopodobnie na tym, Choco sobie ząbek rozwaliła (pękł wzdłuż).
DS: Śnieżka, Tula i Kokosanka
-------------
Za TM: Filuta, Karmelka, Toffi, Colori, Choco, Blanka, Felicja, Majka, Michasia i Miłka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”