Świnka nie chce jeść
Moderator: Dzima
Re: Świnka nie chce jeść
a żeby sprawdzić trzonowe świnki czy ma ok trzeba ją usypać czy na sprawdzenie nie jest to konieczne?
wszystkie zęby były sprawdzana wizernikiem również i jakoś nic nie ma...więc co może jej być?
Jak ząbki ok, ale nie je....nie mam pomysłu, ale na pewno coś poważnego.
Tu się już wypowiadać nie będę...niech ktoś z podobnym doświadczeniem się wypowie.
A jak poza tym?
Wszystko z nią ok?
Oddech normalny?
Tu się już wypowiadać nie będę...niech ktoś z podobnym doświadczeniem się wypowie.
A jak poza tym?
Wszystko z nią ok?
Oddech normalny?
Ja zmieniłabym weta,jeszcze raz sprawdziła zęby a potem zbadałabym świnkę pod kątem chłonniaka.
Miałam podobne doświadczenia z moim ostatnim prosiakiem.
Miałam podobne doświadczenia z moim ostatnim prosiakiem.
- pastuszek
- Miejscowość: Wrocław
- Kontakt:
Dostała coś przeciwbólowego? U mnie wet sprawdzał czy jak podaje przeciwbólowy przez kilka dni jest poprawa w jedzeniu czy bez zmian.
Może ma jakiś stan zapalny? Dostała coś przeciwzapalnego?
Proponowałabym zrobić rtg, może problem tkwi głębiej
Niestety dobry weterynarz to podstawa, tutaj nikt nie postawi diagnozy.
Może ma jakiś stan zapalny? Dostała coś przeciwzapalnego?
Proponowałabym zrobić rtg, może problem tkwi głębiej

Niestety dobry weterynarz to podstawa, tutaj nikt nie postawi diagnozy.
-
- Miejscowość: Włocławek
- Kontakt:
Tak zachowywał się, nasz pierwszy świniak Franek, gdy miał przerośnięte trzonowce. Dodam, że leczyliśmy go wtedy u veta, który nie był specjalistą od gryzoni, ba my sami nie mieliśmy o świnkach wielkiego pojęcia. Jak się później okazało, to proś miał już mostek z zębów i praktycznie nic nie przełykał.
Czy konsultowaliście to z innym vetem
Czy konsultowaliście to z innym vetem

- Jack Daniel's
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
RTG pyska do zrobienia, mogą przerastać korzenie trzonowców. Obejrzałbym dokładnie dziąsła, czy nie zrobiły się kieszonki okołozębowe.
Podpis usunięty przez administratora.
Jedyne z czym mi się kojarzy- zęby ok, ale nie je:
ja co prawda miałam taki przypadek, ale do tego ciężki oddech- to było serduszko
.
Sam fakt, że wet nie wie co i nie stara się znaleźć odpowiedzi
Tylko pytanie, czy masz dostęp do innego? Nie każdy ma wybór, jeżeli chodzi o weterynarzy.
ja co prawda miałam taki przypadek, ale do tego ciężki oddech- to było serduszko

Sam fakt, że wet nie wie co i nie stara się znaleźć odpowiedzi

Tylko pytanie, czy masz dostęp do innego? Nie każdy ma wybór, jeżeli chodzi o weterynarzy.
po kolei.
od kiedy świnka nie je?
w ogóle nic nie je? ani granulatu? ani siana? ani wybranych pokarmów mokrych? z gerberkiem, lub np startą marchewką próbowałaś?
ile waży aktualnie, ile straciła w ostatnim czasie?
czy ślini się?
podczas karmienia strzykawką w ogóle połyka, czy w ogóle nie ma apetytu? siedzi nad miską, ale nie może jeść, czy jest w ogóle niezainteresowana?
czy podczas badania u weterynarza miała wymacaną szczękę, żuchwę w kierunku ropni?
bobczy i sika normalnie?
siedzi napuszona, w jednym miejscu czy porusza się po klatce?
jeśli na pozór świnka ma w porządku zęby, najbardziej diagnostyczne będzie rtg szczęki, żeby wykluczyć przerosty.
świnka ma 3 lata, jeśli to nie zęby, przyczyną może być wątroba, nerki. może warto zastanowić się nad pobraniem krwi na profile nerkowe i wątrobowe. w usg niektóre zmiany również będą widoczne.
od kiedy świnka nie je?
w ogóle nic nie je? ani granulatu? ani siana? ani wybranych pokarmów mokrych? z gerberkiem, lub np startą marchewką próbowałaś?
ile waży aktualnie, ile straciła w ostatnim czasie?
czy ślini się?
podczas karmienia strzykawką w ogóle połyka, czy w ogóle nie ma apetytu? siedzi nad miską, ale nie może jeść, czy jest w ogóle niezainteresowana?
czy podczas badania u weterynarza miała wymacaną szczękę, żuchwę w kierunku ropni?
bobczy i sika normalnie?
siedzi napuszona, w jednym miejscu czy porusza się po klatce?
jeśli na pozór świnka ma w porządku zęby, najbardziej diagnostyczne będzie rtg szczęki, żeby wykluczyć przerosty.
świnka ma 3 lata, jeśli to nie zęby, przyczyną może być wątroba, nerki. może warto zastanowić się nad pobraniem krwi na profile nerkowe i wątrobowe. w usg niektóre zmiany również będą widoczne.