Świnka, a pies

Czyli czym Twoja świnka zaskoczyć potrafi

Moderator: Pulpecja

Savannah

Re: Świnka, a pies

Post autor: Savannah »

Hmmm... A jeśli nie JRT to jakiego byście polecili :think:
Marcelina

Post autor: Marcelina »

Każdy ma swój typ psa, jeśli podasz cechy, których szukasz u przyszłego pupila to chętnie Ci pomogę :)
JRT to specyficzne psy, więc dlaczego taki, a nie inny?
Savannah

Powinien to być pies inteligentny, dobry dla dzieci, świnek, a nawet dla obcych. Nie powinien on być duży ;)
Marcelina

To szczerze mówiąc nie mam pojęcia skąd pomysł o JRT :szczerbaty:
A gdyby cavalier king charles spaniel? Przyjazne, rodzinne pieski. Nadają się dła początkujących właścicieli (w przeciwieństwie do JRT). Poczytaj o nich, jak dla mnie to cudne psiaki (chociaż osobiście wolę inne rasy). Najważniejsze to porozmawiać z hodowcą (tylko ze Związku Kynologicznego w Polsce! Inne organizacje to w większości coś a'la związki zrzeszające pseudohodowców). Jeśli chcesz więcej informacji to zapraszam na priv. żeby tu nie zaśmiecać.
Savannah

No wiesz sądziedzi mają i gdyby się sprawdził :) O spanielku też myślałam :D
Izula04

Post autor: Izula04 »

A owczarek szetlandzki? Jest dość mały,nadaje się dla dzieci. Mógłby się przyzwyczaić do świnki. Poza tym strasznie ładne to psisko. :love:
Marcelina

Sheltie i dzieci? No, nie wiem... To psy pasterskie, więc mogą podszczypywać. Poza tym to delikatne psiaki i wiele z nich ma problemy lękowe. Ale jeśli ma się delikatne podejście do psa i weźmie się go z dobrej hodowli, to niewątpliwie są to cudowne psiaki.
Jednak między terrierem a owczarkiem, czy spanielem jest bardzo dużo różnic. JRT mają mocną psychikę i są uparciuchami. Za to carvanielki/sheltie mają bardzo delikatną psychikę (no, może spaniele nieco mniej)
Savannah

Cavalier to wiem, że dobry dla dzieci. Sheltie nie wiem, ale śliczne są :)
Z góry dzięki za pomoc :shakehands:
Majka745

Post autor: Majka745 »

Hahnoto pisze:Mam dwa yorki (rasowe), a jak wiadomo (albo i nie) pierwotnie był one używane do łapania szczurów :)
Jakie są ich relacje z moimi świnkami?
Powiem tak...widać zainteresowanie jak prosiaki biegają po wybiegu, ale najbardziej zainteresowanie ich bobkami, które chyba są palce lizać :lol:
Co do samych świnek to podejdą, powąchają, pomachają ogonem...i to wszystko :D
Ja też mam yorka i to samo, nic prosiakom nie robi - już prędzej one jego zaczepiają. Kiedyś nawet jeden prosiak (ten starszy) dziobnął psa w nos - biedak piskną, wystraszył się i przyleciał do mnie, ... pewnie na skargę. ;)
mil pisze:U mnie z kolei jedyny problem jaki mam, dotyczący psa i świnek to to, że Łatka nieustannie podkrada karmę i kolby dla świniaczy
Taką sytuację też miałam, kupiłam świnkom kolby, a pies je zabierał i zjadał przy pierwszej lepszej okazji (fakt faktem świnkom nie smakowały, no ale...).
Moim zdaniem dużo zależy jak psa wychowasz. Poza tym jak masz świnki i szukasz psa, to masz łatwiej - prawie stu-procentowa pewność, że pies zaakceptuje świnki. A co do ras, to też bym się tym tak bardzo nie kierowała, to raczej kwestia charakteru. Ja bym na twoim miejscu rozważyła wzięcie psa ze schroniska, chyba że ktoś z członków rodziny ma coś przeciwko, to wiadomo nic na siłę. A jeżeli tak bardzo zależy ci na rasowcu, to poleca yorka lub maltańczyka - z tych "małych, pokojowuch piesków" na razie tyle przychodzi mi do głowy. Choć z tymi miłymi i pokojowymi psiakami, to różnie bywa - wiem co mówię. ;)
Aguś79

Post autor: Aguś79 »

Ja mam mieszanca golden retriever z jakimś niskopodłogowcem heheheh cudowna mieszanka :love:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowania, nawyki, wybryki”