Świnka, a pies
Moderator: Pulpecja
Re: Świnka, a pies
Każdy ma swój typ psa, jeśli podasz cechy, których szukasz u przyszłego pupila to chętnie Ci pomogę
JRT to specyficzne psy, więc dlaczego taki, a nie inny?
JRT to specyficzne psy, więc dlaczego taki, a nie inny?
Powinien to być pies inteligentny, dobry dla dzieci, świnek, a nawet dla obcych. Nie powinien on być duży
To szczerze mówiąc nie mam pojęcia skąd pomysł o JRT
A gdyby cavalier king charles spaniel? Przyjazne, rodzinne pieski. Nadają się dła początkujących właścicieli (w przeciwieństwie do JRT). Poczytaj o nich, jak dla mnie to cudne psiaki (chociaż osobiście wolę inne rasy). Najważniejsze to porozmawiać z hodowcą (tylko ze Związku Kynologicznego w Polsce! Inne organizacje to w większości coś a'la związki zrzeszające pseudohodowców). Jeśli chcesz więcej informacji to zapraszam na priv. żeby tu nie zaśmiecać.
A gdyby cavalier king charles spaniel? Przyjazne, rodzinne pieski. Nadają się dła początkujących właścicieli (w przeciwieństwie do JRT). Poczytaj o nich, jak dla mnie to cudne psiaki (chociaż osobiście wolę inne rasy). Najważniejsze to porozmawiać z hodowcą (tylko ze Związku Kynologicznego w Polsce! Inne organizacje to w większości coś a'la związki zrzeszające pseudohodowców). Jeśli chcesz więcej informacji to zapraszam na priv. żeby tu nie zaśmiecać.
No wiesz sądziedzi mają i gdyby się sprawdził O spanielku też myślałam
A owczarek szetlandzki? Jest dość mały,nadaje się dla dzieci. Mógłby się przyzwyczaić do świnki. Poza tym strasznie ładne to psisko.
Sheltie i dzieci? No, nie wiem... To psy pasterskie, więc mogą podszczypywać. Poza tym to delikatne psiaki i wiele z nich ma problemy lękowe. Ale jeśli ma się delikatne podejście do psa i weźmie się go z dobrej hodowli, to niewątpliwie są to cudowne psiaki.
Jednak między terrierem a owczarkiem, czy spanielem jest bardzo dużo różnic. JRT mają mocną psychikę i są uparciuchami. Za to carvanielki/sheltie mają bardzo delikatną psychikę (no, może spaniele nieco mniej)
Jednak między terrierem a owczarkiem, czy spanielem jest bardzo dużo różnic. JRT mają mocną psychikę i są uparciuchami. Za to carvanielki/sheltie mają bardzo delikatną psychikę (no, może spaniele nieco mniej)
Cavalier to wiem, że dobry dla dzieci. Sheltie nie wiem, ale śliczne są
Z góry dzięki za pomoc
Z góry dzięki za pomoc
Ja też mam yorka i to samo, nic prosiakom nie robi - już prędzej one jego zaczepiają. Kiedyś nawet jeden prosiak (ten starszy) dziobnął psa w nos - biedak piskną, wystraszył się i przyleciał do mnie, ... pewnie na skargę.Hahnoto pisze:Mam dwa yorki (rasowe), a jak wiadomo (albo i nie) pierwotnie był one używane do łapania szczurów
Jakie są ich relacje z moimi świnkami?
Powiem tak...widać zainteresowanie jak prosiaki biegają po wybiegu, ale najbardziej zainteresowanie ich bobkami, które chyba są palce lizać
Co do samych świnek to podejdą, powąchają, pomachają ogonem...i to wszystko
Taką sytuację też miałam, kupiłam świnkom kolby, a pies je zabierał i zjadał przy pierwszej lepszej okazji (fakt faktem świnkom nie smakowały, no ale...).mil pisze:U mnie z kolei jedyny problem jaki mam, dotyczący psa i świnek to to, że Łatka nieustannie podkrada karmę i kolby dla świniaczy
Moim zdaniem dużo zależy jak psa wychowasz. Poza tym jak masz świnki i szukasz psa, to masz łatwiej - prawie stu-procentowa pewność, że pies zaakceptuje świnki. A co do ras, to też bym się tym tak bardzo nie kierowała, to raczej kwestia charakteru. Ja bym na twoim miejscu rozważyła wzięcie psa ze schroniska, chyba że ktoś z członków rodziny ma coś przeciwko, to wiadomo nic na siłę. A jeżeli tak bardzo zależy ci na rasowcu, to poleca yorka lub maltańczyka - z tych "małych, pokojowuch piesków" na razie tyle przychodzi mi do głowy. Choć z tymi miłymi i pokojowymi psiakami, to różnie bywa - wiem co mówię.
Ja mam mieszanca golden retriever z jakimś niskopodłogowcem heheheh cudowna mieszanka