Prawidłowa waga świnki

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

Awatar użytkownika
dortezka
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Re: Prawidłowa waga świnki

Post autor: dortezka »

nitusek, na pewno ta świnka ma miesiąc?? bo takie "miesięczne" zazwyczaj sprzedają w sklepach.. urodzone u mnie miały taka wagę chyba w okolicach tygodnia...

Kup jej dodatkowo jakieś karmy specjalnie dla młodych świnek, np Vitacfaft for kids.. Nie żaluj jej tuczących przysmaków jak np łuskany słonecznik..
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
Aguś79

Post autor: Aguś79 »

Jack Daniel's pisze:Roczny samiec i 800 gram? Ma jeszcze jakieś 300-400 gram zapasu.
Hym hym :think: Mój ma 9 miesięcy i 1,100 czy mam sie martwić :idontknow:
Awatar użytkownika
effcien
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: effcien »

nitusiek pisze:Mam miesieczną (15.11 skończyła miesiac) świneczkę waży 116g jest chudziutka gdzies przeczytałam, ze mies. świnka powinna wazyc 295g czy mam ja jakąś specjalną karma dokarmiać. Mam ja od wczoraj i je CP i CC z warzyw dałam wczoraj marchew, kalafiora i liście, buraka i wszystkiego próbowała i jadła.

116 gramów waży kilkudniowa świnka, a nie miesięczna. 100 g to ich waga urodzeniowa, z odchyleniami oczywiście. Kup jej Beaphar care +, ma dużo białka i jest tuczący. Daj płatków owsianych, też ładnie tuczą. I ja na Twoim miejscu bym poszła do weta jak najszybciej, bo albo masz noworodka, którego trzeba dokarmiać mlekiem, albo zagłodzoną świnkę.
nitusiek

Post autor: nitusiek »

Świneczke mam od kolezanki znajomej która mówiła, ze urodziło im sie 4 maluszki 15 października, wazyłam na wadze jubilerskiej takiej malej bo póki co nie mam wiekszej i wiecie co chyba z ta waga jest coś nie tak bo dzis pokazuje mniej niż wczoraj, musze zainwestować w wage kuchenna to bede pewniejsza. Ale co do pokarmu to może kupie jej jeszcze inny. Je wszystko co jej sie podaje warzywa, siano, karme.
Awatar użytkownika
effcien
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: effcien »

Moim zdaniem musisz iść koniecznie do weta. Ta waga świnki w żadnym razie nie jest normalna. Jeśli waży mniej niż wczoraj, to znaczy, że chudnie. Może ma lokatorów na gapę w jelitach?
nitusiek

Post autor: nitusiek »

Do konca tyg. postaram sie z nia pójśc do weta.
śliwka

Post autor: śliwka »

Czy waga świnki ok 150g jest normalna? Kupiłam ją w zoologu 10.11.2014 :redface: miała wszoły i już chodziłam z nią do weta i jeszcze ma pępowine :glowawmur: :sadness:
Druga jest ze mną od 3.06.2014 i waży ok 580g
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Masakra...przecież to maleństwo powinno być jeszcze z mamusią :sadness: Chyba będzie czekało ciebie dokarmianie butelką maluszka bo skoro jeszcze pępowina nie odpadła to może mieć tylko kilka dni w związku z czym nie jest jeszcze w stanie zjeść tyle stałego pokarmu żeby zdrowo się rozwijać...Maluszki piją mleko do ok.3 tygodnia życia (fakt, że już w drugą dobę po narodzinach nieśmiało zaczynają próbować stałego pokarmu jednak jest to tylko podskubywanie...)
Obrazek
śliwka

Post autor: śliwka »

W ogóle to wygląda normalnie.. Je siano skubie karme (cavia nature) i warzywa dużo się rusza nauczyła się pić z poidełka.. Tylko ta waga mnie przeraża i pępowina kiedy powinnam zacząć ją dokarmiać i czym?
Farizah

Post autor: Farizah »

Moja ważyła 115 kiedy ją brałam w sklepie mówili ze ma miesiąc... okazało się że ma max 4 dni....
ja dokarmiałam mlekiem Klara dla kociąt bo nie jadła suchej karmy, gerberkiem, rozwodnioną Cavią nature. Ogrzewałam przy ciele, termofor w klatce...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”