Życie we Wrocławiu + SPOTKANIA ŚWINKOWE

Dyskusje niekoniecznie o świnkach.

Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
lubię

Re: Życie we Wrocławiu

Post autor: lubię »

Pierwsze pytanie brzmi - ile chcesz wydać na mieszkanie? Bo są dwa miejsca zielone, blisko dużych, pięknych parków i dobrze skomunikowane z centrum - Krzyki w rejonie Ślężnej i Biskupin/Sępolno/Zacisze - obie bardzo drogie, bo wszyscy by tak chcieli. Też blisko parków i w miarę blisko centrum, ale dużo brzydsze (komunistyczne blokowiska) są tańsze, ale często niebezpieczne (Gądów, Kozanów, Pilczyce, Gaj). Generalnie z tą zielenią nie jest najgorzej, ale szału nie ma, nie od Średniowiecza, tylko przez współczesne (no, od początku XX w.) pomysły urbanistyczne.
Takich prawdziwych lasów trochę jest, i to nie byle jakich, ale raczej pod Wrocławiem, ewentualnie Rędziński i łęgi nad Bystrzycą (rejon, Żernik i Leśnicy). Tu mapa obszarów Natura 2000 http://www.przyroda.wroclaw.pl/natura
Komary... To miasto położone nad pięcioma rzekami, cudów nie ma. Pryskają intensywnie, ale dopiero od lata. Komary są tam gdzie woda, więc im dalej od rzek, sadzawek i innych wodnisto-błotnistych wylęgarni, tym większy spokój. Ale to się kłóci z "lesistością"...
Osobiście bardziej odradzam Śródmieście, rejon Jedności Narodowej, Trójkąt to w tej chwili zupełnie inna dzielnica niż 15 lat temu (wiem co mówię, mieszkałam po sąsiedzku a na Trójkącie miałam ciotkę). Kozanów i Gądów - blisko Zwierzyńca, ale nadal dzielnice strachu.
A i najważniejsze - jeśli masz wrażliwy nos, to nie daj się namówić na Rędzin/Osobowice/Świniary. Mamy we Wrocku taki wspaniały, absolutnie unikatowy zabytek ludzkiej myśli technicznej - pola irygacyjne. Jest to grawitacyjna oczyszczalnia ścieków :mrgreen: Raj dla ptasiarzy, niebywały wynalazek... i straszliwy smród. Podobno idzie się przyzwyczaić, ja do dzisiaj mam problem (chociaż dla klangoru żurawi zniosę wszystko - mieszkać bym tam nie mogła).
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

No, nareszcie właściwa osoba sie odezwała :-)
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
lubię

Dziękuję. Polecam się na przyszłość :102:
Moja teściowa to pielęgniarka, ale ją można odwiedzić tylko na Osobowicach, pole 88...
Awatar użytkownika
pucka69
Wiceprezes ds. finansowych
Miejscowość: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

Post autor: pucka69 »

ha ha ha - ja właśnie z 15 lat temu mieszkałam na Trójkącie niczego nieświadoma i kiedyś o północy wracałam z pracy, jak to podczas otwierania księgarni. Patrol policji zatrzymał się i elegancko zagadnął czy nie potrzebuję pomocy :lol:
Obrazek
boe22

Post autor: boe22 »

Mogli Cię podrzucić do domu :lol:
Awatar użytkownika
Cynthia
Moderator globalny
Miejscowość: Kęty/Zielonka
Kontakt:

Post autor: Cynthia »

Wrocław to chyba jedyne duże miasto w Polsce gdzie chciałabym mieszkać... Trochę zazdroszczę. Ja tam byłam raz, drugi będę na zoobotanice w tym roku, to się spotkamy :102:

Ech, krasnale i nocne życie we Wrocku :love:
Bunia
Miejscowość: Łowicz
Kontakt:

Post autor: Bunia »

Ja jako osoba uczaca sie w szkole podstawowej byłam prawie co roku we Wrocławiu,niewiele pamiętam ale uwazam,że to ładne miasto.mam tam rodzinę to może kiedys się z mężem wybierzemy.
lubię

To byłą policja z Rakowca -ja bym nie wsiadła...
boe22

Post autor: boe22 »

lubię pisze:To byłą policja z Rakowca -ja bym nie wsiadła...
:laugh:
Awatar użytkownika
pucka69
Wiceprezes ds. finansowych
Miejscowość: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

Post autor: pucka69 »

Nie wsiadałam bo:
a. był to patrol pieszy
b. mieszkałam za rogiem :lol:
Obrazek