Podgryzanie włosów

Czyli czym Twoja świnka zaskoczyć potrafi

Moderator: Pulpecja

Awatar użytkownika
Asita
Miejscowość: Sopot
Kontakt:

Re: Podgryzanie włosów

Post autor: Asita »

Wszystkie rośliny tylko na surowo....
Zjadanie kłaków nie jest dobre, bo włosy mogą włazić w dziąsła i robi się problem. U królików robią się kule włosowe w przewodzie pokarm., ale nie wiem, czy u świnek też jest takie niebezpieczeństwo. Mój weterynarz mi powiedział, że zjadanie włosów może się wiązać z dietą ubogą we włókna. Podawać należy dużo siana, ale nie wszystkie świnki chcą je jeść w takiej ilości, jak powinny. Nie ma rady na to.
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Awatar użytkownika
Vestris
Miejscowość: Poznań
Kontakt:

Post autor: Vestris »

Hm, moje jedzą dużo siana. Codziennie je dodaję oraz wymieniam to, które zasikają. No nic, spróbuję z jeszcze większą (kolosalną) porcja siana... :)
Awatar użytkownika
Asita
Miejscowość: Sopot
Kontakt:

Post autor: Asita »

Jest jeszcze granulat vitakraft chyba emotion, która zapobiega gromadzeniu się kłaków w przewodzie pokarmowym. poszukaj, może to będzie rozwiązanie.
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Awatar użytkownika
Vestris
Miejscowość: Poznań
Kontakt:

Post autor: Vestris »

Byłam dziś w zoologicznym i chyba widziałam tę karmę. Póki co to zjadanie włosów nie powoduje żadnych dolegliwości u dziewczynek, ale lepiej zapobiegać niż leczyć... Dziewczynki są zresztą moimi kolejnymi prośkami i nigdy nie zdarzyło mi się, żeby u którejś/któregoś ze zwierzątek wystąpiło takie silne natręctwo. Co gorsza - Tilia w ogóle nie protestuje, kiedy Amber wsuwa jej włosy o.O Dopiero ja muszę interweniować.
Dam znać co i jak :)
Pattyy

Post autor: Pattyy »

A mój samiec niedoś,że je mi włosy to jeszcze zlizuje swoje siki ze swoich włsów :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowania, nawyki, wybryki”