Ogryzek - świnkowy maluch (Łódź)

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

Karenik

Re: Ogryzek - świnkowy maluch (Łódź)

Post autor: Karenik »

W lekkiej wersji wygląda to tak:
Obrazek

Obrazek

W ostrzejszej oczko jest białe i jeszcze mocnej lub zupełnie zlepione.
bidermanKa

Post autor: bidermanKa »

Karenik pisze:Entropium to takie niebieskie (w ostrzejszej wersji białe) oczko, wygląda jak ślepe, czasem zalepia się dodatkowo ropą i widać tylko kawałeczek oczka, co daje efekt podobny jak w malooczu.
U texeli dzieje się tak przez włosy, które u małych świnek są kręcone również na głowie, które drażnią oczko.
Rzeczywiście, jak on się urodził, to miał tak kręcone włosy wokół oczu, że nie mogliśmy ich w ogóle dojrzeć. Jemu się nawet wąsy kręcą. Początkowo myślałam, że to taki efekt po porodzie, bo nie spodziewałam się, że Fidżi może urodzić texela. :laugh:
Potem włosy na głowie trochę urosły i wtedy zobaczyliśmy tę plamkę na oku. Ona jest taka, jak opisałaś - niebieskawa. Trochę jak przy zaćmie. Poza tym ta dolna powieka tak jakby zachodzi lekko na oko. Karenik, czy texele z tego wychodzą? Czy to już na stałe?
Karenik

Wychodzą, ale nie zwlekaj, idź jutro koniecznie do weterynarza, kup GENTAMICIN WZF 0,3% i kropl kropelkę do oka przez 7 dni, później przerwij nawet jeśli całkiem nie zejdzie nie kropl dalej, to będzie działało.
Wąsy u texeli zostają kręcone do końca życia.
bidermanKa

Ale czy mogę jechać do weta bez Ogryzka? Czy to jest taka normalna gentamicina jak dla ludzi?
Na zdjęciach, które wkleiłaś, one mają całe oczy zmienione. A u niego to jest tylko na fragmencie mniejszym niż połowa. Jeżeli mi się uda jutro to sfotografować, to wkleję.
Karenik

Tak, bez Ogryzka.
Tak, to ta sama gentamicina.
To może przyjmować różne postaci, ale sporo moich texelich miotów to miała ;) . Będzie dobrze, tylko nie zwlekaj. Ja kropiłam od pierwszego dnia, u ciebie już trochę to trwa...
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

To pewnie o czymś takim mówicie? http://www.veterynaria.pl/articles.php?id=202
Świnki to miewają, czasem potrzebny jest zabieg. Bywały na forum świnki z tym problemem i zabiegi też się zdarzały.
Będzie dobrze, a maluch cudowny!
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Karenik

Nie porcello to nie o tym mowa.
bidermanKa

Ogryzek to ma chyba dwa w jednym albo to dwie różne choroby. Po pierwsze, jest ta plamka. A po drugie, dolna powieka wchodzi lekko na soczewkę. Kilka dni temu myślałam, że to jakaś wydzielina i próbowałam mu to delikatnie zmyć. Nie jestem pewna, czy ta część to powieka. Może jednak powinien zobaczyć go wet. Choć z drugiej strony wiem, że dla świnek wędrówki do lekarzy są bardzo stresujące. A Ogryzek jest tak radosny i podskakujący, jakby nic mu nie dolegało. Dlatego wcześniej nie przejęłam się za bardzo tymi zmianami w oku.
Miłasia
Miejscowość: Włocławek
Kontakt:

Post autor: Miłasia »

Śliczny maluszek :love: , za oczko :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed:
bidermanKa

Karenik,
wysłałam ci pw, ale nie jestem pewna, czy to doszło, więc może zapytam jeszcze tu. Czy te krople tylko raz dziennie? I czy tylko do tego jednego oka?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”