Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ

Jakie podłoże stosujecie dla swoich świnek

Trociny
99
9%
Trociny
99
9%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Podkłady higieniczne
38
3%
Podkłady higieniczne
38
3%
Ściółka bawełniana
1
0%
Ściółka bawełniana
1
0%
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%

Liczba głosów: 1110

Monique

Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Post autor: Monique »

Ja jestem bardzo ciekawa tego żwirku z otrębów owsianych i owsianej łuski... :think:

Jak zamówię żwirek Kicia rano to często tego samego dnia wysyłają, albo następnego dnia rano. Nie czekałam nigdy dłużej niż 2-3 dni. ;)
Adak

Post autor: Adak »

Ja również nie czekałam długo na przesyłkę, zamówiłam w piątek wieczorem, a we wtorek rano kurier dostarczył żwirek :)
LidkaK

Post autor: LidkaK »

Ja jak zamówiłam ostatnio w poniedziałek wieczorem żwirek Kicia to we wtorek w południe paczka była już nadana a u mnie była w środę :) Zamawiałam ten żwirek już jakieś 5 razy i zawsze dostawa była expresowa. Chciałabym jeszcze tak z ciekawości spróbować tego żwirku Kartotex, bo o nim też wiele dobrych opinii czytałam.

Monalisa dziękuję za linki :) Ja jak używam tylko żwirku z matą łazienkową przy klatce 120 to też mam żwirek zaledwie na jakiś miesiąc. Wcześniej trochę kombinowałam i żwirek sypałam w rogach klatki tam gdzie najwięcej siusiają a na środek kładłam podkład Seni to miałam go na jakieś na 2 miesiące. Jednak finansowo wynosiło mnie to jeszcze drożej. Moje samiczki bardzo dużo siusiają i po prostu nie da się używać mniej żwirku i jednocześnie utrzymać higienę i czystość w klatce.

Ja również jestem bardzo ciekawa tego żwirku z otrębów owsianych i owsianej łuski:

http://allegro.pl/zwirek-eko-drewniany- ... 00967.html
Monique

Post autor: Monique »

Codziennie wyrzucać tylko powstałe bryłki, dzięki czemu jedno opakowanie wystarczy na dłużej.
Wygląda na to, że ten ECO się zbryla? :think:
sempreverde

Post autor: sempreverde »

Zbryla się jak wyschnie. Jak jest mokry, to zachowuje się jak taka drzewna pulpa - jest zwarty, ale miękki... Trochę może jak masa papierowa?

Dla świnek jest bezpieczny, bo świnki w przewodzie pokarmowym żwirku nie ususzą :)
Awatar użytkownika
Monalisa
Miejscowość: Poznań
Kontakt:

Post autor: Monalisa »

W takim razie, może zamówię Kicię kiedyś dla odmiany, skoro się poprawili z transportem.

Tak myślałam, że nie da się mniej zużyć. Moje świnki ostatnio nabrały durnego zwyczaju sikania nie tylko w rogach, ale też na środku centralnie i po bokach.
Tak trochę mnie kusi, żeby zaeksperymentować z matą i kuwetą. Bo może jak nie zobaczą nigdzie żwirku tylko tam, to może tylko tam będa sikać? Ale to chyba zbyt optymistyczna wizja...
O tyle lepiej z tą matą chyba, że bobki zostają na wierzchu.

LidkaK ja znowu gdzieś czytałam w opiniach, że te żwirki organiczne, jak np. z kukurydzy bardzo są niewydajne i szybko śmierdzą. No i chyba drogie
DS: Śnieżka, Tula i Kokosanka
-------------
Za TM: Filuta, Karmelka, Toffi, Colori, Choco, Blanka, Felicja, Majka, Michasia i Miłka
mamajasia30

Post autor: mamajasia30 »

właśnie zauważyłam, że Bezula zaczęła podjądać matę :nono:
no i żegnaj mato i żwirku, jak się nie zmieni trza będzie coś innego wykorzystać
taka forma mi odpowiadała no ale mata do żarcia nie jest :(
muszę na nowo prześledzić wątek, chyba na żwirek polar pójdzie w ruch, taką opcję też tu znalazłam...
twojawiernafanka

Post autor: twojawiernafanka »

Warto jeszcze spróbować odwrócić matę spodnią stroną do góry - moi chłopcy stracili zainteresowanie, mimo, że wcześniej też przygryzali :)
Świnka Morska

Post autor: Świnka Morska »

mamajasia30 pisze:właśnie zauważyłam, że Bezula zaczęła podjądać matę :nono:
no i żegnaj mato i żwirku, jak się nie zmieni trza będzie coś innego wykorzystać
taka forma mi odpowiadała no ale mata do żarcia nie jest :(
muszę na nowo prześledzić wątek, chyba na żwirek polar pójdzie w ruch, taką opcję też tu znalazłam...
Polecam na żwirek drybed :buzki:
liwus

Post autor: liwus »

Moje chłoapki używaja kuwety , która oczywiście mają w klatce i mam pytanko co do tej kuwety najlepiej wsypać żeby w razie zrywu swińskiego nie bylo porozrzucane po całym pokoju? Obecnie mamy żwirek CHIPSI MAIS . Fajny jest ale fruwa w razie szaleństw prośków po całym pokoju.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”