Choroby układu moczowego
Moderator: Dzima
Re: Choroby układu moczowego
Ok dziękuję. Rozumiem, że bez obaw mogę podać 1 ml rozcieńczonego soku z żurawiny w takiej samej ilości wody co jakiś czas?
- pastuszek
- Miejscowość: Wrocław
- Kontakt:
Jak ostatnio byłam u weta powiedziano mi o tabletkach zmniejszających przenikanie wapnia do pęcherza. Dzisiaj się dopytałam o jakie tabletki chodzi.
Jest to Hydrochlorotiazyd. Z jednej strony zmniejsza, ale z drugiej więcej wapnia zostaje we krwi, więc trzeba kontrolnie badać zawartość wapnia we krwi, co by nie przeholować znowu w drugą stronę.
Jest to Hydrochlorotiazyd. Z jednej strony zmniejsza, ale z drugiej więcej wapnia zostaje we krwi, więc trzeba kontrolnie badać zawartość wapnia we krwi, co by nie przeholować znowu w drugą stronę.
A jak to jest z ziołami suszonymi u świnek z problemami z kamieniami? Generalnie czytałam, że w suszonych produktach jest większa ilość wapnia niż w świeżych. Czy w takim razie są jakieś zioła, które świnka może bezpiecznie dostawać?
Marto, jak dla mnie to po prostu wszystkiego z umiarem, u świnek z problemami pęcherzowymi trzeba po prostu zwiększyć diurezę i profilaktycznie można podawać urosepty czy inne podobne preparaty.
Ja podaję mojemu świniakowi, który ma problemy z pęcherzem sok z żurawiny (i dodatkowo Urosept) - codziennie 1ml=1 insulinówkę (taką dawkę zaleciła pani dr), ma działanie moczopędne, więc świetnie wypłukuje pęcherz. Ku naszemu zdumieniu dało to rewelacyjne efekty, już po 6 tyg. na usg nie widać żadnych złogów! Także polecam 

- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
A żołądek się nie buntuje? Bo to mocno kwaśne.
Żadnych negatywnych skutków nie zaobserwowałam. I dopytywałam nawet ostatnio dr Judytę, czy mogę mu tak codziennie podawać, powiedziała, że tak. Ale zwrócę jej na to uwagę. Dzięki za informację. Albo może zacznę mu rozcieńczać 

- justynuszek
- Miejscowość: Sosnowiec
- Kontakt:
A ja mam takie pytanie, jak wydostać z kapsułki żurawitu zawartość? 

Ja rozkrawalam kapsulke na pol i wyplukiwalam zawartosc ciepla woda do malej szklaneczki.
A sok zurawinowy trzeba rozcienczac woda,juz nie pamietam w jakiej proporcji ale jednak,bo jest za kwasny bez rozcienczenia
A sok zurawinowy trzeba rozcienczac woda,juz nie pamietam w jakiej proporcji ale jednak,bo jest za kwasny bez rozcienczenia
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
ile mozna dac nospy? Jaką częśc pastylki? Samiczka 1200g.