Kuwetka
Moderator: Pulpecja
- Dzima
- Miejscowość: Rogoźno
- Kontakt:
Re: Kuwetka
Świnka sama się nauczyła   Zauważyłam, że zaczęła załatwiać się w jednym rogu klatki, więc postawiłam tam kuwetę, a pozostałe rogi czymś zastawiłam (miska, rampa, legowisko) bo kiedy zamierza się załatwić kręci doopką i cofa się do tyłu aż się o coś oprze, a tak może zrobić tylko tam gdzie stoi kuwet
  Zauważyłam, że zaczęła załatwiać się w jednym rogu klatki, więc postawiłam tam kuwetę, a pozostałe rogi czymś zastawiłam (miska, rampa, legowisko) bo kiedy zamierza się załatwić kręci doopką i cofa się do tyłu aż się o coś oprze, a tak może zrobić tylko tam gdzie stoi kuwet   W kuwecie ma kawałek maty, żeby nie roznosić trocin/żwirku po klatce
 W kuwecie ma kawałek maty, żeby nie roznosić trocin/żwirku po klatce 

Zauważyłam, że zaczęła załatwiać się w jednym rogu klatki, więc postawiłam tam kuwetę, a pozostałe rogi czymś zastawiłam (miska, rampa, legowisko) bo kiedy zamierza się załatwić kręci doopką i cofa się do tyłu aż się o coś oprze, a tak może zrobić tylko tam gdzie stoi kuwet
  Zauważyłam, że zaczęła załatwiać się w jednym rogu klatki, więc postawiłam tam kuwetę, a pozostałe rogi czymś zastawiłam (miska, rampa, legowisko) bo kiedy zamierza się załatwić kręci doopką i cofa się do tyłu aż się o coś oprze, a tak może zrobić tylko tam gdzie stoi kuwet   W kuwecie ma kawałek maty, żeby nie roznosić trocin/żwirku po klatce
 W kuwecie ma kawałek maty, żeby nie roznosić trocin/żwirku po klatce 
Pyrka
Za TM Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
 Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia

Za TM
 Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
 Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia- Monalisa
- Miejscowość: Poznań
- Kontakt:
U mnie właśnie jest kuweta na wybiegu tylko, ale nie zawsze tam sikają, zwłaszcza Choco. Colori jest nauczona, pozostałe też same z siebie tak miały. Ale mniej więcej się to sprawdza. Do klatki nigdy nie dawałam bo to za dużo miejsca zajmuje i praktycznie nie mam gdzie. W jednym rogu domek z przedłużeniem na całą szerokość, w drugim hamak. No może jeden by był, ale już by było ciasnawo. Poza tym one mi w klatce sikają prawie wszędzie.Madzior pisze:Myślicie, że kupno kuwetki stojącej poza klatką sprawdzi się? Moje pannice znalazły sobie róg stworzony przez ścianę i przylegającą do niej klatkę i kładę im na to koce, czapy, ale zawsze narąbią obok. Jakby jakąś specjalną radość sprawiało im szczanie na panele...
Teraz skojarzyłam, że może dlatego że ja zmieniłam z wiórów na żwirek a im się żwirek z kuwetą do sikania kojarzy

Może jakby była jakaś mata i kuweta ze żwirkiem to sikałyby tylko tam?
Tylko nie jestem przekonana do tych mat i drybedów, z wielu względów.
DS: Śnieżka, Tula i Kokosanka
-------------
Za TM: Filuta, Karmelka, Toffi, Colori, Choco, Blanka, Felicja, Majka, Michasia i Miłka

-------------
Za TM: Filuta, Karmelka, Toffi, Colori, Choco, Blanka, Felicja, Majka, Michasia i Miłka
- Monalisa
- Miejscowość: Poznań
- Kontakt:
kimera pisze:Spróbujcie dać kuwetę trójkątną, narożną. Z tyłu jest bardzo wysoka.
Chomik, jako zwierzę żyjące w norze, odruchowo chodzi się załatwiać w kącik, nawet do słoiczka, jak dawniej nie było małych kuwetek. Świnka morska zachowuje się jak koń, koza, owca i inne bydełko żyjące na łące. Załatwia się tam gdzie stoi, a potem idzie dalej, na czysty kawałek pastwiska.
A, to nie wiedziałam. Jak tak to wszystkiego najlepszego jeśli świnka sika tylko do kuwetki. Ale u mnie też był lepiej na początku, jeszcze jak Karmelka była z Colori to na wybiegu obie tylko do kuwetki szły. Teraz to różne, zwłaszcza Choco ma "olewkę".

Mniej ta kuweta wkurza w klatce, bo jest właśnie narożna i duża i jak na setkę to za dużo miejsca zajmuje, więc podejrzewam że za jakiś czas wyleci, bo tylko Colori tam sika i to rzadko

DS: Śnieżka, Tula i Kokosanka
-------------

-------------
- 

Farizah
Ja mam problem. Widziałam w sklepach tylko kuwety narożne ale moje prosiaki mają ulubione miejsce przy dłuższym boku klatki- narożna w tym miejscu odpada. Czy wiecie czy można kupić kuwetę nie narożna? Np prostokątną?

- effcien
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
http://allegro.pl/yarro-kuweta-mala-owa ... 68860.htmlFarizah pisze:Ja mam problem. Widziałam w sklepach tylko kuwety narożne ale moje prosiaki mają ulubione miejsce przy dłuższym boku klatki- narożna w tym miejscu odpada. Czy wiecie czy można kupić kuwetę nie narożna? Np prostokątną?
http://allegro.pl/kuweta-mala-32x22-cm- ... 86932.html
http://allegro.pl/paterson-foto-kuweta- ... 41986.html
http://allegro.pl/ramka-d25-2x-kuweta-3 ... 86832.html
Mniejsze niż standardowe kocie. Moim zdaniem warto się rozglądać za małymi kuwetami dla kotów i "kuwetami" do rozrabiania farb do malowania ścian.
- 

Majka745
Ja ostatnio w TESCO widziałam takie małe kuwetki, trochę podobne do tych pierwszych, które pokazała effcien.

- 

KiteeKatt
Kuwety chyba faktycznie zajmują za dużo miejsca w klatce 100 cm, a u mnie jest jeszcze duży domek, norka, hamak... Jednak chciałabym, aby nauczyły się z niej korzystać. Muszę kiedyś jakąś kupić oraz spróbować. Teraz bobczą wszędzie, a najbardziej w domku - kiedy wydaje się, że wszystko jest w porządku, podnoszę domek i... odkrywam górę świeżych bobów, na której jeszcze leżą   A siusiają po wszystkich bokach. Środek przy zmianie zbrylonego żwirku jest suchy, za to niemal cała "obwódka" do wywalenia
 A siusiają po wszystkich bokach. Środek przy zmianie zbrylonego żwirku jest suchy, za to niemal cała "obwódka" do wywalenia   I tak 10 l żwirku poleciało w tydzień - zastanawiam się, czy to nie za szybko i nie za dużo. Następnym razem kupię 5x więcej
  I tak 10 l żwirku poleciało w tydzień - zastanawiam się, czy to nie za szybko i nie za dużo. Następnym razem kupię 5x więcej  

A siusiają po wszystkich bokach. Środek przy zmianie zbrylonego żwirku jest suchy, za to niemal cała "obwódka" do wywalenia
 A siusiają po wszystkich bokach. Środek przy zmianie zbrylonego żwirku jest suchy, za to niemal cała "obwódka" do wywalenia   I tak 10 l żwirku poleciało w tydzień - zastanawiam się, czy to nie za szybko i nie za dużo. Następnym razem kupię 5x więcej
  I tak 10 l żwirku poleciało w tydzień - zastanawiam się, czy to nie za szybko i nie za dużo. Następnym razem kupię 5x więcej  
- 

Karolka326
Kuweta- korzystają ?
Mam nadzieje, że Fiona ogarnie do czego to służy  

Ostatnio zmieniony 31 mar 2015, 21:46 przez Karolka326, łącznie zmieniany 1 raz.