Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę
Moderator: Pulpecja
Re: Żwirek drewniany KICIA.
I da się wybrać tylko ten zabrudzony żwirek pozostawiając czysty?? Bo w kuwetce to się wszystko miesza jak świnki do niej wchodzą więc muszę wymieniać całość, ale pod matą może faktycznie to się nie będzie aż tak przemieszczać. Przy trocinach sprawa jest prosta, bo jak zamokną, to się trochę sklejają i łatwo wybrać tylko tam gdzie są mokre plamki 

Moje świnie sikają głównie w kąty klatki, więc łatwo mi wybrać.
Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę
Używam regularnie w transporterach, czasem na wybiegach, wcześniej w klatce. Podkład z założenia jest czymś, co często wymieniasz, chyba że nie został użyty, więc im tańszy tym lepszy. Wyjątkiem jest baardzo długa podróż - wtedy warto pomyśleć o bardziej chłonnym seni.
Cześć wszystkim =)
Podczutuje- bo zmieniam klatkę na 120 i poszukuje pomysłow na tani wkład do kuwetki.
Jak na razie używam głownie wirku kicю, nie wiem czy znacie?
Zastanawiam się nad zrezygnowaniem z żwirku
i wyłożeniem pieluszką tetrową klatki, a na to kocyk polarowy.
Co myślicie? Z tego co zrozumiałam to chyba część z was korzysta z samych kocyków tak?
Pozdrawiam!
Podczutuje- bo zmieniam klatkę na 120 i poszukuje pomysłow na tani wkład do kuwetki.
Jak na razie używam głownie wirku kicю, nie wiem czy znacie?
Zastanawiam się nad zrezygnowaniem z żwirku
i wyłożeniem pieluszką tetrową klatki, a na to kocyk polarowy.
Co myślicie? Z tego co zrozumiałam to chyba część z was korzysta z samych kocyków tak?
Pozdrawiam!
- Monalisa
- Miejscowość: Poznań
- Kontakt:
No ja to bym chciała wiedzieć jakim cudem komuś 30 kg żwirku przy 3 świnkach starcza na kilka miesięcy.
Mi taka ilość czasem na 3 tygodnie nie starcza, no góra na miesiąc, przy 2 świn Jakoś nie mogę tak, żeby codziennie nei wymieść tego posikanego, i mimo że dosyć oszczędzam tak to wychodzi.
Ja używam żwirku Kartotex, jest świetny. 42, 44 zł Też na Allegro za 30 kg (wysyłka gratis), a przede wszystkim, jak zamówię, to mam góra za 2 dni, czyli dzisiaj zamawiam, jutro wysyłają, pojutrze mam. Zawsze.
Kicia też chciałam spróbować, ale ktoś tu narzekał, że się czeka długo na wysyłkę, więc mnie to zniechęca.
Mi taka ilość czasem na 3 tygodnie nie starcza, no góra na miesiąc, przy 2 świn Jakoś nie mogę tak, żeby codziennie nei wymieść tego posikanego, i mimo że dosyć oszczędzam tak to wychodzi.
Ja używam żwirku Kartotex, jest świetny. 42, 44 zł Też na Allegro za 30 kg (wysyłka gratis), a przede wszystkim, jak zamówię, to mam góra za 2 dni, czyli dzisiaj zamawiam, jutro wysyłają, pojutrze mam. Zawsze.
Kicia też chciałam spróbować, ale ktoś tu narzekał, że się czeka długo na wysyłkę, więc mnie to zniechęca.
DS: Śnieżka, Tula i Kokosanka
-------------
Za TM: Filuta, Karmelka, Toffi, Colori, Choco, Blanka, Felicja, Majka, Michasia i Miłka
-------------
Za TM: Filuta, Karmelka, Toffi, Colori, Choco, Blanka, Felicja, Majka, Michasia i Miłka
Do mnie Kicię wysyłali bardzo szybko (tylko z odbiorem miałam zawsze problem, ale chyba wywalili tego kuriera, bo już 2 razy dostałam coś K-Exem i był super kurier).
Mi 30 kg przy 3 świniach starcza na ok 2 mies. Z tym, że sypię pod dry bed więcej tam, gdzie lubią sikać, a mniej tam, gdzie nie sikają. Moi panowie mają dość stałe miejsca sikania.
Mi 30 kg przy 3 świniach starcza na ok 2 mies. Z tym, że sypię pod dry bed więcej tam, gdzie lubią sikać, a mniej tam, gdzie nie sikają. Moi panowie mają dość stałe miejsca sikania.
Ja używam seni a na to dry bed ale moja dziewczynka korzysta z kuwety narożnej do której sypie pellet .Worek 15 kg starcza mi na baaardzo dlugo 

- Monalisa
- Kontakt:
Nad tym żwirkiem Kicia się też zastanawiałam.PALATINA pisze:Ja zużyłam już kilka worków i ze żwirku jestem b.zadowolona.
Niestety więcej nie kupię, bo zawsze mam problemy z kurierem dostarczającym przesyłkę.
Wiem, że to tylko mój lokalny problem i być może kiedyś jeszcze zaryzykuję kupno, ale na razie nie chcę się znów kłócić z tym człowiekiem.
Szkoda, bo żwirek b.dobry. Ładnie pachnie, jasny, chłonny.
Niesktóre żwirki z allegro są z jakichś płyt meblowych robione, śmierdzą paskudnie i mam wrażenie, że zapachu siuśków też nie chłoną.
Kicia pod tym wzgędem jest super. Złego słowa nie mogę powiedzieć.
Ale faktycznie upierdliwe jak tak słabo z tą wysyłką. Ja się trzymam ostatnio firmy Kartotex (też z Allegro), jestem zadowolona, zawsze jak zapłacę to na drugi dzień wysyłają czyli w ciągi 2 dni max mam. Kurier jest gratis przy zakupie 30 kg (ok 44 zł). Bardzo dobry żwirek. Ostatnio ciągle zamawiałam opcje z łopatką do kuwety gratis i w rezultacie mam 3 łopatki (jakby ktoś chciał...

Ale z sikaniem moich też jest ostatnio problem że mi sikają wszędzie, tj i w kątach i na środku i po bokach. Wkurzające.
Ja próbowałam na 2 metody: tą którą podają w opisach, żeby niby tak full full wsypać i potem tylko wybierać i takiej żeby wsypać oszczędniej i wymieniać z dosypką. Wyszło mi totalnie na jedno. Ja muszę taką przesyłkę mieć raz na kilka tygodni. No bo jest mokro tu i siu. Nie da się inaczej.
-------------
-------------
- Monalisa
- Kontakt:
No tak myślałam, że pod drybedem i że stałe miejsca. U mnie jest bez drybeda i sikają prawie wszędziePALATINA pisze:Do mnie Kicię wysyłali bardzo szybko (tylko z odbiorem miałam zawsze problem, ale chyba wywalili tego kuriera, bo już 2 razy dostałam coś K-Exem i był super kurier).

-------------
-------------
Ja przy trzech miałam spokojnie 30kg na 2 miesiące, bo sikały w kątach i nawet jak na środku to dało się oddzielić jeszcze nie zużyty żwirek. W takim razie warto używać maty/drybedu, bo nie dość, że się zaoszczędzi to jeszcze świnkom wygodniej.