Łączenie świnek

ODPOWIEDZ
Madzior

Re: Łączenie świnek

Post autor: Madzior »

Trzymamy kciuki :) Oczywiście jak to w świecie zwierząt - nie ma reguły, nic nie jest pewne na 100%. Ja to opisuję z własnego doświadczenia i w chwili obecnej nie wyobrażam sobie mieć mniej niż 3 świnki ;) Tyle radochy i zabawy co one mają :D
bea99

Post autor: bea99 »

Cześć ponownie:)

3 dni temu pojawił się nowy problem... nie wiem co się stało, ale mała świnka ma jakiś szał. Zaczęła cały czas gruchotać i tak bardzo po woli podchodzić i ruszać kuperkiem w stosunku do starszej świnki. Nie daje jej ani chwili spokoju, zupełnie jakby miała przysłowiową chcicę!! Nie wiem czy to normalne zachowanie, że samiczka w stosunku do samiczki się tak zachowuje, jakby chciała kopulować i dobierać jej się do kuperka :P. Przez moment zestresowałam się, że może Pani weterynarz od której świnkę otrzymałam mnie oszukała i dała mi samczyka, więc poleciała do weterynarza no, ale nie to 100% dziewucha. Jeszcze w dodatku zaczęły na siebie wzajemnie "strzelać" ;] nie wiem czy to siuśkami, czy czymś innym takim jakby śluzem, ale powiem szczerze, że miałam sporo świnek w swoim życiu i się z czymś takim nie spotkałam nigdy. Od 3 dni musze wynosić klatkę do łazienki, bo po prostu ten maluch tak szaleje, a moja starsza świneczka jest wyraźnie wystraszona. Czy ktoś był może w podobnej sytuacji, czy to minie, czy o co w tym wszystkim chodzi?:)
Catarinha

Post autor: Catarinha »

Co prawda nie mam samiczek, ale po opisie wygląda to na rujkę ;)
Karenik

Post autor: Karenik »

bea99 pisze:Cześć ponownie:)

3 dni temu pojawił się nowy problem... nie wiem co się stało, ale mała świnka ma jakiś szał. Zaczęła cały czas gruchotać i tak bardzo po woli podchodzić i ruszać kuperkiem w stosunku do starszej świnki. Nie daje jej ani chwili spokoju, zupełnie jakby miała przysłowiową chcicę!! Nie wiem czy to normalne zachowanie, że samiczka w stosunku do samiczki się tak zachowuje, jakby chciała kopulować i dobierać jej się do kuperka :P. Przez moment zestresowałam się, że może Pani weterynarz od której świnkę otrzymałam mnie oszukała i dała mi samczyka, więc poleciała do weterynarza no, ale nie to 100% dziewucha. Jeszcze w dodatku zaczęły na siebie wzajemnie "strzelać" ;] nie wiem czy to siuśkami, czy czymś innym takim jakby śluzem, ale powiem szczerze, że miałam sporo świnek w swoim życiu i się z czymś takim nie spotkałam nigdy. Od 3 dni musze wynosić klatkę do łazienki, bo po prostu ten maluch tak szaleje, a moja starsza świneczka jest wyraźnie wystraszona. Czy ktoś był może w podobnej sytuacji, czy to minie, czy o co w tym wszystkim chodzi?:)
Minie, u mnie było to samo :)
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

Rujka swoją drogą, a poza tym każda chce być szefową i muszą to ustalić. Mała próbuje - jak to nastolatka - jak daleko może sie posunąć.
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
bea99

Dzięki wielkie, już się uspokoiłam, bo myślałam, że znowu trafił mi się jakiś nawiedzony prosiaczek :)
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Przygotuj się na powtórkę za jakieś trzy tygodnie :). Może nie w tak ostrej formie, ale gruchanie, kręcenie zadami, a nawet udawana kopulacja, to normalne zachowania u świnek samiczek w okresie rui.
W zasadzie to zastanawiam się, czy można to nazwać rują. Świnki morskie nie mają rui w takim sensie, jak koty, czy psy. Samice mają okres płodny mniej więcej co trzy tygodnie, a samce są chętne do współżycia stale.
kasiek7

Post autor: kasiek7 »

Stale to obserwuje, jak nie jedna to druga :) Młoda na początku tylko gruchała i tyłkiem zawadzała o starszą, ale ta sie w końcu wzięła i zaczęła puszczać takie strzały siuśków :) przyznam, że wygląda to bardzo śmieszne... :)
bea99

No to pięknie:D Zachciało się 2 świnek haha :)
Fionka

Post autor: Fionka »

Hehe dla mnie to wygląda na rujkę :) U mnie jest to samo, a jeszcze ułożyło się tak, że jak Idze się kończy to od razu następnego dnia Tosi zaczyna :D Więc jak ma Iga to cała 3 na zmianę :D to wygląda przekomicznie :) A Tofisiowi to nie przeszkadza :twisted:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Łączenie świnek morskich”