Czego świnki nie powinny jeść? A co mogą w małych ilościach?

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
black_sheep

Re: Czego świnki nie powinny jeść? A co mogą w małych ilości

Post autor: black_sheep »

Yyy to ja wiem, że to są drzewa jednopestkowe, ale to jakby nie jest wytłumaczenie;)

Znalazłam odp:)
kimera pisze:Owoce są dobre - brzoskwinie, morele, śliwki, czereśnie, itp. Tylko gałązki, liście, a zwłaszcza jądra ich pestek zawierają niewielkie ilości związków cyjanku.
Asia909

Post autor: Asia909 »

Tak. Ale bez pestek ;) i bez skorki
kasia1

Post autor: kasia1 »

Asia909 pisze:Klon?
Można :?
ja podaję moim prosiakom z: jabłonki, brzozy, leszczyny.
A czy można podać taki rodzaj wierzby? Wierzba kręcona.
Obrazek
Obrazek
Bo ja mam tego pełno.
Ja tez mam dwa drzew teuj wierzby i wlecie kiedy wyypiscialam swinke to podbiegla do tego drzew i zaczela obgryzac. Zabralam swinie i wiecej nie dalam wiec tez przylaczam sie do pytania asi:)
sysa90

Post autor: sysa90 »

dlaczego nie można dawać pora świnkom? chodzi mi o zieloną część? Moja dorwała kawałek i nawet nie zauwazyła jak zjadła
Asia909

Post autor: Asia909 »

sysa90 pisze:dlaczego nie można dawać pora świnką? chodzi mi o zieloną część? Moja dorwała kawałek i nawet nie zauwazyła jak zjadła
nie mozna podawac warzyw z rodziny cebulowatych a por do takiej nalezy ;)
becik_25

Post autor: becik_25 »

Liście kalafiora podaję moim świnkom tak dwa na głowę na dzień i nigdy nic im nie było, tak samo z liśćmi kalarepy, natką z marchewki, selerm naciowym i zwykłym, uwielbiają to. I nigdy żadne wzdęcia się nie zdarzały. Nie podaję zwykłej kapusty, za to pekińską tak - mały liść na dwie na dzień. Zjadają tylko to miękkie, tego twardego nerwu nie jedzą, tak samo z liściem kalafiora i kalarepy.
Brykuś zjadł mi całego papirusa i zaszkodziło to wyłacznie kwiatkowi, bo go już nie mam. Oczywiście zrobił to po kryjomu i z premedytacją(odkąd papirusa nie ma, to już tam nie chodzi, bo wie, że nie ma po co). Innych kwiatków nie ruszał, choć się do nich zapędzał.
Przegląd reklamówek jest na porządku dziennym i trzeba pilnować, bo gotowe są zjeść folię owijającą np. brokuł.
Moje jedzą liście akacji. A kupuję też takie sianko, które ma patyczki w środku i to bardzo lubią bo nie tylko to jedzą, ale się tym bawią. Owoców cytrusowych nie podaję w ogóle, wyjątek stanowi winogron, ale to tak 1 kulkę na głowę przy zakupie, a kupuję bardzo rzadko.
Dzisiaj pierwszy raz dałam im łuskany naturalny słonecznik i jak narazie nic się nie dzieje.
Awatar użytkownika
jasnoluska
Miejscowość: Radom
Kontakt:

Post autor: jasnoluska »

czy świnki mogą jeść słodkie ziemniaki?
"Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie,
że zwierzęta są nieme, tylko dlatego że są nieme dla jego tępej percepcji. "

http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=339
Bofur_i_Gimli

Post autor: Bofur_i_Gimli »

Witam, ja mam pytanie odnośnie owoców bzu czarnego i tarniny - moja rodzicielka nabyła dziś siano z takimi dodatkami, a ja mimo wiedzy siedzę i główkuję nad tym bzem. Będę wdzięczna za każdą pomoc!
anulka203

Post autor: anulka203 »

Prosiaczki nie moga jesść winogron. Sa one dla nich trujace.
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Oj tam, oj tam :). Roślinożercy mogą jeść winogrona - z normalnym zastrzeżeniem jak dla wszystkich słodkich owoców, czyli nie za dużo.
Winogron nie wolno podawać psom!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”