Codzienne menu, porcje, karmienie młodych świnek

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Re: Moja świnka to chyba jeszcze osesek - jak o nia dbać?

Post autor: martuś »

Chleb i bułka też nie są polecane dla świnek. Wiem, że bardzo lubią bo moje jak tylko wyczują to jest krzyk na cały dom no ale cóż...muszą się obejść smakiem :idontknow: A jakie siano dajesz Hani? Może warto spróbować z innej firmy albo z dodatkiem ziół? Na forum polecamy sianko od pana Roberta ( http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=51&t=327 ) - wszystkie świnki przepadają za tym siankiem :D Ja osobiście polecam bo w zoologach czasami zdarzają się stare siana i jesteśmy zmuszeni do kupienia "syfu" a tutaj mamy pewność, że sianko jest świeże, pięknie pachnie i co najważniejsze - smakuje świnkom :D
Obrazek
ata66

Post autor: ata66 »

witam serdecznie, dziekuje za odpowiedzi i rady :)
sianko mamy takie z jabłuszkiem , fajnie pachnie, niej jest grube, jest drobne, kupie jej jeszcze jakies inne ;)
najwazniejsze że świneczka nam przybiera na wadze, dzis waży 163 g, to naparwde sukces :jupi: jestem bardzo szczęśliwa :yahoo:
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Bardzo dobre siano, które można kupić od razu w sklepie, to : Niezłe ziółko, Węgrowskie i Zuzala. Są też różne lokalne, tylko trzeba je obwąchać, to najlepszy sposób, żeby sprawdzić jakość. Powinno być zielone i mieć przyjemny zapach. Jeśli nam się podoba, to świnkom na pewno też.
ata66

Post autor: ata66 »

dzieki za info - zobacze co z tych maja u mnie w zoologicznym :)
Sensibles

Żywienie 2-miesięcznej świnki

Post autor: Sensibles »

Nie znalazłam takiego tematu, więc zakładam nowy.
Chciałabym zapytać, czy żywienie 2 - miesięcznej świnki różni się czymś od żywienia starszej, np. już półrocznej i wyżej. Mam wątpliwości co do podawania pokarmu (jutro zagości u mnie nowy prosiaczek), i boję się troszkę, że zrobiłabym jej krzywdę żywieniem. Z tego co pamiętam - moją świnkę karmiłam normalnie, tylko stopniowo wprowadzałam owoce i warzywa, najpierw jabłka i marchewki, później powoli, po kolei dołączałam kolejne produkty. Jak to powinno wyglądać?
sempreverde

Re: Żywienie 2-miesięcznej świnki

Post autor: sempreverde »

2 miesięczna świnka może jeść to wszystko, co świnka dorosła :) Jedyne, co się może różnić, to można takim maluchom dawać np. karmę dla młodych świnek (Beapher taką robi z tego co pamiętam), no i nie trzeba tak ograniczać wysokobiałkowych i cukrowych produktów :)
Karenik

Post autor: Karenik »

sempreverde pisze:2 miesięczna świnka może jeść to wszystko, co świnka dorosła :) Jedyne, co się może różnić, to można takim maluchom dawać np. karmę dla młodych świnek (Beapher taką robi z tego co pamiętam), no i nie trzeba tak ograniczać wysokobiałkowych i cukrowych produktów :)
Nie ma DOBREJ firmy która robi karmę dla młodych świnek, karma młodej świnki powinna zawierać optymalnie 17-18% białka, młodej czyli do 5 mż. Te karmy (Beaphar, Vitakraft) mają go o wiele mniej...
Sensibles

sempreverde pisze:2 miesięczna świnka może jeść to wszystko, co świnka dorosła :) Jedyne, co się może różnić, to można takim maluchom dawać np. karmę dla młodych świnek (Beapher taką robi z tego co pamiętam), no i nie trzeba tak ograniczać wysokobiałkowych i cukrowych produktów :)
A konkretniej które są wysokobiałkowe i cukrowe? Cukier to generalnie owoce, np. winogrona, z tego co się orientuję. A wysokobiałkowe?

Karenik pisze:
Nie ma DOBREJ firmy która robi karmę dla młodych świnek, karma młodej świnki powinna zawierać optymalnie 17-18% białka, młodej czyli do 5 mż. Te karmy (Beaphar, Vitakraft) mają go o wiele mniej...
Karmię Versele Laga Cavia Nature, tak jak poprzednią świnkę. Ma 15,5% białka.
Świniomaniaczka

Post autor: Świniomaniaczka »

Nie wolno świnkom podawać winogron! Ale na pewno możesz dać jej marchewkę czy banana.
Sensibles

Czemu nie wolno? Wolno, po prostu mają dużo cukru...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”