Biegunki i miękkie bobki

Biegunki, zatwardzenia, wzdęcia, zapalenie jelit, nieprawidłowa waga;

Moderator: Dzima

ODPOWIEDZ
gabryś

Re: Biegunki i miękkie bobki

Post autor: gabryś »

Hej,

mój świnek Gabryś (we wrześniu skończył 2 lata, waga 1280 g, US Teddy) od zeszłego poniedziałku zaczął popiskiwać przy załatwianiu.

2 tyg wcześniej też tak było, podejrzewaliśmy wzdęcie, ale wet wykluczył, obstawiał, że coś z pęcherzem, bo przy badaniu piszczał jak go macał w okolicach pęcherza. Zrobiliśmy badanie moczu, usg - wszystko w normie, nie ma kamieni, bakterii. Dostał w między czasie lakcid (0,5 ampułki dziennie) plus antybiotyk i lek przeciwbólowy na 5 dni. Nie pamiętam nazwy leku, przeszło.

Teraz znowu płakał przy załatwianiu, pojechaliśmy do weta, dostał bio-lapis i lek przeciwbólowy na 5 dni i nie pomogło za bardzo. Wet kazała zrobić badanie kału w kierunku kokcydiozy, ale nie zdążyłam przed świętami wysłać próbek (laboratorium jest w Zielonej Górze). Płacze trochę mniej od kilku dni i nie przy każdej kupie, ale zauważyłam, że kupy bardzo śmierdzą. Wcześniej tak nie było, w ogóle nigdy mu nie śmierdziały. Kupy są lekko mniejsze niż zwykle, bardziej błyszczące, ale nie są jakieś oblepione śluzem i do tej pory konsystencja była raczej normalna, twarda. Przeczytałam, że może miękkie kupy cekotrofy mu się zatrzymały, zajrzałam mu w tyłek i ma tak w sumie brudno trochę, próbowałam wyczyścić na tyle ile mi pozwolił. Potem puściłam go na pokój i zrobił dwie kupy, jedna lekko większa niż kupa chomika, a druga taka cienka i obydwie miękkie, nieregularnego kształtu, jak takie luźne kupy. Czy możliwe, że opróżnił zaległe, które próbowałam wyczyścić z odbytu, czy zaczyna mieć biegunkę?

Ogólnie ma apetyt, pije wodę, po pokoju nawet "bryknął" zadowolony. Jak groźnie to wygląda w Waszych oczach? Pojadę oczywiście jutro do weta, ale martwię się o niego... :(
gabryś

Post autor: gabryś »

Zapomniałam dodać, że od zawsze je Versele Laga Cavia Nature, do tego sianko (przeważnie sianko węgrowskie, ale akurat teraz nie było w zoologu, więc ma inne) + przekąski: świeże jabłko, marchew, ogórek, czasami pomidor i suszone jabłka, marchew i mieszanki ziołowe uzupełniające karmę. Rano dostał pomidora kawałek, a tak to w tym i zeszłym tygodniu ze świeżych przysmaków jabłko i ogórek.

Teraz jak zobaczyłam tą dziwną kupę podałam mu bio-lapis, bo miałam jeszcze jedną saszetkę, więc jutro też dostanie.
Metalove

Post autor: Metalove »

Zwykle jak samcom coś się zatrzyma to po wyjęciu "korka" robią takie dziwne kupki... Powiem szczerze, że średnio mam pomysł co może być zwierzakowi, może jakieś zakażenie? A USG było robione całej jamy brzusznej?
Miki_M

Post autor: Miki_M »

Witam i proszę o poradę. Moja świnka od dwóch dni dostaję antybiotyk, problemem są miękkie kupy którym daleko do kształtu "normalnego bobka". Weterynarz kazała podawać również Lakcid i tu pojawia się problem, gdyż świnek w żaden sposób nie chcę tego pić. Macie jakieś sposoby na zachęcenie świnki do wypicia lekarstwa??
twojawiernafanka

Post autor: twojawiernafanka »

A w jaki sposób go podajesz?
Najlepiej sprawdza się nabranie do strzykawki (ja używałam insulinówki), oczywiście bez igły i podanie prosto do pysia. Świnki pić oczywiście nie chciały. Trzeba podać im stanowczo, ale z wyczuciem, żeby nie udusić.
Miki_M

Post autor: Miki_M »

Udało się strzykawką, choć nie było łatwo 8-)
Najważniejsze, że świnka czuje się coraz lepiej! :świnka1:
Awatar użytkownika
Renika
Miejscowość: okolice Krakowa
Kontakt:

Post autor: Renika »

Ja mam sprawdzony sposób na podawanie wszelkiego rodzaju leków: jak jest to tabletka lub probiotyk w proszku to sypię dawkę na ogórka a przed podaniem leków płynnych w strzykawce miziam jej końcówkę w ogórku i do pysia. Świnka je ze smakiem i się nie stresuje.
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

Bardzo ciekawy pomysł, przetestuję dziś.
Awatar użytkownika
Monalisa
Miejscowość: Poznań
Kontakt:

Post autor: Monalisa »

Ale większość świnek uwielbia pić te probiotyki. Moje wszystkie o mało strzykawki nie zjadły do połowy tak im smakowało:)
DS: Śnieżka, Tula i Kokosanka
-------------
Za TM: Filuta, Karmelka, Toffi, Colori, Choco, Blanka, Felicja, Majka, Michasia i Miłka
Awatar użytkownika
Pysia
Miejscowość: Nowe Miasto Lub.
Kontakt:

Post autor: Pysia »

Bella dostaje obecnie antybiotyk i podaje jej Bio-Lapis for Rabits. Czy pół saszetki na dobę wystarczy? Saszetka ma 2 gramy, świnka 1060 gramów. Czy można go podać jednorazowo strzykawką rozpuszczony w 3-4 ml wody? W wodzie do picia nie ruszy, a nie wiem czy taki stężony jej nie zaszkodzi, zamiast pomóc?
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ pokarmowy”