Wszystko o klatkach
Moderator: Pulpecja
-
- Miejscowość: Jelenia Góra
- Kontakt:
Re: pietrowa klatka
Dzieki za fotki! Mozesz napisac co masz pod mata lazienkowa w tych klatkach?
Na zdjęciach miałam jeszcze żwirek drewniany, ale aktualnie jak już wcześniej pisałam u góry mam podkłady higieniczne, a na dole żwirek. W takiej klatce, gdzie świnki nie przebywają cały czas w jednej kuwecie to podkład wymieniam co 2 dni. Na szczęście głównie swoje potrzeby załatwiają na dole, więc dla mnie mata i żwirek to najlepsze rozwiązanie, tym bardziej, że mam 2 strasznych "pijaków". 

Co do klatki piętrowej 80-tki to ja odradzam ze względu na to, że po wycięciu odpowiednio dużej dziury dla świnki to praktycznie zrobi się 40-stka. Wtedy lepiej kupić jedną 100, albo 120.
Re: Jaka jest najlepsza klatka?
mam pytanko czy świnki dobrze czują się w klatkach a właściwie dunach typu "alex"? dokładnie mam na myśli tę klatkę
http://allegro.pl/klatka-dla-krolika-sw ... 99590.html
oczywiście karuzela jest do wywalenia i pięterko prawdopodobnie też zamiast tego jakiś hamak . dokładnie chciałabym trzymać w niej 2ch panów .
http://allegro.pl/klatka-dla-krolika-sw ... 99590.html
oczywiście karuzela jest do wywalenia i pięterko prawdopodobnie też zamiast tego jakiś hamak . dokładnie chciałabym trzymać w niej 2ch panów .
Świnki się źle czują w takich klatkach (za mało wentylacji).
Poza tym 80tka jest dużo za mała na 2 świnki.
Poza tym 80tka jest dużo za mała na 2 świnki.
- gren
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Dla dwóch świnek to klatka 100 cm potrzebna, a ta ma tylko 77. Jest zdecydowanie zamała.
Dawna grenouille 

moira, jeśli zależy Ci na taniej klatce, to polecam tą: http://allegro.pl/klatka-100cm-krolik-s ... 78612.html
jestem z niej zadowolona, aczkolwiek pręty mogłyby być solidniejsze. Klatka spoko, no i gratisy też fajne.
Wszystko super, ale jak próbowałam klatkę przesunąć (nawet nie podnieść), to jeden pręt po prostu się oderwał. Jak postawię kosz wiklinowy na klatkę to konstrukcja się ugina. Więc trzeba uważać przy każdym ruchu żeby nie uszkodzić prętów. No i kuweta jest dość miękka.
Dorobiłam piętro świnkom, i jak skaczą z góry na dół (bo przecież zejście jest dla mięczaków xD) to strzela o podłogę ta kuweta.
Plusem jest otwieranie od góry, dużo łatwiej sprząta się klatkę.
Ja również mam dwóch panów, ale pamiętaj, że dla dwóch świnek klatka musi mieć minimum 100 cm szerokości, tym bardziej że samczyki są nieco większe. A trzeba im też trochę miejsca żeby poszaleć
jestem z niej zadowolona, aczkolwiek pręty mogłyby być solidniejsze. Klatka spoko, no i gratisy też fajne.
Wszystko super, ale jak próbowałam klatkę przesunąć (nawet nie podnieść), to jeden pręt po prostu się oderwał. Jak postawię kosz wiklinowy na klatkę to konstrukcja się ugina. Więc trzeba uważać przy każdym ruchu żeby nie uszkodzić prętów. No i kuweta jest dość miękka.
Dorobiłam piętro świnkom, i jak skaczą z góry na dół (bo przecież zejście jest dla mięczaków xD) to strzela o podłogę ta kuweta.
Plusem jest otwieranie od góry, dużo łatwiej sprząta się klatkę.
Ja również mam dwóch panów, ale pamiętaj, że dla dwóch świnek klatka musi mieć minimum 100 cm szerokości, tym bardziej że samczyki są nieco większe. A trzeba im też trochę miejsca żeby poszaleć

Przepraszam, że zasieję zamęt, ale wyrażę jeszcze swoją opinię 
Mam trzy pary po dwa samce, wszyscy żyją w 100. Dwóm z par to wystarcza, a trzecia, w której skład wchodzi prawdziwy samiec-alfa, bardzo dominujący, zdecydowanie w 100 się ciśnie - mają za mało przestrzeni, żeby od siebie odpocząć. Myślę, że dopiero w większej byliby w stanie się wyciszyć.
Dlatego trzeba pamiętać, że te wielkości, które podajemy, są naprawdę minimalne - może się okazać, że nawet to będzie zbyt mało.

Mam trzy pary po dwa samce, wszyscy żyją w 100. Dwóm z par to wystarcza, a trzecia, w której skład wchodzi prawdziwy samiec-alfa, bardzo dominujący, zdecydowanie w 100 się ciśnie - mają za mało przestrzeni, żeby od siebie odpocząć. Myślę, że dopiero w większej byliby w stanie się wyciszyć.
Dlatego trzeba pamiętać, że te wielkości, które podajemy, są naprawdę minimalne - może się okazać, że nawet to będzie zbyt mało.
twojawiernafanka, ja zrobiłam w 100tce prośkom pięterko. Myślisz, że przez to poczują się jakby w klatce było więcej miejsca ? Przy tym też jedna świnka od drugiej może odpocząć..
Ja też zrobiłam pięterko, na pewno polepsza to trochę warunki. Zależy jeszcze która ze świnek na nim przebywa - jeśli ta przeganiana, to już w ogóle świetnie