Stokrotka - wróciła z adopcji [kandydatka do WA]

W tym dziale znajdziesz samiczki, parki samiczek oraz wykastrowanych samców do adopcji.

Moderator: silje

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agata
Miejscowość: Rokietnica
Kontakt:

Stokrotka - wróciła z adopcji [kandydatka do WA]

Post autor: Agata »

.

Stokrotka

Wiek świnki: ok. 24.05.2022 r.
Płeć świnki: samiczka
Numer adopcyjny: 6028
Stan adopcji: kandydatka do WA
Informacje dot. adopcji zwierzęcia: świnka nie jest do adopcji ze względu na nowotwór
Miejscowość, w której przebywa zwierzę: Poznań (DT)

Obrazek

28.02.2026 - Stokrotka wraca z adopcji po śmierci męża Singla (w domu Leona). Ma cukrzycę, którą trzeba ustabilizować. Następnie trzeba pomyśleć o kastracji, ze względu na pojawiające się cysty. DS zrobił przed oddaniem badanie krwi, badanie bobków. USG miała miesiąc temu.

06.2023, Historia zwierzęcia, przebyte choroby: Stokrotka wraz ze swoją córeczką Małą [*] trafiła do nas z zoologa, który postanowił skończyć ze sprzedażą zwierzą. Stokrotka została tam przyniesiona przez kogoś, komu znudziło się posiadanie świnek... Niedługo po tym Stokrotka urodziła Małą. Spędziły więc w zoologu około pół roku. Niestety w dniu odbioru Mała była w bardzo ciężkim stanie - chuda, słaba, chłodna... Zapadła decyzja o natychmiastowej jeździe do weterynarza. Mimo ogromnych starań specjalistów, po kilku godzinach dostałam informację, że jedyne co mogą zrobić dla Malutkiej by ta nie cierpiała, to pomóc Jej odejść. Zapadała decyzja o eutanazji, Malutka już nie cierpi [*]. Przyczyną jej ciężkiego stanu było porażenie funkcji układu pokarmowego - nie wiadomo, czy było to ostre zatrucie, czy sprawa przewlekła, która ciągnęła się od dłuższego czasu. Jednak patrząc na Jej stan (skórka nawleczona na kości...), sprawa musiała już trochę trwać :sadness:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dron & Raymi
Mufka & Jumi & Gizmo
:levitation: DT: Norman [WA] i Dobrusia, Felka (+3 🤰🏽)
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Re: Stokrotka - wróciła z adopcji [wstrzymana, Sztum]

Post autor: silje »

Stokrotka jest świnką strachliwą i nieśmiałą. Zmianę domu trochę odchorowała- spadła na wadze i miesiąc minął, zanim zaczęła się niepewnie odzywać.
23.03. pojechałam z nią na kontrolę, bo nie podobał mi się guzek, który wymacałam. Nie podobało mi się również jej chudnięcie. Guzek na szczęście okazał się zwykłym (choć sporym) kaszakiem. Ale że prośka zapisana była na zabieg, to została przeprowadzona kastracja, która i tak była w planach. W czasie zabiegu okazało się, że przy sutku jest jeszcze nieciekawie wyglądającą zmiana- ta również została usunięta. Tak, że był to zabieg 3w1, bo usunięta została również torebka kaszaka.
Czekamy na wynik badania histopatologicznego
Moje kochane świnki (po)morskie: Dorjan, Lotka +13 w DT
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Re: Stokrotka - wróciła z adopcji [wstrzymana, Sztum]

Post autor: silje »

Jest wynik. Niestety guzek okazał się nowotworem. Na pocieszenie zostaje fakt, że zmiana została usunięta z marginesem zdrowej tkanki.

(...)
OCENA MARGINESÓW (technika przekrojów poprzecznych): nowotwór nie dochodzi do marginesów w badanych skrawkach.
Diagnoza
Gruczoł sutkowy. Obraz histologiczny raka gruczołu sutkowego typu cewkowo litego.
Komentarze i wnioski
Obraz histologiczny jest zgodny ze złośliwą neoformacją gruczołu sutkowego pochodzenia nabłonkowego, sporadycznie opisywaną u świnek morskich.
Moje kochane świnki (po)morskie: Dorjan, Lotka +13 w DT
Awatar użytkownika
Agata
Miejscowość: Rokietnica
Kontakt:

Re: Stokrotka - wróciła z adopcji [kandydatka do WA]

Post autor: Agata »

Przez nowotwór Stokrotka mieszka ponownie w Poznaniu w świetnym domu tymczasowym z nowym mężem. Łączenie raczej bez problemów :102:
Jest pod opieką Wiktorii a wątek będzie prowadzony przeze mnie.
Dron & Raymi
Mufka & Jumi & Gizmo
:levitation: DT: Norman [WA] i Dobrusia, Felka (+3 🤰🏽)
ODPOWIEDZ