Molly i Hebanka mają nowy pałac

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
AMZD
Miejscowość: Ujsoły
Kontakt:

Molly i Hebanka mają nowy pałac

Post autor: AMZD »

Witam :spsm:

Zmajstrowałem na stolarni dość zmyślny świnko-wózko-eko-domek i ciekawi mnie co o tym sądzicie. Może czegoś nie widzę a może macie jakieś sugestie.
Wstawiłem to w formie short na YT

https://youtube.com/shorts/jUrf6c_-HkI? ... BEPDMoS5Jx
Awatar użytkownika
Agata
Miejscowość: Rokietnica
Kontakt:

Re: Molly i Hebanka mają nowy pałac

Post autor: Agata »

AMZD pisze: 21 maja 2025, 17:07 Witam :spsm:

Zmajstrowałem na stolarni dość zmyślny świnko-wózko-eko-domek i ciekawi mnie co o tym sądzicie. Może czegoś nie widzę a może macie jakieś sugestie.
Wstawiłem to w formie short na YT

https://youtube.com/shorts/jUrf6c_-HkI? ... BEPDMoS5Jx
Niestety wszystko fajnie ale „akwarium” zabudowane z każdej strony bez przepływu powietrza to trochę straszny pomysł. Klatka dla świnek powinna być przewiewna chociażby z siatki po bokach.
Dron & Raymi
Romek & Yuki
Winston (WA) & Mufka
:levitation: DT: Norman i Dobrusia, Gizmo
AMZD
Kontakt:

Szyby po bokach są niższe niż ściany o prawie dwa centymetry, co pozwala na wymianę powietrza oraz od góry nie ma jakby jednej klepki co tworzy swego rodzaju komin, jakby było mało klapa jest dość luźna i też posiada szparę 5x60cm. Już nie wspominając, że przecież jest często otwierana

Nazywanie tego akwarium, to trochę niemiłe
Awatar użytkownika
Agata
Miejscowość: Rokietnica
Kontakt:

Post autor: Agata »

AMZD pisze: 22 maja 2025, 16:00 Szyby po bokach są niższe niż ściany o prawie dwa centymetry, co pozwala na wymianę powietrza oraz od góry nie ma jakby jednej klepki co tworzy swego rodzaju komin, jakby było mało klapa jest dość luźna i też posiada szparę 5x60cm. Już nie wspominając, że przecież jest często otwierana

Nazywanie tego akwarium, to trochę niemiłe
Było pytanie o zdanie - jest odpowiedź. Według mnie i pewnie wielu innych lepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie boków i przodu z siatki i tyle. Nie ma tu niczego niemiłego :idontknow:
Dron & Raymi
Romek & Yuki
Winston (WA) & Mufka
:levitation: DT: Norman i Dobrusia, Gizmo
AMZD
Kontakt:

Za zdanie jestem wdzięczny, wątpliwości o wentylacji rozwiałem. Chciałem żeby dziewczyny miały dobrze i starałem się, dlatego źle odebrałem to "akwarium "
:shakehands:
Awatar użytkownika
zwierzur
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: zwierzur »

Hej. Fajny pomysł! To sosnowe? Brzozowe? U mnie z przodu są kratki, ale mam klatkę podobnej konstrukcji. Też drewniana rama i szkło. Kapitalne rozwiązanie z drzwiczkami. Nie przyszło mi do głowy. Czy dno jest czymś impregnowane? Nie nasiąka moczem? U nas szklana kuweta na spodzie, obawiałam się, że mi drewno zacznie gnić albo spleśnieje. Świnie prześliczne! To samce, czy samiczki? Pozdrawiamy.
Dobre chwile są jak wisienki na torcie...
AMZD
Kontakt:

zwierzur pisze: 24 maja 2025, 11:21 Hej. Fajny pomysł! To sosnowe? Brzozowe? U mnie z przodu są kratki, ale mam klatkę podobnej konstrukcji. Też drewniana rama i szkło. Kapitalne rozwiązanie z drzwiczkami. Nie przyszło mi do głowy. Czy dno jest czymś impregnowane? Nie nasiąka moczem? U nas szklana kuweta na spodzie, obawiałam się, że mi drewno zacznie gnić albo spleśnieje. Świnie prześliczne! To samce, czy samiczki? Pozdrawiamy.
Sosnowe, miejscami swierkowe. Dno klatki jest impregnowane olejem lnianym, wyścielone wiórami, wełną drzewną i słomą konopna. Prosiaki to siostry z jednego miotu :świnka1:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zwierzur
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: zwierzur »

Dzięki. Człowiek całe życie dowiaduje się nowych rzeczy. :102:
Dobre chwile są jak wisienki na torcie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”