Kolejna partia świnek z lasu...
Chłopcy są niestety bardzo dzicy, będą potrzebowali oswojenia się z człowiekiem.
Na tą chwilę mieszkają razem, ale to pewnie już długo nie potrwa. Popatrzę kto z kim się trzyma i rozdzielę towarzystwo.
Świnki potrzebują jeszcze chwili dla podreperowania zdrowia, dlatego adopcja jest wstrzymana.
* Miejscowość, w której przebywają zwierzęta oraz u kogo- Sztum (woj. pomorskie), silje
* Informacje dot. diety- Cavia Complete, siano i zioła w każdej ilości, jabłko, marchew, burak, seler naciowy, cukinia
* Kontakt do osoby, u której przebywa zwierzę- PW na forum, lub mail silje_xx@wp.pl
* Informację o tym, kto wydał zgodę na założenie wątku- ja
Adopcja na zasadach Stowarzyszenia- obowiązuje wizyta przedadopcyjna i podpisanie Umowy Adopcyjnej http://forum.swinkimorskie.eu/SPSM/imag ... na2020.pdf
Nie kieruję się kolejnością zgłoszeń! Dla świnek staram się wybierać jak najlepsze domki- spokojne, odpowiedzialne, zapewniające przestronną klatkę (min.120cm dla dwóch świnek), wybiegi, karmę wysokiej jakości oraz opiekę weterynarza specjalisty od zwierząt nieudomowionych (egzotycznych).
Proszę zapoznać się z procedurą adopcyjną!
https://swinkimorskie.eu/adopcje/procedura-adopcyjna/
oraz treścią umowy
https://swinkimorskie.eu/wp-content/upl ... na2020.pdf
* Imię świnki- Miron
* Wiek świnki- ur ok. 15.12.2022
* Płeć - samiec
* Numer adopcyjny - 5994
* Informacje dot. adopcji zwierzęcia -do adopcji do innego samca lub wysterylizowanej samiczki
* Stan adopcji- wstrzymany
* Imię świnki- Akan
* Wiek świnki- ur ok. 15.11.2022
* Płeć - samiec
* Numer adopcyjny - 5996
* Informacje dot. adopcji zwierzęcia - do adopcji z kolegą z wątku, ewentualnie do innego samca lub wysterylizowanej samiczki
* Stan adopcji- DS u Tomasza z ok. Wrocławia
* Imię świnki- Puchu
* Wiek świnki- ur ok. 15.11.2022
* Płeć - samiec
* Numer adopcyjny - 5995
* Informacje dot. adopcji zwierzęcia - do adopcji najlepiej z Wektorem, ewentualnie do innego samca lub wysterylizowanej samiczki
* Stan adopcji- DS u p. Doroty ze Szczecina
* Imię świnki- Wektor
* Wiek świnki- ur ok. 15.12.2022
* Płeć - samiec
* Numer adopcyjny - 5997
* Informacje dot. adopcji zwierzęcia - do adopcji najlepiej z Puchem, ewentualnie do innego samca lub wysterylizowanej samiczki
* Stan adopcji- DS u p. Doroty ze Szczecina
Puchu i Wektor
23.03 byliśmy na kontroli weterynaryjnej. Okazało się, że Miron ma powiększone węzły chłonne gardłowe, co może wskazywać na przebytą lub trwającą infekcję. Do tego jeden ząb trzonowy kładł się w stronę języka. Dr Judyta zleciła antybiotyk i za 2 tygodnie mamy pokazać się ponownie. Jeśli węzły chłonne nadal będą powiększone- robimy kontrolną morfologię. Ząb również do kontroli.
Akan ma lekkie zap. warg- do smarowania maścią z wit A+E oraz suplementacja wit C,
❤️ Miron- wstrzymany [Sztum]__Puchu, Wektor- DS_ Akan- DS
Moderator: silje
- silje
- Moderator globalny
- Miejscowość: Sztum/Czernin
- Kontakt:
❤️ Miron- wstrzymany [Sztum]__Puchu, Wektor- DS_ Akan- DS
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +9 w DT
- silje
- Moderator globalny
- Kontakt:
Re: Miron, Puchu, Akan, Wektor [Sztum] - wstrzymani
No i podzieliłam towarzystwo na dwie klatki, bo już nie dawali sobie żyć. Gonitwy, podgryzanie itd.
Po obserwacjach wzajemnych układów Miron zamieszkał z Akanem, a Puchu z Wektorem. Mam nadzieję, że będzie spokój.
Po obserwacjach wzajemnych układów Miron zamieszkał z Akanem, a Puchu z Wektorem. Mam nadzieję, że będzie spokój.
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +9 w DT
- lionblau
- Miejscowość: Kraków
- Kontakt:
Trzymam kciuki by się udało i nie było już bójek
Jak można takie śliczności w lesie porzucić ludzie nie mają serca.
Jak można takie śliczności w lesie porzucić ludzie nie mają serca.
- sosnowa
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Tradycyjnie przecudni!
Puchu (imię obłędne!) wygląda jak brat mojej Grawiśki [*]
Puchu (imię obłędne!) wygląda jak brat mojej Grawiśki [*]
- silje
- Moderator globalny
- Kontakt:
Miron był dziś na kontroli u dr Judyty- gardłowe węzły chłonne nie powiększyły się, ale i nie zmniejszyły po antybiotyku. Całkiem możliwe, że są takie po jakimś dawnym stanie zapalnym GDO i już takie pozostaną. Mam obserwować i za 2-3 miesiące pokazać się ponownie.. Zęby za to bez zarzutu.
Cała czwórka musi też mieć powtórkę Biomectinu (3x co 10 dni), gdyż mają nawrót świerzbu
Czyli Puchu, Akan i Wektor do adopcji najwcześniej za miesiąc.
Cała czwórka musi też mieć powtórkę Biomectinu (3x co 10 dni), gdyż mają nawrót świerzbu
Czyli Puchu, Akan i Wektor do adopcji najwcześniej za miesiąc.
- silje
- Moderator globalny
- Kontakt:
Re: Puchu, Wektor [Sztum] - wolni___ Miron, Akan- wstrzym
Co u chłopaków?
Miron- był na kontroli weterynaryjnej 26.06.. Węzły chłonne nadal powiększone i pewnie takie już zostaną. Za to wyniki krwi są w normie. Potencjalny domek będzie musiał mieś w pamięci te węzły i kontrolować je. Poza tym zupełnie nic śwince nie dolega.
Wektor- kontrola wet. w dn. 3.07. Lekko zagazowany, wobec tego Dr zaleciła probiotyk na tydzień. Wyniki krwi ok, jedynie suplementacja wątroby przez 2 tygodnie.
Puchu- kontrola wet. w dn. 3.07. W badaniu fizykalnym wszystko z nim w najlepszym porządku. W wynikach krwi- ok, jedynie podniesione parametry wątrobowe- również dostaje Hepato Force przez ok 2 tygodnie
Akan- kontrola wet. 3.07- jeden ząb troszkę zbyt wysoki w porównaniu do pozostałych- bez korekty póki co. Reszta świnki, łącznie z krwią w najlepszym porządku.
Miron- był na kontroli weterynaryjnej 26.06.. Węzły chłonne nadal powiększone i pewnie takie już zostaną. Za to wyniki krwi są w normie. Potencjalny domek będzie musiał mieś w pamięci te węzły i kontrolować je. Poza tym zupełnie nic śwince nie dolega.
Wektor- kontrola wet. w dn. 3.07. Lekko zagazowany, wobec tego Dr zaleciła probiotyk na tydzień. Wyniki krwi ok, jedynie suplementacja wątroby przez 2 tygodnie.
Puchu- kontrola wet. w dn. 3.07. W badaniu fizykalnym wszystko z nim w najlepszym porządku. W wynikach krwi- ok, jedynie podniesione parametry wątrobowe- również dostaje Hepato Force przez ok 2 tygodnie
Akan- kontrola wet. 3.07- jeden ząb troszkę zbyt wysoki w porównaniu do pozostałych- bez korekty póki co. Reszta świnki, łącznie z krwią w najlepszym porządku.
- silje
- Moderator globalny
- Kontakt:
Re: Puchu, Wektor [Sztum] - wolni_= Akan- wolny__ Miron-wstrzym
32.10 byliśmy na badaniu konrtolnym i tak:
Akan - całkiem zdrów- zmiany w obrębie węzłów chłonnych znikły zupełnie. Chłopak jest gotowy do adopcji
Wzmagamy poszukiwania domku!
Miron- węzły podżuchwowe nadal powiększone, zmienione i raczej nic już tu się nie zadzieje , trzeba je usunąć. Jutro (27.10.2023) zabieg.
Jeśli wszystko będzie ok, to za dwa tygodnie też będzie gotowy do adopcji.
Akan - całkiem zdrów- zmiany w obrębie węzłów chłonnych znikły zupełnie. Chłopak jest gotowy do adopcji
Wzmagamy poszukiwania domku!
Miron- węzły podżuchwowe nadal powiększone, zmienione i raczej nic już tu się nie zadzieje , trzeba je usunąć. Jutro (27.10.2023) zabieg.
Jeśli wszystko będzie ok, to za dwa tygodnie też będzie gotowy do adopcji.
- silje
- Moderator globalny
- Kontakt:
Re: Puchu, Wektor [Sztum] - wolni_ Akan- wolny__ Miron-wstrzym
Akan po zabiegu. Na razie wygląda trochę niewyjściowo bo cała szyja wygolona, ale zarośnie
Widać też, że trochę się zestresował bo ogólnie strachulec z niego ogromny.. Ale będzie dobrze. Teraz tylko (mam nadzieję!) bezproblemowa rekonwalescencja i będzie mógł chłopak iść do adopcji.
Widać też, że trochę się zestresował bo ogólnie strachulec z niego ogromny.. Ale będzie dobrze. Teraz tylko (mam nadzieję!) bezproblemowa rekonwalescencja i będzie mógł chłopak iść do adopcji.
- silje
- Moderator globalny
- Kontakt:
Re: Puchu, Wektor [Sztum] - wolni_ Akan- rezer__ Miron-wstrzym
Akan- rezerwacja dla Tomasza z ok. Wrocławia
- silje
- Moderator globalny
- Kontakt:
Re: Puchu, Wektor [Sztum] - wolni_ Akan- DS__ Miron-wstrzym
16 lutego Akan wyruszył w swoją długą podróż do DS . Dotarł dziś i właśnie łączy się ze swoim kolegą.
Ewa i Michał- dziękuję pięknie za transport do Poznania!
Agata i Łukasz- jeszcze raz bardzo dziękuję za wszelką pomoc, za przenocowanie chłopaka i nadanie w dalszą podróż
Ewa i Michał- dziękuję pięknie za transport do Poznania!
Agata i Łukasz- jeszcze raz bardzo dziękuję za wszelką pomoc, za przenocowanie chłopaka i nadanie w dalszą podróż