Ratri, Blanche, Cubana, Karotka, Marcjanka, Savannah,Weronka

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Re: Dziewięć puchatych [Sztum]

Post autor: silje »

Szarytka ma z kolei 4,5 miesiąca i waży... 264g. A był moment, że sytuacja wyglądała naprawdę źle, bo waga spadła z 250 na.. 209g.
8 marca miała USG, które nie wykazało żadnych konkretnych nieprawidłowości.
20 marca kolejna wizyta, w czasie której dr Judyta na wziewce obejrzała jej ząbki- były ok, za to miała mnóstwo włosów w kieszonkach. I to właśnie po oczyszczeniu mordki z tych włosów waga drastycznie spadła. Możliwe, że bolały ją dziąsła, bo przez te włosy wywiązał się stan zapalny. Niestety musiałam robić zastrzyki z Marbo, a kłuć takiego malucha to średnia przyjemność. Miałam też zebrać bobki do badania, ale pomimo moich starań - nie od razu mi się to udało. Okazało się, że właściwie bobków nie ma. Świnka siedziała przy misce, jadła cukinię, jabłko i płatki owsiane, ale najwidoczniej nie jadła tyle, by się najeść. Była przy tym całkiem żwawa i rozbrykana.
Rozpoczęłam dokarmianie strzykawką, postawiłam też gęstą papkę karmy ratunkowej w miseczce- zasmakowało! I od tamtej pory gram po gramie odbudowujemy masę. No i jak dziś (po tygodniu) zobaczyłam te 264g to byłam naprawdę szczęśliwa.
Wczoraj znowu byłyśmy u dr Judyty- tam dowiedziałyśmy się, że bobki są czyste. Za to znowu było pełno włosów w kieszonkach.
Ponownie oczyszczanie na wziewce.
Jakby tego było mało- Dr stwierdziła, że mała ma delikatnie przekrzywiony łepek.
Hm... No może?
W domu już tego nie widzę. Sama nie wiem. Kurcze, oby nie.
W każdym razie Dr zaleciła Fenbendazol i Bactrim (na dziąsła). Poszła też krew w kierunku encephalitozoonozy.
No i zobaczymy..
Obrazek

Obrazek

https://youtu.be/HcYgQUztNOw
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +9 w DT
Awatar użytkownika
zwierzur
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: zwierzur »

Ten krzywy łepek może od uszu? U nas takie łebki obecnie trzy. Trzymamy za zdrówko ślicznotki. :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed:
Dobre chwile są jak wisienki na torcie...
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Może od uszu. Dostaje Bactrim, więc mam nadzieję, że to wystarczy, jakby co.
Dodatni wynik na ec jednak mnie nie zdziwi, bo to jednak już dość powszechne i nawet całkiem zdrowo wyglądająca świnka może okazać się nosicielem, jak się ją sprawdzi.
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +9 w DT
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Re: Siedem puchatych w DS__ Ratri i Szarytka- wstrzymane [Sz

Patrzę i patrzę i ja tego łebka przekrzywionego jednak nie widzę. No ale może już się zdążyła naprawić? Na oko normalna świnka, tyle że w wersji xxs )
Ale uwaga: wczoraj (co prawda po kolacji ale jednak) Szarytka osiągnęła 300g :yahoo:
Awatar użytkownika
zwierzur
Kontakt:

:love: Cacuszko!
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

No i niestety wynik Szarytki w kierunku EC jest dodatni. To raczej nie ma związku z brakiem wzrostu, ale na pewno nie pomaga.. No cóż, jedyne co mogę zrobić, to pełna 28-dniowa kuracja Fenbendazolem. Tyle dobrego, że mała przybrała trochę na wadze, wczoraj rekordowe 313g.
Awatar użytkownika
zwierzur
Kontakt:

:fingerscrossed:
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Szarytka po kontroli u dr Judyty.
I co? I jest całkiem nieźle! :)
Włosów w kieszonkach tym razem prawie nie było, jeden ząbek lekko przerośnięty, poranił policzek. Waga- 370g (!) czyli przybrała przez ostatni miesiąc (kiedy była zrobiona fotka powyżej) 161g. Oczywiście nadal jest zbyt mała, bo w wieku 5,5 miesiąca powinna ważyć znacznie więcej, niż te 370, ale mam nadzieję, że teraz będzie już tylko lepiej.
Awatar użytkownika
sosnowa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

silje, Otonia zaczęła przybierać lepiej, kiedy podawałam jej rodi care Akut. Przy tych wszystkich lekach na pewno jej nie zaszkodzi. Mała jest cudna! Otonia nie urosła, ale radzi sobie naprawdę świetnie, więc jestem pełna nadziei, że i jej się wszystko pięknie wyprostuje.
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Sosnowa, całkiem możliwe, że ten Rodi Care Akut by jej pomógł. Zapytam Dr przy następnej wizycie. I czy ma, a jeśli nie, to poproszę Superświstaka. Z tym, że tu chyba jednak główną przyczyną są zęby, a właściwie dziąsła. Tylko nie wiadomo, czy to problem pierwotny, czy wtórny.
Ale uwaga: Szarytka ma 402g 8-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”