Fiszka- DS___Brenda[*]__Julinka[*] _Zinka [*]

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Fiszka- DS___Brenda[*]__Julinka[*] _Zinka [*]

Post autor: silje »

Do adopcji po kwarantannie świnki odebrane z zamykanego po sezonie mini-zoo.
Właściwie... mini-zoo z powodu pandemii na dobre się w tym roku nawet nie otworzyło. Świnki siedziały zapomniane pod tarasem i przeważnie żywiły tym, co znalazły.
W tym wątku- mamusia i jej dwie córki, czyli Brenda, Fiszka i Julinka oraz Zinka- córka Brendy z drugiego miotu.
Maluszki mają podobno 2 tygodnie. Synek widoczny na niektórych zdjęciach (Indi) ma osobny wątek viewtopic.php?f=99&t=11004

Obrazek
* Imię świnki- Brenda__ [*] 3.04.2023[/size]
* Wiek świnki- ur. ok 15.03.2020
* Płeć - samiczka
* Numer adopcyjny - 5215
* Informacje dot. adopcji zwierzęcia - do adopcji do innej świnki z ec
* Stan adopcji- DS
fot aktualne na 30.12.2020
Obrazek

Obrazek

* Imię świnki- Fiszka
* Wiek świnki- ur. ok 22.09.2020
* Płeć - samiczka
* Numer adopcyjny - 5217
* Informacje dot. adopcji zwierzęcia - do adopcji do innej samiczki lub kastrata
* Stan adopcji- DS u p. Anny, Szczecin
Obrazek

* Imię świnki- Julinka
* Wiek świnki- ur. ok 22.09.2020
* Płeć - samiczka
* Numer adopcyjny - 5218
* Informacje dot. adopcji zwierzęcia - do adopcji z mamą/do innej samiczki lub kastrata
* Stan adopcji- za TM [*] 28.09.2021
do adopcji na szczególnych warunkach proszę przeczytać opis poniżej.
Uwaga: świnka była ewidentnie mniejsza od rodzeństwa (2 tyg i jedynie 79g).
Ed:30.12.2020:
Julinka pomału sobie rośnie. Jest jednak nieco drobniejsza i mniej bystra. Ma niewielkie wady anatomiczne w budowie pazurków przednich łapek, może mieć jakieś wady sprzężone, o których nic nie wiemy. Jest jednak przy tym bardzo potulna i miła. Ma również problem z siekaczami górnymi, które są ciemne, mimo podawania wit C.
Z uwagi na to, że nie wiem jak zostanie przyjęta w innym stadzie- Julinka jest do adopcji wyłącznie z mamą Brendą.

Obrazek
Fot. aktualne na 30.12.2020
Obrazek

Obrazek

Obrazek

* Imię świnki- Zinka, córka Brendy
* Wiek świnki- ur. 5.12.2020

[*] 11.10.2021
* Płeć - samiczka
* Numer adopcyjny - 5281
* Informacje dot. adopcji zwierzęcia - do adopcji z mamą lub z inną samiczką z tego wątku viewtopic.php?f=98&t=11005. Ewentualnie do innej samiczki lub kastrata.
* Stan adopcji- DS u Akse z ok. Bydgoszczy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

* Miejscowość, w której przebywają zwierzęta oraz u kogo- Sztum (woj. pomorskie), silje
* Informacje dot. diety- Cavia Complete, trawa, siano i zioła, ogórek, jabłko, marchew, burak, seler naciowy.
* Kontakt do osoby, u której przebywa zwierzę- PW na forum, lub mail silje_xx@wp.pl
* Informację o tym, kto wydał zgodę na założenie wątku- ja

Adopcja na zasadach Stowarzyszenia- obowiązuje wizyta przedadopcyjna i podpisanie Umowy Adopcyjnej (http://forum.swinkimorskie.eu/SPSM/imag ... na2020.pdf)

Nie kieruję się kolejnością zgłoszeń! Dla świnek staram się wybierać jak najlepsze domki- spokojne, odpowiedzialne, zapewniające przestronną klatkę (min.120cm na dwie świnki), wybiegi, karmę wysokiej jakości oraz odpowiednią opiekę weterynaryjną (specjalista od zwierząt egzotycznych/nieudomowionych)
Proszę zapoznać się z procedurą adopcyjną!
http://forum.swinkimorskie.eu/SPSM/inde ... &Itemid=83
oraz
http://forum.swinkimorskie.eu/SPSM/inde ... &Itemid=88

Ważne!
Jeśli chodzi o transport- podejdźmy do tematu z rozwagą.
Wszystkim nam powinno zależeć, by świnka dojechała do swojego domu w warunkach jak najbardziej komfortowych- bez zbędnych stresów: przesiadek, hałasów, nie narażana na mrozy/upały/przeciągi itp. Dlatego też staram się nie wysyłać świnek w dalekie trasy (powyżej 300km), jednakże każdą adopcję rozpatruję indywidualnie, bo można przejechać i 600km w klasie de lux, jeśli się bardzo chce, a bywa tak, że 120 km stanowi problem. Liczę na współpracę z przyszłym domem świnki w tej kwestii.

Obrazek
Fiszka
Obrazek

Obrazek
Julinka
Obrazek
Fiszka, Brenda, Indi
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Brenda, Julinka
Obrazek
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +9 w DT
Pelcia
Miejscowość: Kraków
Kontakt:

Re: Brenda, Fiszka, Julinka [Sztum]- wstrzymane

Post autor: Pelcia »

Piękne zdjęcia.
Dawletiarow

Post autor: Dawletiarow »

Witam,

jaka jest aktualnie sytuacja Brendy i Julinki? Poszukuję towarzyszki dla mojej młodszej świnki, która została sama, a dobrze byłoby dać szansę innemu prośkowi który nie miał dotychczas szczęścia.

Pozdrawiam

MM
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Brenda musi niestety odsiedzieć 40 dni kwarantanny- najpóźniej ok. 15 listopada będzie wiadomo, czy jest w ciąży, czy nie. Oczywiście mam nadzieję, że nie jest.
Mała Julinka rośnie naprawdę pomaleńku. Ma dopiero 133g, rodzeństwo jest znacznie większe (234 i 270g) Tak, że może pozostać świnką karłowatą.
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +9 w DT
Lady_v
Miejscowość: Gdynia
Kontakt:

Post autor: Lady_v »

Czy jest szansa adopcji samej Brendy? Czy musi być wydana z córeczką?
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Brenda nie musi iść do adopcji z córeczką, ale tak jak pisałam: dopiero ok 15 listopada będzie wiadomo, czy jest w ciąży czy nie. Tak, że musimy czekać, niestety. Jeśli nie będzie w ciąży- może jechać do nowego domu, ale jeśli będzie, no to wiadomo.. najpierw poród, odchowanie maluszków i dopiero adopcja.

Ed. 1.11:
Krótki filmik https://youtu.be/Z1MyPIZZMp4
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Re: Brenda, Julinka [Sztum]- wstrzymane___ Fiszka-DS

Fiszka pojechała wczoraj do swojego domu w Grudziądzu :)
Już się zapoznała z koleżanką Molly i wygląda na to, że będzie ok.

MAS- dziękuję za transport i wizytę przedadopcyjną :buzki:

Jest nieco mniej bystra od reszty, więcej śpi. Trzyma łepek lekko przekrzywiony, ma też wady w budowie fizycznej, np. tylko dwa paluszki w przedniej łapce i powykrzywiane paluszki w tylnej. Ewidentnie jest ofiarą chowu wsobnego.. Oczywiście jak trochę podrośnie sprawdzimy też w kierunku nosicielstwa na EC, ale to wcale nie musi być to. Poza tym wszystkim- apetyt ma świetny, pije z poidła i czasem uprawia popkorning. Czyli cieszy się życiem :) .
W tym wszystkim jest tylko jeden plus- skoro Brenda okazała się być w ciąży, to Julinka jeszcze długo nie będzie sama. Tylko co będzie później?..
Awatar użytkownika
Świnkolub
Miejscowość: Ostrołęka
Kontakt:

Post autor: Świnkolub »

:?
Biedactwa. Zwłaszcza malutka :cry:
Milutek

Post autor: Milutek »

Dzień dobry, poszukuje Małej dziewczynki ale mieszkam na śląsku, gdyby pojawiła się jakaś zdrowa świnka jestem chętna.
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Proszę obserwować wątki, co chwila pojawiają się nowe świnki. Czasem uda się znaleźć prośkę w okolicy, a jeśli nie- to będziemy myśleć.

A dziś ok 13.00 Brenda urodziła dwa dorodne maluszki (102 i 108g)- samczyka i samiczkę :)

ED. Imiona maluszków: Perki i Zinka.

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”