Fija i Rysia- w DS

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Fija i Rysia- w DS

Post autor: silje »

Obrazek

Do adopcji za dosłownie chwilę- dwie zżyte ze sobą samiczki- Fija i Rysia.
Fija- urodzona u mnie w DT i adoptowana 31.10.2019r- wróciła kilka dni temu do adopcji... razem ze swoją koleżanką.
Po 10 miesiącach. No cóż.. czasem tak bywa.. Zdarzają się w życiu różne problemy i nieprzewidziane okoliczności.
W każdym razie dziewczyny wyglądają autentycznie zaprzyjaźnione, dlatego też w pierwszej kolejności będę szukała im domu razem.
Może ktoś ma samotną samiczkę w dużej zagrodzie i wypatrzy właśnie je?
A może jest gdzieś samotny kastrat?

Fija i Rysia (w byłym domu Marysia) są niestety bardzo dzikie i nieufne- zwłaszcza Fija.. Kiedy szła do adopcji była bardzo płochliwa i to się niestety przez te 10 miesięcy w ogóle nie zmieniło. Niestety sądzę, że nie były brane na ręce i miziane. Jeśli były- to bardzo rzadko..
Rysia jest nieco bardziej zrównoważona i spokojna. Po chwili na rękach - wycisza się. Fija podobnie, ale mam wrażenie, że ciągle skanuje teren w celu wypatrzenia dogodnej drogi ucieczki.
Muszą trafić do osoby cierpliwej i wyrozumiałej, gotowej do pracy nad zwierzakiem.
Na ile się oswoją- czas pokaże.
Wiem, że są osoby kochające świnki bezwarunkowo. Takie, którym wystarczy, że świnka po prostu jest :)
I pozwalają jej być sobą. Jak się oswoi- to super! A jeśli nie- to też dobrze:)
Wierzę, że Fija i Rysia znajdą swoje miejsce na ziemi- razem i na zawsze.
Jeśli się to nie uda przez dłuższy czas- pomyślimy o rozdzieleniu.

* Imię świnki- Fija (córka Beci, poprzedni wątek viewtopic.php?f=62&t=10101&hilit=Fija)
* Wiek świnki- ur 18.06.2019
* Płeć - samiczka
* Numer adopcyjny - 4725
* Informacje dot. adopcji zwierzęcia - do adopcji z Rysią. Mogą wspólnie iść do innej samiczki lub kastrata.
* Status adopcji - rezerwacja dla p.Dominiki z Gdyni
Z konieczności wszystkie zdjęcia "trzymane" (uciekinierka!)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

* Imię świnki- Rysia
* Wiek świnki- ok 3 lata (na sierpień 2020)
* Płeć - samiczka
* Numer adopcyjny - 5178
* Informacje dot. adopcji zwierzęcia - do adopcji z Fiją. Mogą wspólnie iść do innej samiczki lub kastrata.
* Status adopcji - DS u p.Dominiki z Gdyni

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

* Miejscowość, w której przebywają zwierzęta,oraz u kogo- Sztum, silje
* Informacje dot. diety- Cavia Complete, Cavia Nature, trawa, siano i zioła, ogórek, jabłko, marchew, burak, seler itd.
* Kontakt do osoby, u której przebywa zwierzę- PW na forum, lub mail silje_xx@wp.pl
* Informację o tym, kto wydał zgodę na założenie wątku- ja

Adopcja na zasadach Stowarzyszenia- obowiązuje wizyta przedadopcyjna i podpisanie Umowy Adopcyjnej

http://forum.swinkimorskie.eu/SPSM/imag ... na2020.pdf
Nie kieruję się kolejnością zgłoszeń!
Dla świnek staram się wybierać jak najlepsze domki- spokojne, odpowiedzialne, zapewniające przestronną klatkę (co najmniej 120 cm), wybiegi, karmę wysokiej jakości oraz odpowiednią opiekę weterynaryjną.
Proszę zapoznać się z http://forum.swinkimorskie.eu/SPSM/inde ... &Itemid=88 i http://forum.swinkimorskie.eu/SPSM/inde ... &Itemid=83

Ważne!
Jeśli chodzi o transport- podejdźmy do tematu z rozwagą.
Wszystkim nam powinno zależeć, by świnka dojechała do swojego domu w warunkach jak najbardziej komfortowych- bez zbędnych stresów: przesiadek, hałasów, nie narażana na upały, mrozy, przeciągi itp. Dlatego też staram się nie wysyłać świnek w dalekie trasy (powyżej 300km), jednakże każdą adopcję rozpatruję indywidualnie, bo można przejechać i 600km w klasie de lux, jeśli się bardzo chce, a bywa tak, że 120 km stanowi problem. Liczę na współpracę z przyszłym domem świnki w tej kwestii.

Obrazek
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +21 w DT
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Re: Fija i Rysia [Sztum]- wolne, do adopcji po 6.09

Dziś dziewczyny były na przeglądzie u dr Judyty.
Fija zdrowa (chciała uciec przed badaniem, ale była bez szans ;) )
U Rysi pobraliśmy krew profilaktycznie (ze wzgl. na wiek), ale Dr również i do niej żadnych uwag nie miała.
Co do wieku, do Dr uważa, że Rysia może być nieco starsza, niż te 3 lata, bo paluszki w przednich łapkach są nieco zdeformowane (przekrzywione na bok). W chwili odbioru Rysia miała jednak te pazurki naprawdę mocno przerośnięte, do tego waga ponad 1200, to też swoje robi.
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +21 w DT
ciotkamonia

Post autor: ciotkamonia »

Jesteśmy otwarci na adopcję swinek. Zapraszamy na wizytę przedadopcyjną :D
ciotkamonia

Post autor: ciotkamonia »

Nie zwróciłam uwagi że to taka odległość od Warszawy :|
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Ciotkamonia- piszę PW :)
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Fija jakie ma włosy za uszami :lol:
Szkoda, że dziewczyny znowu szukają domu :(
Lusia też nie lubi głaskania - poleży z 5 minut na kolanach z wywaloną nogą i już chce gdzieś biec dalej :idontknow: więc tu chyba nie ma reguły i niektóre świnki po prostu póki są młode i ciekawe świata nie będą nakolankowymi :idontknow:
Obrazek
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Re: Fija i Rysia [Sztum]- poszukują domu

Tak, Fija ma za uszami imponujące pejsy :D . Ogólnie jest przepiękna! Bardzo lubię białaski, ale ona jest prawdziwą miss wśród białych świnek :love: Waga idealna- 1000g. Szkoda tylko, że taki z niej strachulec, ale to jest prawdopodobnie do nadrobienia, chociaż częściowo.
Rysia jest nadal płochliwa, ale zdecydowanie mniej niż w chwili, kiedy do mnie przyjechała. Przeważnie siedzi pod półeczką, albo na niej, ale nie ucieka przed braniem na ręce i chyba bardzo podoba się jej głaskanie. Waga słuszna... 1245g :) Prawdziwy pączuś z niej.
Potrzebowały trochę czasu, by pokazać jakie są.
Nadal szukamy cierpliwego i spokojnego domku.
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Re: Fija i Rysia [Sztum]- rezerwacja

Fija i Rysia- rezerwacja dla p. Dominiki z Gdyni :)
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Re: Fija i Rysia [Sztum]- rezerwacja

Ewa i Michał- baaardzo dziękuję za przeprowadzenie wizyty przedadopcyjnej dla Fiji i Rysi :buzki:

Warunkiem jej pozytywnego przejścia był min. hamak dla Fiji. I hamak był 8-)
No bo Fija, odkąd poczuła się u mnie swobodniej namiętnie się na hamaku wyleguje. Szkoda, że nigdy nie zdążę zrobić jej zdjęcia, bo zwiewa z niego jak tylko wchodzę do pokoju.
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Re: Fija i Rysia- w DS

I pojechały :jupi:
Mam nadzieję, że w nowym domku szybko poczują się jak u siebie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”