Byłam dziś z Solikiem u dr Judyty. Oko wygląda strasznie, nie zamyka się, bo jest za wielkie. By całkiem nie wyschło- nawilżałam je najpierw solą fizjologiczną (z marnym efektem), potem żelem Vidisc, a od dziś zamieniłam na Corneregel (podobno najlepszy w tych okolicznościach). Dr mówiła, że rogówka nie jest jeszcze martwa i jest szansa, że oko da się jeszcze uratować. Że widziała już takie przypadki, a nawet gorsze, które z tego wychodziły..
Możliwe, że najlepszą opcją byłaby enukleacja, oraz usunięcie zęba, którego korzeń prawdopodobnie jest przyczyną tego całego bałaganu, ale wg Dr Solik nie przeżyłby tego zabiegu. Nie teraz, kiedy dopiero co walczyliśmy o każdy jego dzień. On jest jeszcze za słaby.
Dlatego najpierw farmakologia. Dwa antybiotyki i steryd. Nawilżanie oka- jak najczęściej, nawet i 15x na dobę. I zobaczymy.
Solik[*] Mroku[*] Szedar [*]
Moderator: pastuszek
- silje
- Moderator globalny
- Miejscowość: Sztum/Czernin
- Kontakt:
Re: Solik i Mroku[*] ___Szedar-DS
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +20 w DT
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
biedulek...

- doma2005
- Miejscowość: szczecin
- Kontakt:
Soliczku

- zwierzur
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
- Beatrice
- Miejscowość: Lublin
- Kontakt:
Soliczku, wiem,że dasz radę!Jesteśmy z Tobą!

- doma2005
- Kontakt:
I jak się czuje dzielny pacjent Soliczek?
- lionblau
- Miejscowość: Kraków
- Kontakt:
Co tam u Solika. Jak się czuje?
- silje
- Moderator globalny
- Miejscowość: Sztum/Czernin
- Kontakt:
Solik trzyma się dzielnie. Chudziutki jest, ale sam podjada płatki owsiane i surówki. Karmą ratunkową też nie gardzi.
W piątek (28.02) byliśmy u dr Judyty- oko podobno lepiej (choć nadal wygląda mało ciekawie). Dr ściągnęła strup, który się na nim utworzył i zleciła krople do oka (Difadol i Chibroxin), dalej mam żelować Cornelegelem- jak najczęściej. Solik na to oko nie widzi i może widzieć nigdy nie będzie, ale walczymy teraz o to, by nie trzeba go było usuwać.
Co będzie dalej- czas pokaże.. Trudno być optymistą, bo nie jest dobrze, ale nie jest też na tyle źle, by już odpuścić .
Widać, że świń ma chęci do życia. Jak zgłodnieje, to nawet się głośno wydziera (
nawet nie wiedziałam, że on w ogóle wydaje jakieś dźwięki, chyba teraz się nauczył), wskakuje też na półkę i czeka na jedzenie (pewnie z góry lepiej widzi).
Solik od strony... lepszego oka

czekający na jedzenie

wcinający surówkę

...a tak wygląda- wejście na własne ryzyko https://images93.fotosik.pl/89/729114c7d8949357.jpg
W piątek (28.02) byliśmy u dr Judyty- oko podobno lepiej (choć nadal wygląda mało ciekawie). Dr ściągnęła strup, który się na nim utworzył i zleciła krople do oka (Difadol i Chibroxin), dalej mam żelować Cornelegelem- jak najczęściej. Solik na to oko nie widzi i może widzieć nigdy nie będzie, ale walczymy teraz o to, by nie trzeba go było usuwać.
Co będzie dalej- czas pokaże.. Trudno być optymistą, bo nie jest dobrze, ale nie jest też na tyle źle, by już odpuścić .
Widać, że świń ma chęci do życia. Jak zgłodnieje, to nawet się głośno wydziera (

Solik od strony... lepszego oka

czekający na jedzenie

wcinający surówkę

...a tak wygląda- wejście na własne ryzyko https://images93.fotosik.pl/89/729114c7d8949357.jpg
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +20 w DT
- doma2005
- Kontakt:
Soliczku kochany przesyłam ci buziaków tysiąc i trzymam kciuki za powrót do zdrowia 

-
- Miejscowość: Białystok
- Kontakt:
Dopiero teraz zobaczyłam oczko... płakać się chce
Biedactwo kochane.
Biedactwo kochane.