Numer adopcyjny: 4649
Stan adopcji : ZA TM [*][/b] [/color]
Dodatkowe informacje dot. adopcji zwierzęcia : Do adopcji do innego samca.
Historia : Prosiak został odebrany z fatalnych warunków, przez jedną z kocich fundacji. Przez 3 lata (podobno, jednakże nie znamy dokładnego wieku) żył u osób, które nie miały żadnej wiedzy odnośnie opieki nad świnkami. Ponadto byli to ludzie upośledzeni umysłowo, którzy nie potrafili zadbać o żadne zwierzę. Tośkowi udało się wydostać z tego więzienia, natomiast jego kumpel "z celi" nie miał już tyle szczęścia...(
 dla zmarłego kolegi)
 dla zmarłego kolegi)Tosiek od razu trafił do kliniki weterynaryjnej, w celu weryfikacji stanu zdrowia. Przebywał w niej 3 dni, po czym trafił do mnie. U Tośka stwierdzono poważne niedożywienie, świerzb, zaczopowanie odbytnicy, a także przypuszczano, że ma zmianę zwyrodnieniową, lub pourazową kręgosłupa.
Na dzień dzisiejszy (06.05) jest po 3ciej dawce leku na świerzbowca, kilku wcierkach oraz kąpielach, w specjalnie do tego celu przeznaczonych lekach i środkach pasożytobójczych, i z całą pewnością mogę powiedzieć, że widać znaczną poprawę wyglądu skóry, oraz zmniejszoną intensywność świądu. Nie zauważyłam natomiast problemów z chodzeniem, czy poruszaniem się, także jeśli zmiana na kręgosłupie faktycznie istnieje, nie przeszkadza Tośkowi w funkcjonowaniu. RTG owszem, było zrobione, jednak nie wskazywało jednoznacznie na uszkodzenie kręgosłupa. Worek odbytniczy co jakiś czas jest zapchany i niestety do wyczyszczenia, ale nie jest to coś co zagraża zdrowiu świnki. Waga się poprawiła, zwiększa się z dnia na dzień. Widać, ba nawet słychać, że Tośkowi się polepszyło

Nie jestem wstanie stwierdzić, jak zachowuje się w stosunku do innych prosiaków. Do człowieka nastawiony raczej negatywnie - niedotykalski, boi się ręki, czasem reaguje agresją (strzela zębami). Po jego zachowaniu wnioskuję, że u poprzednich "opiekunów" musiał przejść nie małe piekło i jestem zdania, że będzie potrzebował dużo czasu na oswojenie i zaufanie człowiekowi.
Informacje dotyczące diety : ziółka - pokrzywa, babka lancetowata, mniszek lekarski, liść truskawki, liście maliny, liście brzozy; mieszanka podstawowa, mieszanka uzupełniająca warzywa - ogórek, seler naciowy, pietruszka, burak, cykoria, rzodkiewka, sałata rzymska, pomidor, koperek, bazylia, kalafior, brokuł, (nie lubi marchwi i papryki); owoce - jabłko; karma - Versele Laga Cavia Complete (póki co nie jest do niej przekonany); sianko - każde znika w wielkich ilościach.
Kontakt : Aneta914 PW (wiadomość prywatna) lub e-mail: aneta.polczynska@vp.pl
Informacja o tym, kto wydał zgodę na założenie wątku - Dzima
Uwaga! Jako Dom Tymczasowy – czyli osoba najlepiej znająca powyższą świnkę, jej charakter, zwyczaje, potrzeby – zastrzegam sobie prawo do wyboru przyszłego domu. Dla świnek staram się wybierać jak najlepsze domki - spokojne, odpowiedzialne, zapewniające przestronną klatkę (minimum 120cm długości dla 2 świnek), karmę wysokiej jakości oraz odpowiednią opiekę weterynaryjną. Adopcja na zasadach Stowarzyszenia - obowiązuje wizyta przedadopcyjna i podpisanie Umowy Adopcyjnej.

/ Szajbus & Łasuch & Pigwa & Bianca za TM
 / Szajbus & Łasuch & Pigwa & Bianca za TM  

śliczny jest
 śliczny jest 

Okazało się, że miał chore serduszko... Niestety nie doczekał się swojego domku...
 Okazało się, że miał chore serduszko... Niestety nie doczekał się swojego domku...