Lusia, Plamka i Frugo - Inka za TM

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Awatar użytkownika
dortezka
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Re: Inka i Frugo / Nala, Tola i Nutka za TM [*]

Post autor: dortezka »

Ehh.. To tak jak u mnie.. W przeciągu lekko ponad 3 mcy straciłam 3 Pipki.. Zapalenie płuc Freci, skoro woda się zbierała w płucach musiało trwać.. A ona do końca prawie zajadała, gruchała przy głaskaniu..

Tez często mam myśli, że mogłam więcej czasu poświęcać, więcej miziać, rozpieszczać..

Jedyne co pozostaje, to wierzyć, że one były u nas szczęśliwe. Ja Nucie widziałam, Nale też, głaskałam.. Wyglądały na mega szczęśliwe świnki ;)
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

Były na sto procent.

Martuś, moje niestety bardzo duże doświadczenia w doświnianiu pokazujs, że nic nie przewidzisz, świnie w nowym towarzystwie się zmieniają. Pytaj swojego serca i się ułoży.
My się baliśmy, że nowy samiec wykończy Otonię, a tu siedzą razem na półce i ona już nie jest gnębiona, przestała się bać i ma dużo lepiej.
I ka na pewno potrzebuje towarzystwa, jest młoda i zdrowa, wszystko się uda.
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Najpierw to muszę się dowiedzieć co w związku z ec Nutki... Przecież Inka z nią mieszkała od października.
Młoda ma charakterek - Tolę w klatce na tyle gnębiła, że biedna bała się ruszyć. Nutkę mniej bo ona już słabo chodziła i co najważniejsze to nie uciekała. To wyglądało tak, że Inka do niej doskakiwała, Nutka przestawała jeść, kuliła głowę i popiskiwała a wtedy Inka jej nie gryzła tylko zaczynała lizać oczy. Tola na samo zbliżenie Inki reagowała paniczną ucieczką co się chyba młodej podobało bo biegła za nią... :? Natomiast na wybiegu Inka bardziej trzymała się Toli bo razem spacerowały po pokoju. Problem pojawiał się tylko w klatce :idontknow:
Nie rozumiem też dlaczego ona boi się nawet najmniejszego ruchu... Była malutka jak zabrali ją z pseudo. U Dzimy nic jej nie groziło, u mnie tak samo a ona cały czas reaguje ucieczką nawet na powolne wejście do pokoju, ruszenie ręką czy nogą :( Ludzi jako tako się nie boi bo bierze jedzenie z ręki, jak chce wyjść z klatki albo do niej wrócić to sama wchodzi na ręce, jak siedzę z nią na łóżku to wskakuje na kolana i leży :think:
Obrazek
Awatar użytkownika
dortezka
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: dortezka »

martuś.. u mnie tak całe życie reagowało 5 na 6 świń :szczerbaty: nic im nie groziło a czasem ruszyłam ręką i w popłochu się kryły :idontknow:

widziałam, że do adopcji są świnki z ec :roll:
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

U mnie Furia do dziś tak reaguje :|
Eh... No cóż.. trzeba przeżyć spokojnie żałobę,skoro Inka nie popadła w depresję... można poczekać za wynikami Nutki i dopiero pomyśleć co robić i ewentualnie jakiej świnki szukać.
Są ecowniki :szczerbaty: Amber i Hozi....
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Awatar użytkownika
martuś
Kontakt:

Wyniki Nutki już były dawno i z tego co pani dr mówiła tym razem poziom przeciwciał był wyższy niż w grudniu... Od tygodnia była na fenbendazolu. Inka z nią też dostawała w grudniu skoro razem mieszkały ale chyba będę musiała jej pobrać krew i sprawdzić. Objawów żadnych nie ma, przyjechała do nas końcem października a od początku grudnia dostawała profilaktycznie fenbendazol więc może nie załapała?
Inka jest pierwszą taką świnką. Dwie pierwsze mieszkały u mnie pojedynczo, kupione w zoologu, dość szybko się oswoiły. Nala od razu po zakupie pchała się do ludzi, Nutka jak przyjechała to trochę się bała ale naśladowała Nalę. Tola też się nas nie bała i robiła wszystko to co koleżanki. A Incia jakaś mocno wystraszona :(
Dzima nie wiem czy nie przeżywa... nic nie gada, nawet nie zawsze piszczy jak słyszy torbę z trawą :( apetyt tragiczny... ona zawsze malutko jadła (i zawsze się dziwiłam z czego ona taka gruba) ale dopóki Nutka wyjadała po niej resztki to tak tego nie zauważałam. Teraz to praktycznie nic nie jest zjedzone do końca i muszę wyrzucać...
Obrazek
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

To jednak na własny sposób przeżywa... :|
U mnie była w dużej grupie, może warto dowiedzieć się jak oswaja się reszta jej stada?? :think: Trzeba zerknąć co u Mamyzuczka.
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Awatar użytkownika
martuś
Kontakt:

Tęsknię za moją Nuteczką :cry: Dzisiaj w aparacie znalazłam filmy z 14 kwietnia... Kochana babunia jeszcze się na nich objadała i nic nie wskazywało, że to będą jej ostatnie filmy :cry:
Obrazek
Awatar użytkownika
zwierzur
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: zwierzur »

dortezka pisze:widziałam, że do adopcji są świnki z ec :roll:
No! Na przykład takie:
viewtopic.php?f=98&t=8896
Miałyby u Ciebie, jak w niebie... :)
Dobre chwile są jak wisienki na torcie...
Awatar użytkownika
martuś
Kontakt:

Ostatnie filmy i zdjęcie z ważenia mojego kochanego skarba... :sadness: Już nic nie jest takie samo... Nie potrafię przyzwyczaić się, że po tylu latach nie widzę jej w klatce, nie mogę wyciągnąć, przytulić, zaopiekować się... Adoptując ją byłam jeszcze na studiach. Trochę zmieniło się w moim życiu przez te lata a ona zawsze ze mną była. Niezniszczalna, pokonująca różne choroby i przeciwności...
https://www.youtube.com/watch?v=VZzX3Y2Pvdo
https://www.youtube.com/watch?v=HQfXIDAtXUo
https://www.youtube.com/watch?v=FFzoHyAO7fo

16.04.
Obrazek

Obrazek

26.04.
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”