Tofik [*] 01.2018 - 26.12.2020

Pamięci tych, które odeszły...

Moderator: pastuszek

Awatar użytkownika
Ewa i Michał
Prezes SPŚM
Miejscowość: Gdynia
Kontakt:

Tofik [*] 01.2018 - 26.12.2020

Post autor: Ewa i Michał »

* Imię świnki - Tofik
* Wiek świnki - urodzony ok. 15.01.2018 r. - [*] 26.12.2020
* Płeć świnki - samczyk
* Numer adopcyjny – 4605
* Stan adopcji - [*][/color][/b]
* Informacje dot. adopcji zwierzęcia – ---
* Miejscowość, w której przebywa zwierzę,oraz u kogo - Gdynia, Ewa i Michał

Wirtualnym opiekunem Tofika jest Monika, koluska i Michalina. Serdecznie dziękujemy! :buzki:

Dziękujemy również dorinie za comiesięczne wsparcie Tofika :buzki:

Obrazek

Obrazek

* Historia zwierzęcia, przebyte choroby – Tofik został przekazany pod opiekę Stowarzyszenia w marcu br., z powodu problemów zdrowotnych jego dotychczasowej opiekunki, które uniemożliwiły Jej dalsze zajmowanie się chłopaczkiem. Tofik obecnie ma ok. roku i 3 miesięcy.

U Tofika w zeszłym roku zdiagnozowano ubytek przegrody międzykomorowej, lekkiego stopnia przeciążenie prawokomorowe i przeciek lewo-prawy. Krew u Niego przepływa z lewej komory do prawej (fizjologicznie nie powinno to mieć miejsca), powodując wzrost ciśnienia w krążeniu płucnym. Może to predysponować do uszkodzenia pęcherzyków płucnych i częstszego zbierania płynu w płucach i jamie opłucnej oraz obrzęków. Stwierdzono również u Niego zwyrodnienie kręgosłupa w postaci zwężenia szpar międzykręgowych C6/C7/Th1, co może w przyszłości być podłożem wystąpienia potencjalnych problemów neurologicznych z powodu ucisku na rdzeń kręgowy. W obrazie USG wątroby wykazano powiększenie narządu z niewielką ilością tkanki łącznej w miąższu – stare zmiany pozapalne.

W ostatnim badaniu USG (luty 2019) stwierdzono powiększenie lewego płata tarczycy o nieregularnym kształcie - możliwy stan zapalny lub zmiana rozrostowa. Na razie do obserwacji.

Tofik na stałe przyjmuje codziennie Karsivan, Spironol, Furosemid, Vetmedin i Heaptiale oraz co drugi dzień Aspargin.

Była opiekunka Tofika, ze względu na własne problemy zdrowotne i niemożność dalszego sprawowania godziwej opieki nad maluchem, tak jak to było do tej pory, oddając go pod opiekę SPŚM, zadeklarowała się wpłacać co miesiąc określoną kwotę na pokrycie kosztów utrzymania i leczenia Tofika.

*Informacje dot. diety - sianko, ziółka (podstawowe, uzupełniające, mniszek, babka lancetowata, koniczyna, topinambur, liście kukurydzy, chrupiąca łączka), ogórek, papryka czerwona i żółta, cykoria, bazylia, mięta, marchewka, koperek, natak pietruszki, buraczek

* Kontakt do osoby, u której przebywa zwierzę - PW lub mail: mloda_29@poczta.onet.pl
* informacja o tym kto wydał zgodę na założenie wątku - silje

........................................................................................................................................................................

Tofik wybiegowy ;)

Obrazek

I Tofik paśnikowy - pożeracz sianka :D

Obrazek
Ostatnio zmieniony 03 sty 2021, 13:58 przez Ewa i Michał, łącznie zmieniany 8 razy.
Teoś,Rogerek,Jędrzejek,Bobiczko,Toficzek,Kubuś,Batmanek,Klusia,Chojraczek,Leoś,Liluś,Majeczka,Gajuszek,Misia,Batonik,Sherlock,Splinterek,Rodzyś,Fila,Pyrka,Klusek,Watson,Kartofel,Ziemniaczek,Piratka,Uszatek,Szaruś,Rakieta :candle:
Kanja
Miejscowość: Gorzów Wlkp.
Kontakt:

Re: Tofik [Gdynia], wstrzymany

Post autor: Kanja »

:fingerscrossed:
:love: :buzki:
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

Słodziak
Awatar użytkownika
Beatrice
Miejscowość: Lublin
Kontakt:

Post autor: Beatrice »

Znam Tofinia i smutną historię jego i jego Pani. To wspaniała, dzielna Istotka! Prosimy o kciuki i jak najwięcej pozytywnej energii dla niego!
Ja ze swej strony też oferuję ,w miarę możliwości stałe wsparcie dla Malucha.
Wiem ,Ewciu ,że ma super szczęśliwy domek u Was!Najlepsze co mogło mu się teraz przydarzyć! Czekamy na fotki z kolegami wkrótce :D ! Toficzku ,kochamy Cię! :love: :buzki: :love:
Moje świnki - Belinda i Pernilla :
Obrazek
oraz mopsik Bella
Pamięci ukochanego Icunia i poprzedzającej go Wielkiej Czwórki...
Awatar użytkownika
Ewa i Michał
Prezes SPŚM
Miejscowość: Gdynia
Kontakt:

Post autor: Ewa i Michał »

Zgadzam się z Beatrice, Tofik to naprawdę fajny świnek :) gdybym nie znała jego "historii zdrowotnej", nie przypuszczałabym, że mały na coś się uskarża. Wesoły, zadbany świnek, bardzo dobrze ustawiony na lekach :)
Teoś,Rogerek,Jędrzejek,Bobiczko,Toficzek,Kubuś,Batmanek,Klusia,Chojraczek,Leoś,Liluś,Majeczka,Gajuszek,Misia,Batonik,Sherlock,Splinterek,Rodzyś,Fila,Pyrka,Klusek,Watson,Kartofel,Ziemniaczek,Piratka,Uszatek,Szaruś,Rakieta :candle:
dorina
Kontakt:

Post autor: dorina »

Chciałabym bardzo podziękować Ewie i Michałowi za przyjęcie Tofika na wieczne DT, bardzo się cieszę, że mały trafił do Was. Świnek ma bardzo dobrze ustawione leki przez Pania kardiolog u której DanBea leczy Swoje świnki kardiologiczne i która po zapoznaniu się z wynikami świnka dodała Tofikowi dwa leki do przepisanych przez kardiologa lubelskiego - bardzo Ci DanBea dziękuję za pomoc. Przekazując świnkę do SPSM zadeklarowałam się wpłacać dla DT co miesiąc na koszty utrzymania świnka i na jego leki i dzisiaj przelałam pieniądze na konto Ewy
Od 07.04.2018. - 26.12.2020 Tofik wieczne DT u Ewy i Michała
Za TM Rubis 11.12.2015-19.03.2018 może czas zaleczy rany..
Awatar użytkownika
Beatrice
Kontakt:

Post autor: Beatrice »

A ja jeszcze chcę dodać że Dorina była ( i jest!) wspaniałym Opiekunem i Przyjacielem Tofika, tak jak teraz Ewa! Tofik w całym swoim chorowitym życiu ma niesamowite szczęście do.....kobiet! :D Proszę wspierajcie Toficzka grosikiem bo jego obecny dobry stan to wynik obciążającego finansowo i fizycznie leczenia. Dajmy mu szansę na długie i w miarę zdrowe życie! Prosimy też o pozytywną energię! :fingerscrossed: :fingerscrossed: :love: :buzki:
Moje świnki - Belinda i Pernilla :
Obrazek
oraz mopsik Bella
Pamięci ukochanego Icunia i poprzedzającej go Wielkiej Czwórki...
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

Ewa i Michał pisze:Zgadzam się z Beatrice, Tofik to naprawdę fajny świnek :) gdybym nie znała jego "historii zdrowotnej", nie przypuszczałabym, że mały na coś się uskarża. Wesoły, zadbany świnek, bardzo dobrze ustawiony na lekach :)
Krótko u mnie był, ale potwierdzam Waszą opinię: bardzo sympatyczne stworzenie i wcale nie robi wrażenia chorego...
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Awatar użytkownika
urszula1108
Miejscowość: Nadolice Wlk/Wrocław
Kontakt:

Post autor: urszula1108 »

Ale przystojniak :love:
Obrazek
Gosienia

Post autor: Gosienia »

Znam Tofika z opowiadań, a teraz wreszcie mogę go zobaczyć. Cudowny świnek, przepiękny po prostu :love: Cieszę się, że wszystko u niego w porządku i że ma możliwość poznać innych świńskich kawalerów, choćby przez kraty :D A jak się miewa prosiaczek? Czy jest plan zaprzyjaźnienia go z innym przedstawicielem jego gatunku?
ODPOWIEDZ

Wróć do „In Memoriam”