Amberka (ec+) i Hozi- mają swój domek!

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Amberka (ec+) i Hozi- mają swój domek!

Post autor: silje »

Do adopcji po diagnostyce, wyleczeniu i wykluczeniu ciąży (czyli najwcześniej na koniec lipca) dwie świnkodziewczyny z żyrardowskiej interwencji Fundacji Azyl dla Królików i Pogotowia dla Zwierząt. W jednym mieszkaniu, poutykane w ciasnych, ciemnych i brudnych klatkach żyły (a właściwie wegetowały i rozmnażały się) świnki morskie, króliki i szynszyle. Pseudohodowla, jakich pewnie jest wiele.. 10 czerwca pod opiekę SPŚM trafiło 92 świnek morskich, między innymi one: Amberka i Hozi.
Jako że psehdohodowna miała na celu produkcję zwierząt- wszystkie samiczki miały kontakt z samcami i mogą być w ciąży.
Wszystkie też są leczone z inwazji pasożytów zewnętrznych (wszoły i roztocza), a w ostatnich badaniach zwierząt pochodzących z tej interwencji wyszła też kokcydioza.
Amberka dodatkowo ma objawy neurologiczne, cyt. lek.wet A. Sawerską: "(...)niezbornść ruchowa, skręt głowy na stronę lewą, wytrzeszcz lewej gałki ocznej- do dalszej diagnostyki. Pobrano krew na dodatkowe badania. (...) świnka nie wykazuje objawów inwazji E.cuniculi". Jednakże: "pobrano krew na podstawowe badania (profil swinka morska)- podejrzenie E.cuniculi, sprawdzenie parametrów wątrobowych i nerkowych"
Obecnie czekam na wyniki. To może być ec (ostatnio dość "modne"), ale nie musi. Z moich obserwacji wynika, że niedawno została mamą (mleko w sutkach).
Hozi "na oko" wygląda zdrowo. Obie ciekawskie i rezolutne. Amberka spokojna, zrównoważona i ciekawska, Hozi- szybka, płochliwa i... głośna (nie widać, a słychać :) ). Mała ma wygolone futro na zadku- miała kołtuna.
Oto one :meeting:
Obrazek
* Imię świnki- Amberka
* Wiek świnki-ur ok 1.01.2018 [*]30.04.2023[/size]
* Płeć - samiczka
* Numer adopcyjny - 4176
* Informacje dot. adopcji zwierzęcia - do adopcji wyłącznie z Hozi
* Stan adopcji- DS LilithJa z ok. Kołobrzegu
* Informacje odnośnie stanu zdrowia: test na EC wykonany pod koniec września wypadł dodatnio. Świnka z delikatnymi objawami neurologicznymi (opadanie główki, niedomykanie oka, troszkę spokojniejsza niż zdrowe świnki bywają.
Świnki z encephalitozoonozą są bardziej wrażliwe na choroby i stresy, dlatego adopcja
wyłącznie do spokojnego, odpowiedzialnego i świadomego stanu świnki domku.
Obrazek

* Imię świnki- Hozi
* Wiek świnki- ok.2 mies
* Płeć - samiczka
* Numer adopcyjny - 4181
* Informacje dot. adopcji zwierzęcia - do adopcji wyłącznie z Amberką
* Stan adopcji- DS LilithJa z ok. Kołobrzegu
Obrazek

* Miejscowość, w której przebywają zwierzęta oraz u kogo- Sztum, silje
* Informacje dot. diety- Cavia Nature, trawa, siano i zioła, ogórek, jabłko, marchew, burak, seler itd.
* Kontakt do osoby, u której przebywa zwierzę- PW na forum, lub mail silje_xx@wp.pl
* Informację o tym, kto wydał zgodę na założenie wątku- ja

Adopcja na zasadach Stowarzyszenia- obowiązuje wizyta przedadopcyjna i podpisanie Umowy Adopcyjnej (http://forum.swinkimorskie.eu/pliki/umo ... na2013.doc)
Dla świnek staram się wybierać jak najlepsze domki- spokojne, odpowiedzialne, zapewniające przestronną klatkę (co najmniej 100cm długości), karmę wysokiej jakości oraz odpowiednią opiekę weterynaryjną.

Uwaga: nie kieruję się kolejnością zgłoszeń.

W trosce o dobro zwierzaków- nie wysyłam świnek w dalekie trasy, chyba, że ich opiekun sam po nie przyjedzie:).
Proszę zapoznać się z http://forum.swinkimorskie.eu/SPSM/inde ... &Itemid=88 i http://forum.swinkimorskie.eu/SPSM/inde ... &Itemid=83

Obrazek
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +21 w DT
Awatar użytkownika
Ewa i Michał
Prezes SPŚM
Miejscowość: Gdynia
Kontakt:

Re: Amberka i Hozi [Sztum]- adopcja wstrzymana

Post autor: Ewa i Michał »

Słodkie dziewuszki :) trzymamy kciuki za zdrowie i szybkie budowanie masy! :)
Teoś,Rogerek,Jędrzejek,Bobiczko,Toficzek,Kubuś,Batmanek,Klusia,Chojraczek,Leoś,Liluś,Majeczka,Gajuszek,Misia,Batonik,Sherlock,Splinterek,Rodzyś,Fila,Pyrka,Klusek,Watson,Kartofel,Ziemniaczek,Piratka,Uszatek,Szaruś,Rakieta,Florka :candle:
Awatar użytkownika
Beatrice
Miejscowość: Lublin
Kontakt:

Post autor: Beatrice »

Jakie kochane! Najpierw trzymamy za zdrówko :fingerscrossed: :fingerscrossed: A potem za wszelkie inne dobro :fingerscrossed: :fingerscrossed: A na końcu zasyłamy słodzinkom buziaczki! :buzki:
Moje świnki - Belinda i Pernilla :
Obrazek
oraz mopsik Bella
Pamięci ukochanego Icunia i poprzedzającej go Wielkiej Czwórki...
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Jak dziewczynki? Wyszło coś w wynikach Amberki?
Obrazek
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Jeśli chodzi o badanie w kierunku ec, to wyszło z tego (nie)małe nieporozumienie.. Kiedy rozmawiałam telefonicznie z dr Anią, która wstępnie świnki badała w Solcu- pojawił się temat przekrzywionej główki u Amberki i podejrzeniu encephalitozoonozy. Dr powiedziała, że pobrała krew, a ja zrozumiałam, że właśnie w kierunku ec. Po dwóch czy trzech tygodniach zadzwoniłam z zapytaniem o wynik i wtedy się dowiedziałam, że to był profil podstawowy. A że świnka była już po leczeniu Fenbendazolem nie było sensu pobierać krwi w kierunku ec.
W każdym razie- przekrzywienie główki minęło bez śladu, Amberka zachowuje się jak zupełnie zdrowa świnka- jest ciekawska i wręcz szuka kontaktu z człowiekiem. I piłuje kratki nie mogąc doczekać się żarełka. Jedyne co mnie lekko niepokoi, to jedno oczko bardziej wypukłe. To z resztą zostało też ujęte w wypisie z Solca. Ale.. nie wiem, czy nie jest to czasami złudzenie, bo Amberka ma jedno oczko w jasnej "obudowie" , a drugie w ciemnej. Nie bardzo wiem, co z tym faktem zrobić.. Planuję je wziąć obie na taki ogólny przegląd do dr Judyty- może coś podpowie.
Z kolei Hozi jest trochę zbyt drobna jak na swój wiek- waży niespełna 500g. No ale może taka po prostu jej uroda.
Za parę dni prawdopodobnie będę wiedziała nieco więcej na temat ich sytuacji zdrowotnej i kondycyjnej i będzie można ściągnąć kwarantannę.
Dziewczyny są naprawdę fajne. Hozi jest trochę płochliwa, ale nadrabia urodą. Bardzo je lubię. Mam nadzieję, że dziewczyny mają swoich cichuch wielbicieli i niedługo znajdą się w swoim domku.
Wczorajsze fotki, takie na szybko:
Obrazek

Obrazek
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +21 w DT
Awatar użytkownika
doma2005
Miejscowość: szczecin
Kontakt:

Post autor: doma2005 »

Ale fajne dziewczyny :love:
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Amberka była wczoraj w Gdyni u okulisty (l.wet. Natalia Ziółkowska).
Dr robiła wpis w karcie odręcznie- nie odważę się przepisać, bo mogę wymyślić nową jednostkę chorobową. Ale: tak jak do tej pory myślałam, że problemem jest lewe oczko, bo jest wypchnięte, tak teraz się okazało, że jest inaczej. Lewe oko jest rzeczywiście duże, ale wg Dr to prawe oko jest za małe. Co więcej- jest ono nieco cofnięte, do tego powieka się nie domyka (brak odruchu powiekowego). Tak, że problem jest raczej neurologiczny. Być może są to szkody spowodowane EC i od badania w tym kierunku należałoby zacząć. Ale że świnka była niedawno przeleczona Fenbendazolem, trzeba chwilę odczekać, aby wynik był miarodajny. Jeśli będzie dodatni, to prawdopodobnie będziemy mieli przyczynę . Jeśli ujemny- można drążyć dalej i robić poważniejsze badania (TK), ale tak naprawdę poza wiedzą nic nam to nie da, więc nie wiem czy jest sens męczyć świnkę. Póki co jest żwawa, kontaktowa i ogólnie wesoła. Oby jej tak na zawsze zostało!
Dr zaleciła na to niedomykające się oczko żel Optixcare 3xdz. (dla nawilżenia)
Ze względu na cenę najpierw postanowiłam popytać, czy ktoś nie ma na zbyciu. Lub jakichś kropli z hialuronianem, najlepiej bez konserwantów.
Awatar użytkownika
Ewa i Michał
Prezes SPŚM
Miejscowość: Gdynia
Kontakt:

Post autor: Ewa i Michał »

A ten żel jest w ogóle w Polsce dostępny? Bo jak przegladam, to mi same zagraniczne stronki i sklepy wyskakują... :think:
Teoś,Rogerek,Jędrzejek,Bobiczko,Toficzek,Kubuś,Batmanek,Klusia,Chojraczek,Leoś,Liluś,Majeczka,Gajuszek,Misia,Batonik,Sherlock,Splinterek,Rodzyś,Fila,Pyrka,Klusek,Watson,Kartofel,Ziemniaczek,Piratka,Uszatek,Szaruś,Rakieta,Florka :candle:
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Dr mówiła, że go z Kanady ściąga i nie wiem, czy można u nas go kupić. Ale może istnieje tańszy zamiennik? Mają to być w każdym razie krople z hialuronianem.

Ed.20.08
Ewa i Michał zamówili Amberce żel do oka Thealos Duo Gel :buzki:
Póki co stosuję Vidisc, ma podobne działanie.
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”