raddichio to rodzaj cykorii, jest bardzo zdrowa. koper włosku również smaczny i dobry dla świnekDianaxx pisze:Mam problem. Nie jestem pewna czy można podawać świnkom morskim raddichio (to przecież rodzaj sałaty) i koper włoski. Moje dostają go prawie codziennie.
Sałata, cykoria itp...
Moderator: pastuszek
Re: Raddichio, koper włoski
-
- Miejscowość: Łowicz
- Kontakt:
Re: Sałata, cykoria itp...
Nasze świnki bardzo lubią cykorie,ale niewiem ile razy i po ile listków dziennie można dawac.speedy pisze:Gwarantuję, że zasmakuje - chyba nie znam żadnej świnki, która nie lubi cykorii
-
- Miejscowość: Górny Śląsk
- Kontakt:
mi idzie z jedna cykoria dziennie na dwie świnki.Bunia pisze:Nasze świnki bardzo lubią cykorie,ale niewiem ile razy i po ile listków dziennie można dawac.speedy pisze:Gwarantuję, że zasmakuje - chyba nie znam żadnej świnki, która nie lubi cykorii
Sądzę, że nie ma jakichś szczególnych ograniczeń, ale wszystkiego z umiarem - co za dużo, to niezdrowo
Ja zawsze podaję różne rodzaje warzyw i nie daję cały dzień tego samego.
Ja zawsze podaję różne rodzaje warzyw i nie daję cały dzień tego samego.
Mojemu Prosiakowi podaję zwykłą sałatę z warzywniaka, dokładnie wypłukaną rzecz jasna. Wcina jak szalony i jeszcze nigdy nie zachorował... Tak więc myślę, że możesz mu spokojnie podać sałatę, ale kupuj ją w sprawdzonych miejscach i dokładnie opłucz zanim pozwolisz się raczyć jej smakiem swojemu zwierzaczkowi.
Nie, nie i jeszcze raz nie: nie podawaj sałaty z warzywniaka - przecież oni ją biorą od plantatorów, bo taka jest tańsza (czyli utrzymująca się w standardzie, do jakiego klient jest przyzwyczajony), a jest tańsza, bo jest jej dużo i dużo się sprzedaje. A to znaczy, że jest bardzo nawożona i bardzo chroniona przed wszystkim, co mogłoby zmniejszyć bądź zanieczyścić zbiór. I nie, nie wypłuczesz tego świństwa, bo ono się kumuluje wewnątrz liści i od wewnątrz działa. Jak nie wierzysz, to poczytaj sobie instrukcję obsługi przeciętnego herbicydu. A sałata ma taką cechę, że wybitnie mocno chłonie i odkłada te wszystkie dobrodziejstwa z podłoża. Jak masz szczęście, to świnka dostanie ostrego zatrucia od razu, może uda się ją z tego wyciągnąć i na przyszłość już będziesz wiedziała, że sałaty niet. Jak nie masz szczęścia - świnka to je, nic jej nie jest i tylko się jej to wszystko w wątrobie i nerkach odkłada, odezwie się za parę lat - ale wtedy już niewiele będzie można zrobić.
Ja mojej śwince morskiej daję sałatę od czasu do czasu. Nie jest to może bardzo dobre dla świnki, ale nie choruję.Co do cykorii, to nie próbowałem.
popcorn
popcorn
Wie ktoś gdzie można kupić tą sałatę rzymską, ja już chyba wszędzie szukałam i nie mogę znaleźć, w żadnym markiecie, na żadnym straganie czy bazarku, ani na targu. Dlatego kupnej raczej nie podaję (chłopaki dostali kupną może ze 2 razy). Kupiłam nasionka i posiałam (co prawda nie rzymską, a jakąś inną), teraz mam zasianą po raz trzeci, ale słyszałam, że rzymska jest najlepsza.
Lidl/Biedronka, często mają fajne przeceny na rzymską. W warzywniakach i na bazarkach różnie z tym bywa, ale na ogół jest dość droga (pewnie dlatego nie zawsze jest - kiepsko schodzi).
U mnie w Biedronce nie mam na 100%. Mieszkam dosłownie 2 kroki od tego markietu, bywam tam praktycznie codziennie i nigdy jeszcze tam tej sałaty nie widziałam.
Co do Lidla, rzadko bywam, ale jak można tam kupić, to będę cześciej zaglądać.
Co do Lidla, rzadko bywam, ale jak można tam kupić, to będę cześciej zaglądać.