Sałata, cykoria itp...

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

kapuszek

Re: Raddichio, koper włoski

Post autor: kapuszek »

Dianaxx pisze:Mam problem. Nie jestem pewna czy można podawać świnkom morskim raddichio (to przecież rodzaj sałaty) i koper włoski. Moje dostają go prawie codziennie.
raddichio to rodzaj cykorii, jest bardzo zdrowa. koper włosku również smaczny i dobry dla świnek
Bunia
Miejscowość: Łowicz
Kontakt:

Re: Sałata, cykoria itp...

Post autor: Bunia »

speedy pisze:Gwarantuję, że zasmakuje - chyba nie znam żadnej świnki, która nie lubi cykorii :P
Nasze świnki bardzo lubią cykorie,ale niewiem ile razy i po ile listków dziennie można dawac.
oliwka
Miejscowość: Górny Śląsk
Kontakt:

Post autor: oliwka »

Bunia pisze:
speedy pisze:Gwarantuję, że zasmakuje - chyba nie znam żadnej świnki, która nie lubi cykorii :P
Nasze świnki bardzo lubią cykorie,ale niewiem ile razy i po ile listków dziennie można dawac.
mi idzie z jedna cykoria dziennie na dwie świnki.
speedy

Post autor: speedy »

Sądzę, że nie ma jakichś szczególnych ograniczeń, ale wszystkiego z umiarem - co za dużo, to niezdrowo ;)
Ja zawsze podaję różne rodzaje warzyw i nie daję cały dzień tego samego.
daga

Post autor: daga »

Mojemu Prosiakowi podaję zwykłą sałatę z warzywniaka, dokładnie wypłukaną rzecz jasna. Wcina jak szalony i jeszcze nigdy nie zachorował... Tak więc myślę, że możesz mu spokojnie podać sałatę, ale kupuj ją w sprawdzonych miejscach i dokładnie opłucz zanim pozwolisz się raczyć jej smakiem swojemu zwierzaczkowi. :)
lubię

Post autor: lubię »

Nie, nie i jeszcze raz nie: nie podawaj sałaty z warzywniaka - przecież oni ją biorą od plantatorów, bo taka jest tańsza (czyli utrzymująca się w standardzie, do jakiego klient jest przyzwyczajony), a jest tańsza, bo jest jej dużo i dużo się sprzedaje. A to znaczy, że jest bardzo nawożona i bardzo chroniona przed wszystkim, co mogłoby zmniejszyć bądź zanieczyścić zbiór. I nie, nie wypłuczesz tego świństwa, bo ono się kumuluje wewnątrz liści i od wewnątrz działa. Jak nie wierzysz, to poczytaj sobie instrukcję obsługi przeciętnego herbicydu. A sałata ma taką cechę, że wybitnie mocno chłonie i odkłada te wszystkie dobrodziejstwa z podłoża. Jak masz szczęście, to świnka dostanie ostrego zatrucia od razu, może uda się ją z tego wyciągnąć i na przyszłość już będziesz wiedziała, że sałaty niet. Jak nie masz szczęścia - świnka to je, nic jej nie jest i tylko się jej to wszystko w wątrobie i nerkach odkłada, odezwie się za parę lat - ale wtedy już niewiele będzie można zrobić.
popcorn

Post autor: popcorn »

Ja mojej śwince morskiej daję sałatę od czasu do czasu. Nie jest to może bardzo dobre dla świnki, ale nie choruję.Co do cykorii, to nie próbowałem.
popcorn
Majka745

Post autor: Majka745 »

Wie ktoś gdzie można kupić tą sałatę rzymską, ja już chyba wszędzie szukałam i nie mogę znaleźć, w żadnym markiecie, na żadnym straganie czy bazarku, ani na targu. Dlatego kupnej raczej nie podaję (chłopaki dostali kupną może ze 2 razy). Kupiłam nasionka i posiałam (co prawda nie rzymską, a jakąś inną), teraz mam zasianą po raz trzeci, ale słyszałam, że rzymska jest najlepsza.
lubię

Post autor: lubię »

Lidl/Biedronka, często mają fajne przeceny na rzymską. W warzywniakach i na bazarkach różnie z tym bywa, ale na ogół jest dość droga (pewnie dlatego nie zawsze jest - kiepsko schodzi).
Majka745

Post autor: Majka745 »

U mnie w Biedronce nie mam na 100%. Mieszkam dosłownie 2 kroki od tego markietu, bywam tam praktycznie codziennie i nigdy jeszcze tam tej sałaty nie widziałam.
Co do Lidla, rzadko bywam, ale jak można tam kupić, to będę cześciej zaglądać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”