Nitka(*) , Pałatka- DS__ Babsi, Lati, Inu, Danika- DS

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Nitka(*) , Pałatka- DS__ Babsi, Lati, Inu, Danika- DS

Post autor: silje »

Obrazek
Aktualnie do adopcji w tym wątku Nitka i Pałatka (mama i córka).
Poniżej cała ich historia

Do adopcji po diagnostyce, wyleczeniu i wykluczeniu ciąży (czyli najwcześniej na koniec lipca) dwie świnkodziewczyny z żyrardowskiej interwencji Fundacji Azyl dla Królików i Pogotowia dla Zwierząt. W jednym mieszkaniu, poutykane w ciasnych, ciemnych i brudnych klatkach żyły (a właściwie wegetowały i rozmnażały się) świnki morskie, króliki i szynszyle. Pseudohodowla, jakich pewnie jest wiele.. 10 czerwca pod opiekę SPŚM trafiło 92 świnek morskich, między innymi one: Nitka i Lati.
Jako że psehdohodowna miała na celu produkcję zwierząt- wszystkie samiczki miały kontakt z samcami i mogą być w ciąży.
Wszystkie też są leczone z inwazji pasożytów zewnętrznych (wszoły i roztocza), a w ostatnich badaniach zwierząt pochodzących z tej interwencji wyszła też kokcydioza.

Aktualne informacje:

Na początku Lati i Nitka mieszkały razem, ale kiedy okazało się że obie są w ciąży, a potem Lati urodziła maluszki- rozdzieliłam dziewczyny. Mieszkają sobie po sąsiedzku i myślę, że nie byłoby problemem połączenie ich na nowo.
Tak, że Nitka do adopcji najchętniej z jedną z córek, lub z (byłą) koleżanką Lati

* Imię świnki- Nitka
* Wiek świnki- ok. 6 mies (na czerwiec 2017)
* Płeć - samiczka
* Numer adopcyjny - 4179
* Informacje dot. adopcji zwierzęcia - do adopcji z Pałatką
* Stan adopcji- DS gosia-swiniowa, Bytom

Obrazek

Obrazek

* Imię świnki- Pałatka
* Wiek świnki- ur. 31.07 2018
* Płeć - samiczka
* Numer adopcyjny - 4288
* Informacje dot. adopcji zwierzęcia - do adopcji z mamą
* Stan adopcji- DS gosia-swiniowa, Bytom
Uwaga: Pałatka jest świnką karłowatą, najprawdopodobniej w skutek wady zw. krążeniem wrotno-obocznym. Możliwe, że nie osiągnie rozmiarów zdrowej świnki- ale czas pokaże.
Obrazek

* Imię świnki- Babsi córka Nitki
* Wiek świnki- ur. 31.07 2018
* Płeć - samiczka
* Numer adopcyjny - 4289
* Informacje dot. adopcji zwierzęcia - do adopcji najchętniej z mamą lub siostrą
* Stan adopcji- DS u Destiny , Kielce
Obrazek

* Imię świnki- Lati
* Wiek świnki- ok. 8 mies (na czerwiec 2017)
* Płeć - samiczka
* Numer adopcyjny - 4175
* Informacje dot. adopcji zwierzęcia - do adopcji córką (Daniką,Inu- lub obiema), z Nitką, ewentualnie do innej samiczki.
* Stan adopcji- DS Rosiczka, Toruń
Obrazek

Obrazek

* Imię świnki- Inu
* Wiek świnki- ur 18.07.2018
* Płeć - samiczka
* Numer adopcyjny - 4276
* Informacje dot. adopcji zwierzęcia - do adopcji z mamą Lati lub siostrą Daniką (lub obiema). Ewentualnie do innej samiczki.
* Stan adopcji- DS Danielgosia z ok. Wrocławia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

* Imię świnki- Danika
* Wiek świnki- ur 18.07.2018
* Płeć - samiczka
* Numer adopcyjny - 4277
* Informacje dot. adopcji zwierzęcia - do adopcji z mamą Lati lub siostrą Inu (lub obiema). Ewentualnie do innej samiczki.
* Stan adopcji- DS Danielgosia z ok. Wrocławia

Obrazek

Obrazek

Synek Ozi (nr adop. 4278) - do adopcji z kolegą Igorem viewtopic.php?f=99&t=8830
Obrazek

* Miejscowość, w której przebywają zwierzęta oraz u kogo- Sztum, silje
* Informacje dot. diety- Cavia Nature, trawa, siano i zioła, ogórek, jabłko, marchew, burak, seler itd.
* Kontakt do osoby, u której przebywa zwierzę- PW na forum, lub mail silje_xx@wp.pl
* Informację o tym, kto wydał zgodę na założenie wątku- ja

Adopcja na zasadach Stowarzyszenia- obowiązuje wizyta przedadopcyjna i podpisanie Umowy Adopcyjnej (http://forum.swinkimorskie.eu/pliki/umo ... na2013.doc)
Dla świnek staram się wybierać jak najlepsze domki- spokojne, odpowiedzialne, zapewniające przestronną klatkę (co najmniej 100cm długości), karmę wysokiej jakości oraz odpowiednią opiekę weterynaryjną.

Uwaga: nie kieruję się kolejnością zgłoszeń.

W trosce o dobro zwierzaków- nie wysyłam świnek w dalekie trasy (powyżej 300 km), chyba, że ich opiekun sam po nie przyjedzie, lub zapewni bezpieczny i zaufany transport.
Proszę zapoznać się z http://forum.swinkimorskie.eu/SPSM/inde ... &Itemid=88 i http://forum.swinkimorskie.eu/SPSM/inde ... &Itemid=83

Uwaga: jeśli okaże się, że Lati urodzi synków, a Nitka w ciąży nie będzie- będę preferowała ich adopcję w parze. Nie chciałabym, by któraś została sama.

Dziewczyny trafiły do mnie we większym stadzie, jednak Nitka była bardzo przeganiana przez Krajankę i Dumkę- stała się bardzo znerwicowana, piszczała bardzo przy próbie wzięcia na ręce. Mimo to szukała towarzystwa innych świnek. Z Lati dogadują się idealnie- obie są grzeczne, spokojne i zrównoważone.

Ale po kolei- poniżej cała historia:
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +21 w DT
Awatar użytkownika
doma2005
Miejscowość: szczecin
Kontakt:

Re: Nitka i Lati [Sztum]- adopcja wstrzymana

Post autor: doma2005 »

Biedne kruszynki :fingerscrossed: Straszne są te pseudohodowle, powinno byç prawo zakazujące takie działania.
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Nitka jednak też w ciąży..
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +21 w DT
Awatar użytkownika
zwierzur
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: zwierzur »

:fingerscrossed: :buzki:
Dobre chwile są jak wisienki na torcie...
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Dziś przed godz. 10.00 Lati urodziła trzy łaciate maluszki :love: . Wyglądają zdrowo :)
Mama zajęła się nimi tak fachowo, że jestem prawie pewna, że to nie jej pierwszy miot. Albo i natura + instynkt macierzyński w czystej postaci. Patrzałam, patrzałam i patrzałam... Lati jest tak ładnie oswojona, że zupełnie nie przejmowała się moją obecnością, po prostu robiła swoje.
Małe po dwóch godzinach już się rozłaziły po okolicy. Ciocia Nitka lekko zdezorientowana podchodziła i niuchała. Małe chodzą za nią też. Jeszcze ich nie wyciągałam i nie ważyłam. Niech obeschną i dojdą do siebie.
Awatar użytkownika
zwierzur
Kontakt:

Re: Nitka i Lati + 3 mikroświnki [Sztum]- adopcja wstrzymana

:buzki: Niech się zdrowo chowają.
Awatar użytkownika
sosnowa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

Brawo Lati! Oby Nitce też tak dobrze poszło.
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

sosnowa pisze:Brawo Lati! Oby Nitce też tak dobrze poszło.
No mówiłam jej właśnie: patrz i ucz się. Wkrótce się okaże ile zapamiętała.

Maluszki to najprawdopodobniej dwie dziewczynki i chłopiec. Waga urodzeniowa: 98, 102 i 106g, więc niezłe kluski ;)
Na razie jedna fotka robocza, zrobiona na szybko telefonem, kiedy wyciągnęłam maluchy na ważenie i sprzątnięcie klatki.
Obrazek
Awatar użytkownika
zwierzur
Kontakt:

Podobne do mamy! :love:
BiankaB
Miejscowość: Starogard Gdański
Kontakt:

Post autor: BiankaB »

Śliczne :buzki:
Świnia Inia z nami od 04.12.2016 :świnka1:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”