Samuraj i Katana DS [Nowy Dwór Gdański]

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

ODPOWIEDZ
Mk1609

Re: Samuraj i Katana DS [Nowy Dwór Gdański]

Post autor: Mk1609 »

VL CN zamiennie z CC żeby mieli różnorodność, siano się nie kończy. A z natkami mam delikatny problem i czasem muszę zwiedzić okoliczne dzielnice za pietruszką czy koperkiem o innych nie wspomnę.
Pocieszam się tylko tym że znalazłem 2 sklepy zoologiczne bezsieciowe co daje konkurencyjne ceny karm i innych rzeczy dla świntuszków.
boe22

Post autor: boe22 »

Ceny..warzywa i zielsko noszę do domu siatami, na ceny nic się nie poradzi. Dramy nie ma- pamiętam zimę, kiedy to ogórki kosztowały 30 zł, to było parę lat temu. Teraz są po 6. To była masakra. A taki kg starczał na 2 dni!
Jeżeli idzie o zoologi, no przy mojej średniej ilości świń bym zbankrutowała w sklepie stacjonarnym.
Druga rzecz, że 30 kg nie doniosłabym do domu :szczerbaty: .
Tak więc zamawiam online, przyjeżdża mi 20 kg siana, 10 karmy, zioła do tego. Zwykle płacę między 150-200 i mam święty spokój na chwilę :lol: .
Pytalam kiedyś w sklepie stacjonarnym, czy byłaby możliwość zamówienia mi 10 kg cn i ile by to kosztowało, to pani krzyknęła mi 250 zł....a ja płacę 85, a zdarza się mniej...
Przy Twoich 2 świniach wiadomo, że 10 kg nie zamówisz..a tak najtaniej.
Ja radzę poszukać w okolicy kogoś z kim mógłbyś na spółkę zamawiać o!
Swojego czasu dziewczyna, która adoptowała ode mnie świnkę, z każdego zamówienia brała ode mnie kg karmy, a w pobliskim sklepie za pół kg płaciła 2,5 x więcej...
Mk1609

49zl max za cn 2,5 kg.... Chłopcy 500g mają na 2tyg a na warzywa nie patrzę bo to nie tylko dla świntuszków. Z ilością też nie mogę przesadzać bo w piątkę mieszkamy na małym mieszkaniu więc mam ograniczoną przestrzeń przechowywania, sianka przecież nie zniosę do piwnicy, co innego z pelettem. Zaś w lato będę miał dostęp do warzyw z Pola więc musimy tylko zimę przetrwać. Na szczęście nie jest to większy problem.
Jeśli zaś chodzi o osoby mające świntuszków to inna sprawa, nie mam pojęcia kto w pobliżu ma takie zwierzątka, ale yorki znajdę niczym ślimaki po deszczu.
boe22

Post autor: boe22 »

Noo...ja tu sobie cwaniaczę, bo świnie własny pokój mają, to im te wory do pokoju nogą upycham :lol:
Na pewno jest na forum ktoś z Twojego miasta. Możesz w dziale 'Kupię', albo 'sprzedam' machnąć temat o kupnie na spółkę z kimś z tego samego miasta. Jakbyś znalazł chętnych na resztę kilogramów, to już masz żarcie za połowę ceny stacjonarnej.

Dobra...koniec żartów...muszę w końcu ruszyć d...i iść posprzątać świnie... :szczerbaty:
Mk1609

U mnie tylko córeczka ma swój pokój, bardziej do zabaw bo za grzyba nie chce w nim spać. My z żoną i świnkami dzielimy pokój. Na szczęście chłopcy mogą biegać po całym więc nie ma problemu z wybiegiem, ale i tak planuje zrobić im piętrową wille gdzie dół miałby około 160x75cm i góra tylko 60cm krótsza. A pod tym wszystkim szafkę na świnkowe rzeczy.
ViaCaVia
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: ViaCaVia »

Dzień dobry! Ale to Forum jest suuuper! :buzki: U moich świń zdecydowanie królowała cykoria i sianko :D Kciuki za Samuraja i Katanę. Od bezdomności pod monopolowym, do willi! ;) Przy odrobinie dobrych chęci i okazanego serca, świat znowu jest piękny! :peace:
Mk1609

Nie umiał bym tego inaczej ująć.
Chłopcy popcornują w przerwach między jedzeniem a spaniem, wnioskuje z tego że im dobrze, choć moim zdaniem wymóg klatki 100cm minimum dla 2 świntuszków to bardzo mało. Patrzę na nich i widzę jakby się gnietli niczym sardynki w puszce.
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Kontakt:

Post autor: porcella »

Jak popcornują, to na pewno im dobrze! :like:

O pożytkach z kapustnych były już dyskusje w wątkach żywnościowych, więc nie truję więcej, tylko wspomnę, że wzdymają krzyżowe gotowane - surówki nie. Za to mają dużo witaminy C.
Granulat też podaję, zależy komu jaki...
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Mk1609

Staram się dawać wszystko co nie szkodzi, i ma dużo witamin, przede wszystkim robię wszystko co mogę żeby mieli jak najlepiej. Choć wiele się dopiero uczę, po ponad 10 letniej przerwie widzę dużo nowych i zaskakujących informacji.

To mnie nie przeraża, wręcz jeszcze bardziej nakręca żeby poznać bliżej zwierzaki.
ViaCaVia
Kontakt:

Post autor: ViaCaVia »

No właśnie! Mimo, iż znam troszkę świnkowy świat, sporo się z Forum nauczyłam! No i spotkać, nawet wirtualnie, innych świnkomaniaków - bezcenne! :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”