Gruszka i muszki owocówki [Olsztynek]

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aussie.
Miejscowość: Olsztynek
Kontakt:

Gruszka i muszki owocówki [Olsztynek]

Post autor: Aussie. »

Obrazek

- imię świnki: Gruszka
- płeć świnki: samica
- waga: 960g
- adopcyjny numerek: 3844
- miejscowość, w której przebywa zwierzę, oraz u kogo: Olsztynek, Aussie
- historia zwierzęcia, przebyte choroby: świnka z prywatnej adopcji
- informacje dot. diety: Karma Cavia Nature i Cavia Complete, sianko, wszystkie podstawowe warzywa i owoce
- stan adopcji: JUŻ W DS - do adopcji z Mango
- kontakt do osoby, u której przebywa zwierzę pw oraz e-mail: ulaptaszkowska@wp.pl
- informacja o tym kto wydał zgodę na założenie wątku: Jolka

Obrazek

- imię świnki: Agrest
- płeć świnki: samiec
- adopcyjny numerek: 3845
- historia zwierzęcia, przebyte choroby: córcia Gruszki
- informacje dot. diety: Cavia Complete, sianko, powoli uczą się wszystkich warzyw i owoców.
- stan adopcji: JUŻ W DS
- kontakt do osoby, u której przebywa zwierzę pw oraz e-mail: ulaptaszkowska@wp.pl

Obrazek

- imię świnki: Mango
- płeć świnki: samiczka
- adopcyjny numerek: 3846
- historia zwierzęcia, przebyte choroby: córcia Gruszki (do adopcji z Gruszką lub do innej samiczki)
- informacje dot. diety: Cavia Complete, sianko, powoli uczą się wszystkich warzyw i owoców.
- stan adopcji: JUŻ W DS - do adopcji z Gruszką

Obrazek

- imię świnki: Śliwka
- płeć świnki: samica
- adopcyjny numerek: 3860
- historia zwierzęcia, przebyte choroby: córcia Gruszki
- stan adopcji: JUŻ W DS

Obrazek

Grusia jest młodą samiczką ze sklepu zoologicznego. Zgłosiła się do nas dziewczyna, która pracuje w sklepie i zapytała czy możemy dziewczynkę zabrać bo nie chce by tam rodziła.. Ciasno mam już w pokoju ale nie było wyjścia, trzeba było małą zabrać :idontknow: .

Gruszka jest sympatyczną, trochę wystraszoną dziewczynką. Lubi smyranie po pleckach, bierze jedzenie z ręki i wkiczy na odgłos reklamówki :lol: . Spokojnie i (nie)cierpliwie czekamy na, mam nadzieję, szczęśliwy poród i zdrowe dzieci :). Trzymanie kciuków bardzo wskazane :fingerscrossed: :fingerscrossed: .
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2018, 10:45 przez Aussie., łącznie zmieniany 7 razy.
Już w DS: Salsa, Rumba, Mamba, Samba, Mała Mi, Panna Migotka, Elwirka, Frania, Lazio, Milky, Poziomka, Marysia +41
Za TM: Pestka [*] Płatek [*] Eklerka [*]
Zapraszam do nas:
Obrazek
Awatar użytkownika
Aussie.
Kontakt:

Re: Gruszka - młoda mama Ad.Wstrzymana [Olsztynek]

Grusia je jak oszalała, warzywa znikają w ilościach hurtowych. Mloda w przeciagu kilku dni przybrala przeszło 100g, a maluchy kotłują się w środku jak opętane :D. Bardziej obeznani w temacie mówią, że dzieci przyjdą na Świat do konca tego tygodnia :love: . Trzymajcie proszę kciuki, szczęśliwy poród oraz zdrowie Gruszki i maluszków :fingerscrossed: :fingerscrossed: .
Już w DS: Salsa, Rumba, Mamba, Samba, Mała Mi, Panna Migotka, Elwirka, Frania, Lazio, Milky, Poziomka, Marysia +41
Zapraszam do nas:
Obrazek
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Trzymamy :fingerscrossed:
Piękna Gruszeczka :love:
Obrazek
Mk1609

Post autor: Mk1609 »

:fingerscrossed: za zdrowie poród i nowy DS.
Awatar użytkownika
Aussie.
Kontakt:

No i wywołałam :D. Mamy trzy piekne węgielki. Dwie rozetki, jeden łysolek. Wagi urodzeniowe ładne, zarówno mama jak i dzieci czują się dobrze :love: .
Zapraszam do nas:
Obrazek
boe22

Post autor: boe22 »

Jak to- rozetki+ łysolek...czy to możliwe?
Awatar użytkownika
Aussie.
Kontakt:

Czy to pytanie retoryczne :D? Mam co najmniej trzy dowody na to, że tak :lol: :love: .
Zapraszam do nas:
Obrazek
boe22

Post autor: boe22 »

Ja się na tym akurat kompletnie nie znam :redface:
Nigdy nie rozmnażałam...
A w związku z tym, że całe życie mam tylko samców( nawet jak jeszcze byłam dt), to co ja mogę biedna wiedzieć o rozmnażaniu i porodach u świnek.
Wiem tyle, że na pewno bocian nie przyniósł :lol:
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

Są od tego specjaliści, to się chyba nazywa, że świnka jest nosicielem skinny, brzmi to jak nazwa choroby, ale nie jest szkodliwe :-) Gratulacje!
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Moreni

Post autor: Moreni »

boe22 pisze:Jak to- rozetki+ łysolek...czy to możliwe?
Możliwe, możliwe - geny warunkujące obecność włosa nie są w ogóle powiązane z tymi, które odpowiadają za tegoż włosa strukturę. Krótki wstęp do genetyki: każdą cechę organizmu warunkują dwa allele genu. Allele mogą mieć wiele wariantów, ale każdy organizm ma tylko dwa "sloty", więc w jednym organizmie więcej niż dwa allele wystąpić nie mogą. Gen skinny ma tylko dwa allele - dominujący, czyli świnka ma włosy i recesywny, czyli świnka jest łysa. Jednak ponieważ allel "łysy" jest recesywny, słabszy, potrzeba aż dwóch jego kopi, żeby uzyskać łysą świnkę. Świnki, które mają w swoich "slotach" jeden allel dominujący "futrzasty" i jeden recesywny "łysy" same są owłosione - to właśnie nośniki genu skinny. Mogą dać łyse potomstwo, jeśli skrzyżować je z innym nośnikiem lub łysolem. Co w przypadku świnek takich jak Gruszka jest złą wiadomością, bo oznacza, że została pokryta przez bardzo blisko spokrewnionego samca.

Przepraszam, musiałam...

W ogóle kolejny łysolek blisko, a ja ciągle nie mam woliery :( Oby okazał się samcem. No i czekam na fotki.;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”