Wypadająca sierść wokół oczka

Moderator: Dzima

Regulamin forum
"Proszę, znaj mnie i moje zwyczaje. Jak każda inna żywa istota, mogę zachorować. Jednak w odróżnieniu od drapieżników, ja ukrywam swoją chorobę i słabość, aby przeżyć. Twoim obowiązkiem jest pilnować mojej wagi i wiedzieć, czy nie zmarzłam albo się nie przegrzałam. Znaj moje ciało i dotyk mojej sierści. Znaj błysk moich oczu i wrażliwość moich uszu. Zauważ, kiedy podupadam na zdrowiu. Dla mojego dobra, znaj mnie."

1. Przed utworzeniem nowego tematu sprawdź przy pomocy wyszukiwarki czy temat był już poruszany na forum - jeśli temat już istnieje postaraj się kontynuować wątek
2. Określ rzeczowo tytuł nowego wątku - tematy w stylu: "Pomocy !!!", "Mam problem ..." utrudniają innym użytkownikom korzystanie z forum
3. Do bezpośredniego kontaktu z innymi użytkownikami używaj skrzynki prywatnych wiadomości, ewentualnie shotbox'a.
ODPOWIEDZ
Spicy78

Wypadająca sierść wokół oczka

Post autor: Spicy78 »

Witajcie. Mam problem z jedną z moich swinek. Zacznę może od tego, że świnki musiały z nami niestety odbyć podróż do Polski na święta i z powrotem bo nie mieliśmy ich z kim zostawić. Starałam się zapewnić im ciepło i spokój w samochodzie. Dojechaliśmy, wszystko było dobrze, jednak zauważyłam już zmianę zachowania u jednej świnki. Nie bardzo chciała jeść , siedziała nastroszona w klatce i chudła. Wystraszyłam się, że to trzinowce bo już raz miała przycinane, więc pojechałam z nią do weterynarza - ten po oględzinach stwierdził , że ze swiniakiem wszystko w porządku a utrata apetytu może być spowodowana zmianą otoczenia. Obserwowałam ją kilka dni i nic się nie zmieniło, poza tym, że troszkę jadła. W domu był zresztą duży gwar i huk jak to na święta , dzieci glaskaly świnki itp co je stresowalo , bo wiadomo - obce osoby.
No ale do rzeczy- w ostatni dzień przed wyjazdem zauważyłam że u świniaka coś dziwnego dzieje się z oczkiem, zaczęło mu ropieć i wypada sierść wokół niego, oko jest też bardziej wypukłe niż drugie. Nie mogłam już się udać do weterynarza bo był to Nowy Rok . Po powrocie do DE swiniak odżył, bawi się, biega, je, leży w ulubionym hamaczku więc jest ok ale z okiem się nie poprawiło. Co to może być ? I jak mu pomóc?
Dodam , że do najbliższego weterynarza mam 100 km więc jeśli nie byłoby potrzeby to nie chciałabym stresowac znów świnki podróżą. :) Jeśli trzeba to mogę wstawić zdjęcie.
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Re: Wypadająca sierść wokół oczka

Post autor: kimera »

Obawiam się, że to może być ropień zęba przedtrzonowego lub trzonowego, co powoduje ból i ucisk na oko. Trzeba wykonać bardzo dobre, cyfrowe zdjęcie rtg głowy świnki i zajrzeć do paszczy, ale to musi wykonać specjalista, bo zwykły wet może nie wykryć problemu.
Z reguły pomaga w takich sytuacjach spiłowanie przerośniętych zębów, podanie antybiotyku i środka przeciwbólowego, co pozwala śwince spokojnie jeść. Nie można dopuścić do pogorszenia stanu, bo może się okazać konieczne usunięcie zęba lub oka!
Spicy78

Post autor: Spicy78 »

Ojej nie wiedziałam, że to aż tak poważna sprawa może być :( w takim razie poszukam jakiegoś dobrego weta. A póki co powinnam jej przemywać to oczko czymś? Czy najlepiej zostawić?
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Niepokojący jest wytrzeszcz oka, co sugeruje jakąś poważną chorobę. Wypadanie sierści wokół oka może być wynikiem grzybicy, ale być może także wydzieliny wypływającej z podrażnionego oka. Akurat to nie jest nic groźnego. Życzę z całego serca, aby po wizycie u weterynarza okazało, że myliłam się, co do oka i zębów, i cała dolegliwość to jakiś drobiazg...
Powieki najbezpieczniej przemywać zwykłym fizjologicznym roztworem soli, jest łagodny i na pewno nie podrażni spojówek. Sól fizjologiczną najlepiej kupić w aptece, jest to 0,9 % roztwór zwykłej soli NaCl w sterylnej wodzie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Choroby i Problemy”