Zainstalowałam sobie aplikację, podliczającą wartości kaloryczne posiłków i okazało się, że mimo pięciu sytych posiłków i przekąski ledwo co zapewniam sobie minimum energetyczne...
Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma
AAAAA! @Kimero! W życiu!!!! żyto i owies zawierają gluten! Nie wolno!!! Pszenica, jęczmień, żyto zawierają gluten. Na 100%, choć w różnych proporcjach. Owies jest dyskusyjny, polski uważa się za glutenowy, ponieważ jest bardzo zanieczyszczony jęczmieniem.kimera pisze: Domowy chleb lub bułeczki z mąki żytniej lub żytnio-owsianej są bezglutenowe i bardzo smaczne. Piekłam żytni chleb, jest płaski, twardy, gliniasty i bardzo smaczny. Długo pozostaje świeży.
Babeczki/chlebki pieczone w słoikach. Przepis z pamięci, oryginał na stronie dla bezglutenowców. https://cookit.pl/przepis/208341/-+sere ... tina+India
W ich skład wchodziła mąka żytnia i owsiana ( ja robiłam tylko z pszennej), dojrzałe banany, proszek do pieczenia, jajko podzielone na żółtko i pianę z białka, twarożek Arla Apetina India z papają i czarnuszką. Do tego suszone owoce i orzechy, jeśli chlebek jest na słodko, zioła, czosnek, papryka, pestki, jeśli na słono. Ciasto wlewamy do foremek nasmarowanych tłuszczem i posypanych pestkami i ziołami. Foremką może być słoik, jeśli jest w kształcie walca, jak np. po pasztecie firmy Szubryt. Pieczemy chlebki około pół godziny, aż wyrosną i się zrumienią. Można je przechowywać w słoikach!