Zorganizowana pomoc świnkom

Dyskusje niekoniecznie o świnkach.

Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
magmagpie

Zorganizowana pomoc świnkom

Post autor: magmagpie »

Dziś w domku MAS pojawiły się ostatnie wyczekiwane maluchy. Stan swinek oscyluje w domku MAS w okolicy 35- 37 sztuk.
Od marca, gdy zaczęłam wspomagać MAS w adopcjach wydałyśmy do dobrych domków ponad 70 świnek. Za każdą adopcją jest ciężka praca MAS w pozyskiwaniu, utrzymaniu i wydawaniu świnek oraz moja jako pośrednika. Maluchy które dziś przyszły na świat, są ostatnimi świnkami jakie będę obsługiwała na forum dla MAS. Potem -z racji zobowiązań zawodowych jak i choroby dziecka przestanę wspierać działania MAS i SPŚM czynem.
Chcę się podzielić uwagami, jakie przez ten krótki ale intensywny czas powstały w skutek doświadczeń, jakie miałyśmy

*SPŚM jako stowarzyszenie dysponuje możliwością inicjatywy ustawodawczej. Tylko wtedy, gdy ustawowo los zwierząt będzie zabezpieczony będzie możliwość pomocy zwierzątkom w potrzebie, bo gdy będzie zakazana nielegalna niezarejestrowana hodowla - będzie możliwość współdziałania z policją, celem likwidacji hodowli. Jest to cel długofalowy, ale możliwy do zrealizowania, uważam że w 5 letnim okresie planu rozwoju stowarzyszenia powinno to być priorytetem. Zakaz podawania świnek jako karma dla zwierząt, zakaz sprzedawania mrożonych świnek jako karma dla zwierząt (węży) będzie podstawą ukrócenia męki tych zwierząt w pseudohodowlach pokarmowych! Zakaz posiadania tych zwierząt w mini zoo skończy plagę jesiennego wysypu chorych i zapłodnionych zwierząt na naszych stronach. Takie rzeczy tylko z poziomu ustawowego, więc nie ważne jak trudno i jak długo, im szybciej zaczniemy tym szybciej to się stanie! Tak samo zakaz eksperymentów medycznych, z jednej strony cudownie ratujemy życie labolatoryjnym zwierzątkom, ale tak naprawdę ile z nich odchodzi w cierpieniach wskutek zabiegów??

*Status organizacji pożytku publicznego powinien zostać uzyskany celem pozyskania za dwa lata wpływów z odpisów podatku.

*jako stowarzyszenie jest możliwość uzyskania wsparcia ze strony Unii Europejskiej, jeżeli ktoś ma siły i wiedzę jak pomóc, być może zechciałby pomóc stowarzyszeniu to zrobić. Koszty leczenia to tylko jedna strona rachunków, inne to : pozyskanie ściółki i pożywienia, utylizacja odpadów, koszty prowadzenia serwisu ze zdjęciami i samego forum. Bądźmy szczerzy. Posiadanie ponad 30 świnek pod opieką i wożenie towarzystwa na leczenie czasem i 80 km, prewencyjne zabiegi przeciw pasożytom nowo przyjętej partii, żeby zaraza nie rozeszła się na wszystkich mieszkańców DT jest czasochłonne i kosztowne, prawie jak praca na pół - cały etat, pasja i miłość to jedno, ale wsparcie finansowe chociażby na marchew i ogórki oraz ściółkę było by cudowną opcją, na którą teraz, wraz ze skromnymi środkami SPŚM nie stać.

*współdziałania z dużymi sieciami handlowymi. Gdyby popatrzeć globalnie, mamy zderzenie z betonem producentów produkujących karmę i opłacających sieciom miejsce na półkach, stąd niezbyt dobre dla świnek karmy są szeroko polecane w sklepach. Ale SPŚM to też marka, uważam, że celem działania stowarzyszenia powinien być stan, gdzie nie handlują w sklepach zwierzątkami (tak niewiele zarabiają na tym). Takie sklepy mogły by sprzedawać rekomendowane przez SPŚM wyprawki, które uprawniały by do adopcji w skróconej formie WPA .Być może rozmowy SPŚM z polskimi producentami i znak Rekomendowane przez SPŚM sprawiło by, że na półki szerzej trafiły by produkty odpowiednie dla swinek. W tej chwili to tylko pomysł, idea, ale to może stać się faktem, o ile ktoś zechce wcielić ją w życie. SPŚM zyskałby też reklamę jako miejsce, gdzie zwierzątko można przygarnąć

Jest dużo świnek w potrzebie i nie da rady wszystkim pomóc, w warunkach gdy brak rozwiązań systemowych.
Osobiście sama z uwagi na zmiany w życiu rodzinnym i zawodowym, gdzie naprawdę muszę mieć dużo czasu z racji choroby dziecka nie jestem w stanie wesprzeć bardziej działań SPŚM, nie mniej, miałam w życiu epizod gdy pracowałam dla dużej korporacji wiem, że drogę do "nierealnych" pomysłów można podzielić na kilka, realnych etapów które prowadzą do zrealizowania planu. Więc mam apel, żeby planować szeroko i działać szeroko, bo wszystkich nas łączy pragnienie pomocy zwierzętom.

Magmagpie
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Zorganizowana pomoc świnkom

Post autor: porcella »

Z najwyzszym szacunkiem. Napisalas, co trzeba zrobic - i odchodzisz.
Problem w tym, ze kazda z tych rzeczy wymaga zaangazowania i ciezkiej, nierzadko rowniez papierkowej pracy, obycia w administracji wszelkiego rodzaju itp. SPSM w obecnym skladzie jest za slabe, zeby poradzic sobie z tymi sprawami. Jestesmy zespolem roboczym, a nie ustawodawczym.
Jezeli wiesz, jak to robic - rób. Z radością przyjmiemy Cię jako czlonka i wykorzystamy Twoja wiedze i checi. Myślę, ze Zarząd podzieli moją opinię.
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
magmagpie

porcella pisze:Z najwyzszym szacunkiem. Napisalas, co trzeba zrobic - i odchodzisz.
Problem w tym, ze kazda z tych rzeczy wymaga zaangazowania i ciezkiej, nierzadko rowniez papierkowej pracy, obycia w administracji wszelkiego rodzaju itp. SPSM w obecnym skladzie jest za slabe, zeby poradzic sobie z tymi sprawami. Jestesmy zespolem roboczym, a nie ustawodawczym.
Jezeli wiesz, jak to robic - rób. Z radością przyjmiemy Cię jako czlonka i wykorzystamy Twoja wiedze i checi. Myślę, ze Zarząd podzieli moją opinię.
Masz rację, napisałam i powinnam wdrożyć, niestety kolejny raz moja córka ma bardzo ciężką chorą córkę na chorobę układową która wymaga zaangażowania dużo większego niż normalnie, mocno koliduje to z pracą jak i pasją, więc mimo chęci muszę ograniczyć zaangażowanie. Dziecko i jego zdrowie ma pierwszeństwo
Awatar użytkownika
pucka69
Wiceprezes ds. finansowych
Miejscowość: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

Post autor: pucka69 »

Jasne że tak, trzymamy kciuki za zdrowie córci! :fingerscrossed:
Niestety, my, członkowie SPŚM również mamy nasze prace zawodowe i/lub i szkoły, dzieci i mężów/żony, starych rodziców, problemy z teściami, własnymi zwierzętami, mieszkaniowe oraz inne i nie możemy się poświęcić Stowarzyszeniu bardziej niż się poświęcamy. Prowadzenie Stowarzyszenia/Fundacji to praca na pełen etat - tylko - z czego wtedy żyć?
Obrazek
magmagpie

pucka69 pisze:Jasne że tak, trzymamy kciuki za zdrowie córci! :fingerscrossed:
Niestety, my, członkowie SPŚM również mamy nasze prace zawodowe i/lub i szkoły, dzieci i mężów/żony, starych rodziców, problemy z teściami, własnymi zwierzętami, mieszkaniowe oraz inne i nie możemy się poświęcić Stowarzyszeniu bardziej niż się poświęcamy. Prowadzenie Stowarzyszenia/Fundacji to praca na pełen etat - tylko - z czego wtedy żyć?
Dziękuję za kciuki

i właśnie dlatego, co napisałaś, że każdy ma coś na głowie, myślę, że jak już jest taka struktura i marka czas pomyśleć co dalej, jaki jest kolejny krok w rozwoju organizacji. Są fundacje, które zajmują się pomocą zwierząt, gdyby udało się pozyskać pieniądze w odpisów podatkowych i z unii, pewnie udało by się wygospodarować pieniądze na osobę która zajmowała by się prowadzeniem szerszych akcji typu dążenia do zmian legislacyjnych, nawiązywaniem kontaktów z producentami i sieciami sklepów celem poprawy asortymentu, ograniczenia sprzedaży zwierząt

obecna formuła na tle popularności SPŚM, zwłaszcza jeśli chodzi o ilość zwierząt, jaką możemy efektywnie ratować powoli ulega wyczerpaniu. W wolontariacie można trzymać do 10-15 świnek, a ostatnio tych zwierząt w potrzebie jest dużo więcej. Domy tymczasowe, które mają wiecej niż 30 świnek potrzebują szerokiego wsparcia, także w wyadoptowywaniu zwierząt, bo podziwiam Siljie, która ogarnia pracę, świnki (chorujące) wątki swoich DT I DS świnek i przenosi inne wątki na forum. Uważam też, że na dłuższą metę taka "eksploatacja " opiekunów DT bez dużego wsparcia może prowadzić do wypalenia z wyczerpania.

Mając doświadczenie we wdrażaniu i rozwijaniu projektów wiem, że taka ilość świnek jaką obecnie SPŚM ratuje i może ratować więcej, wymaga już innego, nowatorskiego spojrzenia, celem ochrony tych, którzy walczą jak Siljie na pierwszej lini frontu.

z racji sytuacji osobistej, zamiast wspomagać czynem mogę jedynie proponować rozwiązanie, ale niestety nie zależy odemnie już co dalej
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Kontakt:

No dobrze, ale głowę masz czynną. Brakuje nam kogoś, kto by to ogarniał.
Jak nie teraz, to za jakiś czas?
magmagpie

porcella pisze:No dobrze, ale głowę masz czynną. Brakuje nam kogoś, kto by to ogarniał.
Jak nie teraz, to za jakiś czas?
jeżeli mojej córce się poprawi, czemu nie? na razie jednak całą moją kreatywność umysłu kieruję na próbę wynalezienia co jest przyczyną problemów córki, a że już ma grube historie za plecami, nikt nie wie, co robić, więc żeby nie rozpaczać stukam do kolejnych specjalistów. naprawdę z trudem ogarniam wątki MAS
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Kontakt:

Jako stara celiaczka i matka celiaczki (wykryte w dorosłości, leczone alergie, podejrzenie mukowiscydozy) rozumiem Cię świetnie i trzymam kciuki!
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Kontakt:

Sory, że post pod postem, ale:
https://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju ... 88336.html

Zmiany w przygotowaniu.
Może coś spróbujemy wrzucić?
magmagpie

porcella pisze:Sory, że post pod postem, ale:
https://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju ... 88336.html

Zmiany w przygotowaniu.
Może coś spróbujemy wrzucić?
Myślę, że to dobra okazja :D
a tak na serio, to brak humanitarnego uśmiercania jest np podczas karmienia węży świnkami no i w ogóle to bestialstwo leży mi mocno na sercu.
myślę że stowarzyszenie ma szanse wniesienia jakieś uwagi i rozszerzenia ochrony na gryzonie a zwłaszcza świnki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze sprawy”