Odrobaczanie
Moderator: Dzima
Regulamin forum
"Proszę, znaj mnie i moje zwyczaje. Jak każda inna żywa istota, mogę zachorować. Jednak w odróżnieniu od drapieżników, ja ukrywam swoją chorobę i słabość, aby przeżyć. Twoim obowiązkiem jest pilnować mojej wagi i wiedzieć, czy nie zmarzłam albo się nie przegrzałam. Znaj moje ciało i dotyk mojej sierści. Znaj błysk moich oczu i wrażliwość moich uszu. Zauważ, kiedy podupadam na zdrowiu. Dla mojego dobra, znaj mnie."
1. Przed utworzeniem nowego tematu sprawdź przy pomocy wyszukiwarki czy temat był już poruszany na forum - jeśli temat już istnieje postaraj się kontynuować wątek
2. Określ rzeczowo tytuł nowego wątku - tematy w stylu: "Pomocy !!!", "Mam problem ..." utrudniają innym użytkownikom korzystanie z forum
3. Do bezpośredniego kontaktu z innymi użytkownikami używaj skrzynki prywatnych wiadomości, ewentualnie shotbox'a.
"Proszę, znaj mnie i moje zwyczaje. Jak każda inna żywa istota, mogę zachorować. Jednak w odróżnieniu od drapieżników, ja ukrywam swoją chorobę i słabość, aby przeżyć. Twoim obowiązkiem jest pilnować mojej wagi i wiedzieć, czy nie zmarzłam albo się nie przegrzałam. Znaj moje ciało i dotyk mojej sierści. Znaj błysk moich oczu i wrażliwość moich uszu. Zauważ, kiedy podupadam na zdrowiu. Dla mojego dobra, znaj mnie."
1. Przed utworzeniem nowego tematu sprawdź przy pomocy wyszukiwarki czy temat był już poruszany na forum - jeśli temat już istnieje postaraj się kontynuować wątek
2. Określ rzeczowo tytuł nowego wątku - tematy w stylu: "Pomocy !!!", "Mam problem ..." utrudniają innym użytkownikom korzystanie z forum
3. Do bezpośredniego kontaktu z innymi użytkownikami używaj skrzynki prywatnych wiadomości, ewentualnie shotbox'a.
Odrobaczanie
Czy każda nowo kupiona świnka w sklepie zoologicznym powinna być standardowo odrobaczona? Mój weterynarz twierdzi że nie. Ale świnka ma ewidentnie jakiś problem, dziwnie skacze i biega po klatce. Miała wszoły na sierści ale już została z nich wyleczona. Ale skacze nadal.
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Re: Odrobaczanie
świnki skaczą, kiedy są szczęśliwe i zdrowe.
Skąd wiesz, że nie ma już wszołów? Dostała lek na wytępienie pasożytów w futerku? Jeśli nie, warto podać. W takim sensie "odrobaczać" powinno się wszystkie świnki niewiadomego pochodzenia, szczególnie ze sklepów zoologicznych.
Skąd wiesz, że nie ma już wszołów? Dostała lek na wytępienie pasożytów w futerku? Jeśli nie, warto podać. W takim sensie "odrobaczać" powinno się wszystkie świnki niewiadomego pochodzenia, szczególnie ze sklepów zoologicznych.
Po zakupie w sklepie świnka skakała, drapala się i przy tym żałośnie piszczała. Weterynarz wypatrzył wszoły na sierści wszoły i spryskał futerko jakimś preparatem. Po tygodniu na kontroli stwierdził że wszołów już nie ma ale świnka nadal nam skakała wiec powiedział że może męczą ją jeszcze inne pasożyty i dał zastrzyk z jakiegoś silniejszego środka. Jesteśmy już po drugim zastrzyku a świnka nadal skacze. Nie znam się ale nie wygląda jakby robiła to specjalnie. Najbardziej wieczorami. Biega wokół klatki i skacze, podrzuca głową i zadkiem. Tak się zastanawiam że skoro futerko ma już ok to może ma jeszcze jakieś pasożyty w środku ale wet nie chce odrobaczyć.
- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Po pierwsze zmienić weterynarza, niekompetentny...
Świnki skaczą jak są szczęśliwe, lub pozbywając się zbędnych emocji, tkz. "popcorning", radzę zobaczyć jak to wygląda na Youtubie i porównać sobie.
Podawać jakiekolwiek zastrzyki bez uzasadnionej przyczyny..? Co to za wet...
Świnki skaczą jak są szczęśliwe, lub pozbywając się zbędnych emocji, tkz. "popcorning", radzę zobaczyć jak to wygląda na Youtubie i porównać sobie.
Podawać jakiekolwiek zastrzyki bez uzasadnionej przyczyny..? Co to za wet...
Ale to naprawdę nie wygląda na szczęście ale jakby jej cos przeszkadzało
- Bulletproof
- Kontakt:
Dobrze ci radzę ZMIEŃ WETA I TO NATYCHMIAST!!!!! Jak można w ciemno dawać zastrzyki zwierzęciu nie mając żadnej wiedzy o jego zachowaniu,bytowaniu i leczeniu
Dobrze że pan wet nie wymyślił operacji na popcorning 

Wszoły miała na pewno bo sama widziałam na futerku. Ale po spryskaniu preparatem zniknęły. Więc może zastrzyki faktycznie niepotrzebne. Weterynarz się pytał czy się czochra i drapie ale wyraźnie powiedziałam że nie czochra tylko skacze.
- Bulletproof
- Kontakt:
Na forum masz listę polecanych weterynarzy. Ten jest kompletnie niekompetentny! Świnkom każda odrobina źle dobranego leku może zaszkodzić i skończyć śmiercią!