Ośmioro wspaniałych - w tym 5 małych prosiakowych panienek

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zuzia&Władzia
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Ośmioro wspaniałych - w tym 5 małych prosiakowych panienek

Post autor: Zuzia&Władzia »

Witam wszystkich. Zarejestrowałam się już jakiś czas temu a forum podglądam od lipca. Dokładniej od momentu kiedy z ust mojego męża padło "Może weźmiemy świnkę morską? Nigdy żadnej nie miałem a wydają się takie kochane"
Ja miałam. Dwa razy nie trzeba było powtarzać.
Długo się zastanawialiśmy czy wybrać się do hodowli a może adoptować? Prawie kupiłam małego samczyka na OLX. Na szczęście do tego nie doszło bo nie mieliśmy dla niego kompletnie nic prócz otwartego serducha.
Zaczęło się kompletowanie wyprawki. W sklepach zoologicznych widzieliśmy dużo świnek ale nawet na nie nie patrzyliśmy. Do czasu aż w jednym mąż zobaczył świnkę podobną do US Teddy. Pani powiedziała ,że to samiczka mająca "nie więcej niż pół roku". Mój mąż powiedział ,że to Zuzia...i pojechała z nami do domu.
Obrazek
Zuzia teraz.

Obrazek
Podczas spaceru znalazła,zasikała i przejęła psią poduszkę. Cała Zuzia.

Niecały tydzień później pocztą pantoflową dotarło do nas ,że ktoś oddaje świnki. Pojechaliśmy zobaczyć bo Zuzi przyda się towarzysz a takiej śwince kochający domek. Okazało się ,że były dwie,do tego to maluszki. Wstępnie zarezerwowana rozetka i jak się okazało - nasza nowa córcia Władzia ,której sierść z dnia na dzień jest coraz dłuższa.
Obrazek
Władzia jakieś 3 tygodnie temu.

Obrazek
Obie panny się poznają.

Obrazek
Razem w tunelu podczas pierwszych wspólnych wybiegów.

Obrazek
W pierwszej klatce.

Zastanawialiśmy się gdzie możemy postawić większą klatkę. Odpowiedź brzmiała- nigdzie. Mąż rozebrał więc pół regału ;) To jednak nie załatwiło sprawy bo miejsce było niewymiarowe. Długości mogłaby być nawet i 160 ale na szerokość góra 60. 120x60 by na dwie świnki wystarczyła ale mieliśmy dodatkowe 0,4m zapasu. Takich klatek nie robią więc zebraliśmy się w sobie i zbudowaliśmy sami.
A skoro klatka ogromna to może trzecia świnka? Luby powiedział ,że w żadnym wypadku. Szukając akcesoriów dla świnek trafiłam znowu na profil OLX tej pani od małego samca ,którego chciałam przygarnąć na początku. Urzekły mnie te zdjęcia:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dwa tygodnie temu pojechałam (z mężem co to trzeciej świnki nie chciał) i przywiozłam maleństwo do domu. Dwa razy imię zmieniała. Zuzia od razu była Zuzią a Władzia Władzią (chociaż ma też indiańskie imię - Zasikany Zadek). Mała jednak była Inką a potem Lusią zanim została Franią.
Dziewczynki od razu się zaakceptowały. Tulić się do siebie nie chcą ,któraś czasem turka ale nigdy się nie próbowały nawet gryźć. Za to na spacerach wędrują i zwiedzają wszystko razem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak się już tak rozpisałam i ktoś dotrwał do końca lub sobie zdjęcia przegląda to pochwalę się resztą towarzystwa:
Obrazek
Tusia to 14-sto letnia panienka ,którą w wieku 5-ciu tygodni sprezentowałam mojej mamie. Jak szliśmy "na swoje" mama sprezentowała ją nam. Tusia nie narzeka. My też nie.

Obrazek
Shaki trafił do nas rok po Tusi.Miał jakieś 3 miesiące. Jak byłam na wakacjach ktoś go znalazł w czasie burzy i przyniósł do mnie. Przez dwa tygodnie szukaliśmy właściciela ale się nikt nie przyznał. Pojechał ze mną do Warszawy. Na początku mieliśmy mu znaleźć nowy dom ale mama się do niego przyzwyczaiła, rozpieściła i nie oddała. Znaczy w końcu oddała nam ale dopiero rok temu.

Obrazek
Nemezis przywiozłam w sierpniu 2010 ze wsi jako kociaka. Dla znajomego bo chciał... ale się rozmyślił. Co miałam robić? Przecież kota nie wyrzucę, nie odwiozę i do schroniska też nie oddam. Została i uprzykrza życie mojej drugiej połówce. Rozrabia okropnie. Mąż ją gania i krzyczy ,że na pasztet przerobi albo za okno wyrzuci. Potem wieczorem Nemi przychodzi do niego na pieszczoty i razem usypiają. :lol:
Edit 15.11.2017
Obrazek
Niedawno dołączył do nas ten mały łobuziak. Więcej o Arno w postach.

Wszystkie zwierzaki strasznie kocham. Choć luby mówi ,że tylko Zuzia jest jego to tak samo je uwielbia i z racji czasu nawet więcej się nimi zajmuje. A za Nemi dałby sobie rękę uciąć choć się do tego nie przyzna ;)
Ostatnio zmieniony 25 cze 2019, 23:38 przez Zuzia&Władzia, łącznie zmieniany 5 razy.
:świnka1: :świnka1: :świnka1: :świnka1: :świnka1:
Awatar użytkownika
Bulletproof
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Re: Wielka szóstka - w tym trzy małe prosiakowe panny

Post autor: Bulletproof »

Zdjęć nie widać :( Wrzuć je na naforum.zapodaj.pl
Awatar użytkownika
Zuzia&Władzia
Kontakt:

Wrzuciłam na fotosik.pl
Mam nadzieję ,że teraz widać.
Gaja
Miejscowość: Mińsk Mazowiecki
Kontakt:

Post autor: Gaja »

Widać :love: :love: :love:
Awatar użytkownika
Bulletproof
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Bulletproof »

Oo już są! Cudny zwierzyniec, muszą mieć u Ciebie świetne życie :love:
Awatar użytkownika
Zuzia&Władzia
Kontakt:

Nie wiem czy cudowne ale na pewno staram się im takie stworzyć.
Nawet się szyć nauczyłam przy prosiakach :lol:
Obrazek
Tu Władzia odkryła ,że da się wejść do środka norki
Awatar użytkownika
urszula1108
Miejscowość: Nadolice Wlk/Wrocław
Kontakt:

Post autor: urszula1108 »

Wszystkie futrzaki super :love:
Obrazek
Anulka1602

Post autor: Anulka1602 »

Wszystkie kudłatki piękne :love: :love: :love:
Awatar użytkownika
Zuzia&Władzia
Kontakt:

Dziękuję za miłe słowa w imieniu stadka :)
JoShiMa

Post autor: JoShiMa »

No sama słodycz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”