Kokcydioza - czy ktoś przes to przeszedł???
Moderator: Dzima
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Re: Kokcydioza - czy ktoś przes to przeszedł???
Może dostaje za mało płynów, dlatego ma suche kupki. Spinanie się podczas bobczenia oznacza ból. Może z powodu zbyt suchych kupek, ale może on ma dodatkowo np. kamienie w moczowodzie? Wtedy też świnka odczuwa ból przy wypróżnianiu.
- pucka69
- Wiceprezes ds. finansowych
- Miejscowość: Warszawa - Ursynów
- Kontakt:
- Prosiak Srosiak
- Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
- Kontakt:
Przez ostatnie 2 tygodnie USG było robione 4 razy i za każdym razem było dobre. Probiotyk dostaje dwa razy dziennie, rano i wieczorem - fibreplex. Wodę dostaje co 3 godziny razem z karmą. Spróbuję częściej podawać wodę.
Prosiak Srosiak[*] Elmo[*] Misia[*] Bisia[*] Emil[*] Amitka[*] Puszilda[*] Dariusz[*] Monster[*] Zuzanna[*] Kędzior[*] Sweety[*] Alicja[*] Gwiazdka[*] Zbysiu[*] Groszek[*] Lusia[*] Onyk[*]
- Renika
- Miejscowość: okolice Krakowa
- Kontakt:
U mnie nie było problemów z jedzeniem u świnki ale długotrwałe, śmierdzące biegunki. Stosowałam wtedy diarsanyl, węgiel i ten lek dla ptaków. Miałam również przypadki gdy świnka odmawiała jedzenia:
- Buba miała usuwany kamień z pęcherza i tydzień po zabiegu przestała jeść. Okazało się że ma jakieś rany w pyszczku, podejrzewam że w sianie był jakiś oset lub inne dziadostwo więc kupuję już tylko jeden sprawdzony rodzaj siana.
- Po operacji usuwania cysty z jajnika Nutka przestała jeść bo wdało się zakażenie
- Fufa przestała jeść prawdopodobnie z powodu chorej wątroby (miała operację guzka tarczycy ale zabieg się udał i przez pewien czas było wszystko dobrze), miała też wcześniej problem ze stawem skroniowo żuchwowym.
- Balbinka nie jadła bo miała mały kamień w pęcherzu
- Pusia przestała jeść z powodu wzdęcia
Wszystkie świnki dokarmiałam i podawałam odpowiednie leki. Jak widać przyczyn niejedzenia może być bardzo wiele, trzeba mieć naprawdę dobrego weta aby postawił prawidłową diagnozę.
-
- Buba miała usuwany kamień z pęcherza i tydzień po zabiegu przestała jeść. Okazało się że ma jakieś rany w pyszczku, podejrzewam że w sianie był jakiś oset lub inne dziadostwo więc kupuję już tylko jeden sprawdzony rodzaj siana.
- Po operacji usuwania cysty z jajnika Nutka przestała jeść bo wdało się zakażenie
- Fufa przestała jeść prawdopodobnie z powodu chorej wątroby (miała operację guzka tarczycy ale zabieg się udał i przez pewien czas było wszystko dobrze), miała też wcześniej problem ze stawem skroniowo żuchwowym.
- Balbinka nie jadła bo miała mały kamień w pęcherzu
- Pusia przestała jeść z powodu wzdęcia
Wszystkie świnki dokarmiałam i podawałam odpowiednie leki. Jak widać przyczyn niejedzenia może być bardzo wiele, trzeba mieć naprawdę dobrego weta aby postawił prawidłową diagnozę.
-
- Prosiak Srosiak
- Kontakt:
No i mamy krew w moczu Erytrocyty i białka w badaniu siuśków czyli stan zapalny. Podajemy furaginę po pół tabletki dwa razy dziennie. W poniedziałek kontrola.
Prosiak Srosiak[*] Elmo[*] Misia[*] Bisia[*] Emil[*] Amitka[*] Puszilda[*] Dariusz[*] Monster[*] Zuzanna[*] Kędzior[*] Sweety[*] Alicja[*] Gwiazdka[*] Zbysiu[*] Groszek[*] Lusia[*] Onyk[*]
- Prosiak Srosiak
- Kontakt:
Dziś Elmuś powędrował za Tęczowy Mostek...
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Współczuję... czasami choroba jest silniejsza od naszych starań
- martuś
- Miejscowość: Złocieniec
- Kontakt:
O matko Bardzo mi przykro