Świnkodzieci

Regulamin forum
Regulamin forum
1. Przed utworzeniem nowego tematu sprawdź przy pomocy wyszukiwarki czy temat był już poruszany na forum - jeśli temat już istnieje postaraj się kontynuować wątek
2. Określ rzeczowo tytuł nowego wątku - tematy w stylu: "Pomocy !!!", "Mam problem ..." utrudniają innym użytkownikom korzystanie z forum
3. Do bezpośredniego kontaktu z innymi użytkownikami używaj skrzynki prywatnych wiadomości, ewentualnie shotbox'a.
ODPOWIEDZ
odeta89

Świnkodzieci

Post autor: odeta89 »

Hej,
mój kolega ponad miesiąc temu wziął pod swój dach świnkę (z tablica.pl), świnia na pierwszy rzut oka zdrowa, nieco zaokrąglona, ale zdanie Pani oddająca ma bardzo dobry apetyt :) .
Dziś od rana kwiliła w klatce jak nigdy. Kolega podszedł, a tam :shock: bocian podrzucił 2 świnkomaluchy :świnka1: :świnka2: .
Dzieciaczki na rzut oka zdrowe, chętnie piją mleko matki i wycieczkują po klatce.
Jeśli świnki okażą się dziewuszkami to zostaną z mamą na amen :pray:
Jednakże tu moje pierwsze pytanie: kiedy można określić płeć malucha?
Gdyby okazało się, że świnki są chłopaczkami to kiedy należy odłączyć je od matki?
No i czy mleko im póki co wystarcza, czy np. włożyć miskę z wodą do picia - Klarcia używa poidełka, albo np. jakiś rodzaj karmy dla maluszków.

Z góry dziękuję,
Pozdrawiam :102:
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Re: Świnkodzieci

Post autor: Jack Daniel's »

Płeć można określić od razu, choć warto sprawdzenie powtórzyć po jakichś 2 tygodniach. Samce trzeba oddzielić po 3 tygodniach.
Mleko im starczy, ale od około 2 doby życia zaczną jeść sianko, a od trzeciej warzywa i suchy pokarm. Poidło oczywiście wskazane. Karmą jaką są karmione? Jak jakaś Cavia, to niech będzie, choć nie ukrywam, że ja maluchy i karmiącą karmię Beapharem Care +. Masa urodzeniowa zwykle w pierwszej dobie nieznacznie spada, potem rośnie średnio ok. 10 gram/dobę, przynajmniej tak zaobserwowałem. Warto maluchy ważyć codziennie, o mniej więcej stałej porze.
Podpis usunięty przez administratora.
odeta89

CN matka dostawała :)
Dziękuję bardzo ;)
Awatar użytkownika
Panna Fiu Fiu
Administrator
Miejscowość: Chorzów
Kontakt:

Post autor: Panna Fiu Fiu »

Ja samca oddzielałam po miesiącu dopiero, karmiłam ich tym czym matkę (chociaż pierwszym smakołykiem Karmelka były niewątpliwie... trociny :lol: ). Oprócz tego podawałam dodatkowo wit. C dla matki podczas ciąży i trochę zmniejszyłam dawkę podczas karmienia.
Najlepiej z rozpoznaniem płci iść do weterynarza, choć i im zdarzają się wpadki. :-)
Obrazek
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Kontakt:

Panna Fiu Fiu pisze:Najlepiej z rozpoznaniem płci iść do weterynarza, choć i im zdarzają się wpadki. :-)
Eee... a nie lepiej wrzucić zdjęcia podwozia na forum? Będzie szybciej, pewniej i bez stresującego transportu :)
Awatar użytkownika
Panna Fiu Fiu
Administrator
Miejscowość: Chorzów
Kontakt:

Post autor: Panna Fiu Fiu »

Lepiej popytać u różnych źródeł ;-) Z maluchami jest problem i chociażby tutaj na forum błędnie rozpoznano płeć u maluchów Pestki, dopiero wet uznał w 100%. Ale to zależy od przypadku, umaszczenia i zdjęcia ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Kontakt:

Dlatego pomny doświadczeń napisałem o powtórnym rozpoznaniu około 2 tygodnia życia ;) Sigyn zaraz po urodzeniu wyglądała jak Loki.
odeta89

Okazało się, że moja tymczaska jest w ciąży - rozwiązanie za ok 2-3 tygodnie.
Weterynarz zasugerował, że po porodzie, o ile nie dojdzie do komplikacji wcześniej (z budowy anatomicznej Westy raczej nie powinno, chyba, że coś zadzieje się nagle) warto zrobić rtg, aby potwierdzić, że urodziła wszystkie maluchy (na usg widać na pewno 2 kręgosłupy, migał nam przez chwilę 3, ale postanowiliśmy jej nie męczyć, maluchy ruszały się, są w pełni wykształcone).
Co o tym myślicie?
Piorunowa

Post autor: Piorunowa »

Moja po póltora roku okazała się samicą także tego :)
Rób jak wet każe, a ile świnka ma? ;)
Asia909

Post autor: Asia909 »

Hmm... Jesli maluchy sie zdrowo ruszaja to wszystko chyba ok, ale ja bym na twoim miejscu zrobilam bym zdjecie rtg po porodzie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciąża i wychowywanie młodych”