Gdyby kogoś interesowały wcześniejsze losy dziewczyn, to podaję linki:
Tosia / Zyzia:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... 99#p420799
Lomi / Churrem:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... 00#p420800
A teraz konkrety.
Zyziol miał tąpniecie wagi, ale znowu przybiera. Dzisiejszy pomiar to 555 g. Niestety, kłuje ją w ząbki nowa karma ratunkowa Herbi Vet, a ja wyczyściłam już konto (operacje dwóch dziewczyn jednego dnia) i czekam na wypłatę koło weekendu. Dopiero wtedy będę mogła pojechać po Marumoto czy Herbi Care. Mimo że Zyzia przybiera na wadze, to chcę przyspieszyć ten proces karmą. Poza tym nadal nie chce pić z poidełka, więc ogórek jest kilka razy dziennie.
Martwi mnie trochę to, że mimo poprawnych stosunków z Churrem Zyzia całe dnie spędza w domku. Wyjęta i puszczona na podłogę radośnie biega i szuka jedzenia, ale w klatce nie opuszcza kryjówki. Nie dostrzegłam innych zmian w zachowaniu. Kajman uważa, że to może być nadmiar szczęścia wywołany obecnością Churrem, tzn. Zyzia lubi Churrem, ale czasem potrzebuje samotności. Mam jej zapewniać chwile prywatności w klatce, na wybiegu i na kolanach. Faktycznie, kiedy pisze te słowa Zyzia biega radośnie po klatce. Ale zaraz dorzucę jej Churrem, bo już pora spać.
Churrem... Uczymy ją pić z poidełka. Są postępy. Wie już, że gryzienie kranika powoduje płynięcie wody, ale nie rozumie jeszcze, że ma gryźć końcówkę

Chyba jest dominująca samicą, ale nie jestem już tego taka pewna - na wybiegu Zyzia broni smakołyków, a Churrem musi się z tym pogodzić. Coraz częściej daje się głaskać w klatce, a na wybiegu wydaje z siebie tzw. exploring sounds (radosne chrumkanie podczas polowania na warzywa). W klatce ogólnie rzecz biorąc sypia w hacjendzie, ale kosmiczna ilość rodzynek pod domkiem Zyzi sugeruje, że Churrem lubi tam leżeć. Wątpię, aby zastraszała Zyzię, raczej chce jej coś ukraść albo po prostu szuka towarzystwa.
Jeszcze jedna kwestia: kiedy biorę do ręki torebkę foliową, Churrem zaczyna dziwnie się zachowywać. Nie wydaje charakterystycznego dźwięku prośki żądającej czegoś do jedzenia, tylko podskakuje jak oparzona. Czy to z przyjemnosci czy też wręcz przeciwnie - dźwięk torebki jest jej nieznośny?
<3 Teddy Noora i Kari Black <3 Za TM: Susan Sto Helit, Kapitan Morgan, Sułtanka Churrem, Hollywood Hootspig, Ser Pigletius, Zyzia Tłuścioszek, Pisia Gągolina