Pago [Sztum]- ___ Bruś- DS.

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

Fredzik

Re: Pago i Abat [Sztum]- wolni___ Bruś- DS.

Post autor: Fredzik »

Dzień dobry,
Czy można przygarnąć jednego z chłopaków: Pago lub Bruś? Proszę o podanie wieku, bo jakoś mi się coś tam nie zgadza, przy nich.
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Post autor: silje »

Wszystko się zgadza- w pierwszym poście podajemy wiek na chwilę założenia wątku, a że czas leci i chłopaki są już u mnie na DT ponad 5mies- Pago ma obecnie ok. 11-mcy, a Abat ok. 6,5 mies. A Bruś już dawno jest w swoim domku.

Tak, w sumie Pago i Abat mogą iść do adopcji osobno, nie są jakoś mocno zżyci. Mam wręcz wrażenie, że Abat się tatusia trochę boi.
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +21 w DT
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Re: Abat [Sztum]- wolny, Pago (rez)___ Bruś- DS.

Pago- rezerwacja dla Fredzik :)

Ed.
NIEAKTUALNE
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +21 w DT
Fredzik

Jak dla mnie jest aktualne.
Pago cudna świnka, tylko będzie mieć problem ze znalezieniem domku, bo Silje nie potrafi się dogadywać z chętnymi, bo okazało się, że klatka przygotowana zgodnie z zaleceniami WPA z zeszłego roku, kiedy adoptowałam inną świnkę, przestały się podobać Silje . I to co wtedy mieliśmy zlikwidować Pięterko i potykacze,teraz mielibyśmy dołożyć. Każdy ma tu inne zasady. Wielka klatka w kształcie litery L 150x100x50, dobre sianko, dobra karma, zielone, kolankowanie, wybieg, miłość i zaangażowanie, doświadczenie 5 lat. To wszystko za mało dla Silje.
Szkoda gadać, omijam Silje dużym łukiem. Inna świnka znajdzie u nas dobry domek.
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Fredzik- może warunki jakie oferujesz nie są tak dobre, jak Ci się wydaje? W zeszłym roku, kiedy robiona była WPA- warunki były zupełnie inne. Gdybym była złośliwa- wstawiłabym zdjęcie tej zupełnie pustej "klatki", a właściwie kojca z listewek i giętkiej siatki.. A może wystarczyło posłuchać moich sugestii i po prostu umyć poidełko i umeblować klatkę- wstawić domek, pięterko, tunel, hamak- na takiej powierzchni można naprawdę wiele. I byłoby ok. Ale nie- lepiej wysyłać PW pełne jadu i oczerniać mnie publicznie.
Tak jak pisałam- nie wydam świnki na warunki słabsze, niż ma w domu tymczasowym. Powierzchnia klatki jest bardzo ważna, ale nie tylko to. Coś w klatce poza miską jeszcze musi być. Ton Twoich wypowiedzi tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że podjęłam słuszną decyzję.
I proszę - nie ciągnij tej dyskusji na wątku adopcyjnym świnek, bo wycieczki personalne są niezgodne z regulaminem- jeśli masz jakieś uwagi- możesz pisać nawet do Prezesa.

Mam nadzieję, że te świnki jednak znajdą dom- i to już niedługo.

Ed. 8.03.2017
Fredzik pisze:(...) okazało się, że klatka przygotowana zgodnie z zaleceniami WPA z zeszłego roku, kiedy adoptowałam inną świnkę, przestały się podobać Silje . I to co wtedy mieliśmy zlikwidować Pięterko i potykacze,teraz mielibyśmy dołożyć. Każdy ma tu inne zasady.(...)
Pytałam: Katiusha owszem- poleciła usunąć wszystko z klatki- ale tylko na czas łączenia, czyli na ok tydzień. Nie na stałe.To jedna z zasad prawidłowego łączenia świnek. Po tym okresie powinnaś normalnie umeblować świnkom klatkę.
Tak, że zasady mamy jednak takie same.
Fredzik

OK, Pani nieomylna i niesłuchająca, powodzenia
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Aktualne zdjęcia:
Pago, Abat
[Zdjęca niewidoczne (chwilowo, mam nadzieję) z powodu problemów z serwerem]
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
Chłopaki nie są mocno zżyci ale egzystują sobie w miarę zgodnie. W miarę, bo ewidentnie to Pago rządzi (jak na ojca przystało)- Abat stara się schodzić mu z drogi. Zdarza się im jednak leżeć razem pod półką lub jeść z jednej miski.
Pago jest chyba świnką po przejściach- co prawda jest ładnie oswojony, na rękach bardzo spokojny i cierpliwy, ale w pierwszym odruchu, kiedy jakaś ręka szybko się do niego zbliża- zgrzyta zębami i potrafi dziabnąć ostrzegawczo- ze strachu. Ja mam na to metodę taką, że zanim wezmę go na ręce- miziam przez chwilkę po nosku- działa :). Przy odpowiedniej dozie cierpliwości na pewno zaufa.
Olja

Post autor: Olja »

A ja się kompletnie nie zgodzę z tym, że w klatce muszą być półki, domki, hamaki, tunele. Umeblowałam pięknie klatkę mojej świnki, a ma to niestety gdzieś. Korzysta tylko z półeczki i kuwety, a reszta mogłaby nie istnieć i zabiera tylko miejsce do biegania podczas gdy nie ma mnie w domu, a więc wyjęłam to wszystko z klatki zostawiając tylko półeczkę i kuwetę i świnka jest zadowolona z wolnego miejsca.
Feenka

Post autor: Feenka »

Ehh, szkoda, że nie mam miejsca na drugą klatkę... Pozdrowienia dla uroczych chłopaków!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”