Skacząca świnka morska
Moderator: Pulpecja
Skacząca świnka morska
Witam! Dopiero od niedawna jestem właścicielką świnki morskiej. Bardzo skocznej świnki morskiej. Zaczęło się od wskakiwania na domek w klatce - uznałam to za normalne. Jednak od pewnego czasu wskakuje na 40 cm kanapę. Zupełnie sam, nie wdrapuje się - tylko wskakuje. A później ku mojemu przerażeniu także sam z niej zeskakuje. Zupełnie nie wiem, co z nim robić. Czy jest to normalne zachowanie czy może nie powinnam mu pozwalać tam wskakiwać. Z góry dziękuję za wszystkie rady i opinie! 

Re: Skacząca świnka morska
Trafiają się takie świnki i to zachowanie jest normalne,jednak ja nie pozwalałabym mu tam wskakiwać,pewnego razu mógłby źle skoczyć czy coś i problem z kręgosłupem gotowy
Dziękuję za odpowiedź, spróbuję jakoś uniemożliwić mu wskakiwanie na kanapę, bo jego zdrowie jest najważniejsze. Chociaż nie wiem, czy mi się to uda, bo przed chwilą próbował wskoczyć na 80 cm półkę.
Co prawda, nie udało mu się, ale doskoczył na wysokość ok. 55 cm. No nic, muszę coś wymyślić. ^^

Wczoraj mój kilkutygodniowy maleńki proś podczas oczekiwania u weta wyskoczył z transportera na mój szalik
Nie spodziewałam się że ten maluch może być takim pasikonikiem

Nie spodziewałam się że ten maluch może być takim pasikonikiem

- Milkaa
- Miejscowość: ok. Nowego Sącza
- Kontakt:
Kuzynka mojej mamy miała kiedyś taką świnkę, która też bez przerwy skakała. Myślę, że póki twój proś jest młody i martwisz się, że tak wysoko skacze, trzeba na jakiś czas mu to uniemożliwić, żeby potem nie było problemu. Im wcześniej, tym lepiej. Po jakimś czasie powinien się odzwyczaić. Możliwe, że to jest kwesta tylko tego, że jest młody i potrzebuje się wyskakać